ZAŠTITA ZDRAVLJA

Odzvonilo pušenju na plažama u Barceloni: Zabranili sve duhanske proizvode i uređaje koji ispuštaju nikotin

Inicijativa je od strane korisnika plaža dobila zadovoljavajuću ocjenu, više od 8 bodova od mogućih 10

plaža u Barceloni

 David Zorrakino/Contactophoto/Profimedia/David Zorrakino/Contactophoto/Profimedia

Prošloga petka, 22. srpnja, i službeno je prihvaćena izmjena Pravilnika kojom se sve gradske plaže u Barceloni proglašavaju prostorima bez dima pa se ondje zabranjuje konzumiranje duhanskih proizvoda i korištenje uređaja koji ispuštaju nikotin.

Ova izmjena stupila je na snagu dan nakon objave u službenim novinama pokrajine Barcelona. Zabrana se temelji na zaštiti okoliša i pravu građana na uživanje čistog javnog prostora, bez dima i opušaka, očuvanju suživota građana i zaštiti zdravlja ljudi, osobito ugroženijih, objavio je portal Barcelona.cat.

Pilot projekt "plaža bez dima" provodio se između 29. svibnja i 12. rujna 2021. na četiri plaže u Barceloni - Sant Miquelu, Somorrostru, Nova Icàriji i Nova Mar Belli - ondje pušenje nije bilo dopušteno u pješčanom području i moru tijekom visoke sezone kupanja.

Inicijativa se vrlo brzo proširila medijima i društvenim mrežama. Plaže bez dima bilo su jasno označene, zabrana pušenja bila je komunicirana i preko razglasa, a poseban tim za informiranje o zaštiti okoliša sve je detaljno objašnjavao korisnicima plaža i educirao ih o štetnosti duhanskih proizvoda.

Rezultati pilot projekta pokazali su značajno smanjenje postotka pušača na plažama i broja opušaka ostavljenih u pijesku. Inicijativa je od strane korisnika plaža dobila zadovoljavajuću ocjenu, više od 8 bodova od mogućih 10.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 11:16