RUSI TRAŽE ‘IZDAJICE‘

Odvjetnici već pišu nacrt mirovnog sporazuma, ali optužbe pljušte: ‘Ponavljaju se Grozni i Alep‘

Francuski ministar vanjskih poslova kaže kako vjeruje da se Rusija samo pretvara da pregovara, kao što je to radila i u slučaju Čečenije i Sirije

Vladimir Putin, ruski tenkovi i Volodimir Zelenski

 Profimedia/Afp

I dok odvjetnici upravo pripremaju nacrt mirovnog sporazuma između Kijeva i Moskve, Francuska je već optužila Rusiju da se samo pretvara da želi pregovarati.

Oleksi Reznikov, koji predvodi ukrajinsku delegaciju na pregovorima, kaže kako se odrađuju tehnički detalji, no Rusija mora prestati s bombardiranjima kao prvi preduvjet bilo kakvog kompromisa, piše Guardian.

Govoreći putem video veze sa zastupnicima Europskog parlamenta u odboru za vanjske poslove i pododboru za sigurnost i obranu, Reznikov je rekao da međunarodni čelnici, poput izraelskog premijera Naftali Bennetta, pokušavaju posredovati, ali da se čini da će Rusija morati biti prisiljena na stvarne pregovore.

- Mi ćemo, naravno, kao prvi uvjet navesti prekid vatre, zatim humanitarne koridore, osiguranje civilnog stanovništva vodom i hranom, a onda, možda, možemo pričati o potpisivanju mirovnog sporazuma - kazao je.

Velike sumnje

- Ali što se tiče ukrajinskog naroda, nikada ne bismo prihvatili bilo kakvu kapitulaciju i naše oružane snage spremne su pružiti otpor. Dakle, danas bismo mogli reći da su pregovori više-manje na tehničkoj razini. I naravno, uključeni su odvjetnici, uključeni su političari, ali neću ulaziti u detalje o pregovorima. Moram vas uvjeriti kako se nema još čime biti zadovoljan. Ali nadam se da ćemo vrlo brzo okončati ovaj rat. Naravno, porazom Kremlja - poručio je Reznikov.

U ukrajinskom pregovaračkom timu i u zapadnim prijestolnicama postoje velike sumnje u to sudjeluje li Vladimir Putin u pregovorima u dobroj namjeri.

Francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian rekao je u intervjuu objavljenom u četvrtak kako vjeruje da se ruski predsjednik pretvara da pregovara, a sve kao dio plana borbe koji je koristio i u Čečeniji i u Siriji.

- Nažalost, još uvijek se suočavamo s istom ruskom logikom: postavljaju maksimalističke zahtjeve, žele da se Ukrajina preda i pojačavaju opsadni rat - rekao je Le Drian za novine Le Parisien.

- Baš kao u Groznom i Alepu, postoje tri tipična elementa: neselektivno bombardiranje, takozvani humanitarni koridori osmišljeni da im omoguće da optuže drugu stranu da ih ne poštuje i razgovori bez cilja osim što se pretvaraju da pregovaraju - smatra francuski šef diplomacije.

Le Drian je rekao da postoji samo jedan način da Putin pokaže da je zainteresiran za mir, a to je angažiranje na 'jednoj hitnoj stvari'.

Cijena nastavka sukoba

- Samo prekid vatre dolazi u obzir, no Rusija to za sada odbija. Dakle, sankcije će se odlučno pojačati sve dok Putin ne shvati da će cijena nastavka sukoba biti toliko visoka da je prekid vatre poželjniji i ne počne stvarne razgovore s predsjednikom Zelenskim.

Inače, Rusija zahtijeva da Ukrajina postane 'neutralna država' i odustane od svojih težnji za pridruživanjem NATO-u, a mora prihvatiti i gubitak Krima, koji je Moskva ilegalno anektirala 2014., kao i samopriznatih regija Donjecka i Luganska.

Slovenski premijer Janez Janša, koji je u utorak navečer vidio Zelenskog u Kijevu, rekao je za Guardian da je Zelenski otvoren za promjenu ustava Ukrajine kako bi zadovoljio ruski zahtjev za NATO-om, ali da su Ukrajini potrebna čvrsta jamstva svjetskih sila da će intervenirati u bilo kakvom budući sukob koji će izazvati Kremlj.

- Ako želimo pravi mirovni sporazum, nešto što će trajati generacijama, ne mislim da je to moguće samo pregovaranjem između Rusije i Ukrajine - rekao je.

- Mislim da bi za istim stolom, kao jamci, trebale bi biti i Sjedinjene Države, Europska unija i Kina - kazao je Janša.

Ruske izdajice

Američki predsjednik Joe Biden u petak će razgovarati s kineskim čelnikom Xi Jinpingom. Taj razgovor trebao bi se dogoditi nakon što se već održalo sedam sati razgovora u ponedjeljak u Rimu između savjetnika za nacionalnu sigurnost Bijele kuće Jakea Sullivana i njegovog kineskog kolege Yanga Jiechija u ponedjeljak.

U Moskvi je pak Putinov glasnogovornik Dmitrij Peskov optužio Kijev da se nisu ozbiljno uključili u pregovore.

- Naše izaslanstvo ulaže kolosalne napore i pokazuje veću spremnost nego druga strana - rekao je Peskov.

Dodao je da su se 'mnogi' Rusi pokazali kao izdajice.

- U ovako teškim vremenima ljudi pokazuju svoje pravo lice. Mislim da su se mnogi pokazali, kako mi na ruskom kažemo, kao izdajice - zaključio je Peskov.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 20:52