REPORT GOJKA DRLJAČE

Oglasio se i Trump: ‘Nakon Olimpijade kreće invazija Kine na Tajvan. Gledajte na štopericu, OK?‘

Sugerirao je kako će Xi Jinping slijediti ruski primjer u Ukrajini jer je i on, kao i Putin, osjetio slabost Joea Bidena

Donald Trump i Vladmir Putin

 Brendan Smialowski/AFP

Je li moguće da se sprema globalna geopolitička "savršena oluja"? Dan nakon što je bivši američki predsjednik Donald Trump (u utorak) prognozirao da će Kina pokrenuti invaziju na Tajvan jer je inspirirana ruskim pritiskom na Ukrajinu, glasnogovornica kineskog ministarstva vanjskih poslova, Hua Chunying, izjavio je novinarima kako "Tajvan zasigurno nije Ukrajina" te je ponovio kako je to "neotuđivi dio" kineskog teritorija što je "neosporiva povijesna i pravna činjenica". To je poznata javna teza kineskih vlasti usprkos inzistiranju zapadnih lidera na poštivanju tajvanske suverenosti, ali je s obzirom na kontekst zbivanja oko Ukrajine tajming vrlo intrigantan.

- Opće je poznato kako je tajvansko pitanje uzrokovano građanskim ratom… Ipak, kineski suverenitet i teritorij nikad nisu bili i ne mogu biti podijeljeni. To je status quo pitanja Tajvana - naglasio je Hua. Nešto ranije prije izjava kineskog predstavnika, Vladimir Putin objavio je "povijesno pravo" Rusije nad Ukrajinom uz pojašnjenje kako Ukrajina nema identitet izvan Rusije jer je u potpunosti stvorena zahvaljujući ruskoj Komunističkoj partiji i Vladimiru Lenjinu.

Inače, Donald Trump izbacio je predviđanje kineske invazije Tajvana gostujući u konzervativnom radijskom showu The Clay Travis and Buck Sexton. Sugerirao je kako će kineski predsjednik Xi Jinping slijediti ruski primjer u Ukrajini jer je i on, kao i Putin, osjetio slabost aktualnog američkog predsjednika Joea Bidena. Trump se hvali kako Putin nikad ne bi napao Ukrajinu ako bi on bio predsjednik Sjedinjenih Država.

- Kina će biti sljedeća. Apsolutno. Ne, sa mnom to ne bi… Oni čekaju završetak Olimpijade. Kad završi Olimpijada, gledajte na štopericu, OK?“, poručio je Trump koji inzistira kako je Putin prepoznao priliku u Bidenovoj administraciji, dok su njegovi dobri osobni odnosi s Putinom jamčili kako napada na Ukrajinu neće biti.

Brif:

1. Nakon napada Rusije na Ukrajinu dionice padaju, a cijena nafte raste iznad 100 dolara. Očekuje se da će cijena nafte brzo biti na 125 dolara.

2. Istraživači Sveučilišta u Birminghamu razvili su revolucionarni prenosivi uređaj baziran na kvantnoj tehnologiji koji može gledati ispod zemlje.

3. Turska pokušava nametnuti medijima nova pravila, a predstavnici zapadnih medijskih kuća aktivnih u Turskoj poručuju kako se radi o cenzuri. Deutsche Welle i Voice of America već su poručili kako se neće pokoriti Erdoganovim cenzorskim zahtjevima.

Prijedlog dnevnog štiva:

Što se dešava u mozgu ako ste blizu smrti?

Kako bi Ronald Reagan razgovarao s Vladimirom Putinom?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 19:37