DRŽAVNI NEPRIJATELJI

Odmetnuti ruski špijuni otkrili mračne tajne FSB-a: ‘Rat je sve promijenio, opsjednuti su, paranoični...‘

Ulažu ogromne količine resursa i truda kako ne bi dopustili da se dogodi bilo kakva promjena u Rusiji. Oni traže stranog neprijatelja, priča bivši agent FSB-a

Prosvjedi protiv invazije na Ukrajinu u Moskvi

 Natalia Kolesnikova/Afp/Profimedia/Natalia Kolesnikova/Afp/Profimedia

Mihail Sokolov zna da bi ga ruski agenti u svakom trenutku mogli promatrati. I sam kaže da je godinama špijunirao vlastite kolege. Sada dok otkriva CNN-u kako je bio vrbovan i o izdaji oporbenih skupina kojima se pridružio, Sokolov oprezno hoda amsterdamskim kanalima i nada se azilu u Nizozemskoj.

“Ako vjerujemo riječima FSB agenata, oni stvarno misle da CIA pokušava započeti revoluciju u Rusiji i da je Navaljni agent CIA-e”, rekao je Sokolov o službi koja je zamijenila KGB nakon pada Sovjetskog Saveza.

“Ulažu ogromne količine resursa i truda kako ne bi dopustili da se dogodi bilo kakva promjena u Rusiji. Oni traže stranog neprijatelja”, dodao je.

Kaže da je FSB također "opsjednut" time da shvati tko bi mogao naslijediti, sada zatvorenog, Alekseja Navaljnog na mjestu vođe oporbenog pokreta u zemlji.

CNN je kontaktirao FSB i CIA-u da komentiraju Sokolove navode. FSB nije odgovorio, a CIA je odbila komentirati. Iz CNN-a poručuju da nisu nikada vidjeli vjerodostojne dokaze ili tvrdnje o umiješanosti američke vlade u ruske oporbene pokrete.

Sokolov je za CNN rekao da je kada se prvi put uključio u politički aktivizam 2016. još bio "običan 19-godišnji student". Tada se pridružio Ruskoj komunističkoj partiji, u suštini oporbenoj skupini koju je odobrio Kremlj, Vodio je kampanju protiv povećanja cijena karata za javni prijevoz. No također je pokrenuo i vlastitu neovisnu antikorupcijsku istragu protiv lokalnih dužnosnika, koja je možda privukla službenu pozornost.

“Rusija sada i Rusija 2016. dvije su različite zemlje. Tada si još mogao biti aktivist i biti siguran. Nisam slijep, vidio sam kakve probleme je imala moja zemlja, moj narod. Vidio sam kako Europa živi. Bio sam motiviran učiniti svoju zemlju boljom”, dodao je.

No dok se bavio aktivizmom, izbjegao je i služenje vojnog roka, Sokolov kaže da ga je time FSB ucijenio.

“Pozvali su me na sastanak s načelnikom vojnog ureda gdje me je dočekao službenik FSB-a. Rekao mi je da me prate već neko vrijeme i dao mi izbor: pristati na suradnju ili ići u zatvor na dvije godine“, priznao je.

Sokolov je rekao da se boji zatvora, te je zaključio da je prihvaćanje ponuđenog posla u FSB-u njegov jedini izlaz.

Praćenje Navaljnog

U roku od godinu dana, 2017., Sokolov je počeo volontirati u Navaljnijevoj kampanji za borbu protiv korupcije. Do 2021. bio je član osoblja organizacije, a sve informacije do kojih je došao odavao je FSB-u. Ponekad mu se čak činilo da su interesi FSB-a usklađeni s njegovima.

"Na regionalnoj razini doista su zainteresirani za otkrivanje korumpiranih dužnosnika. Na nacionalnoj razini zanimalo ih je tko financira kampanju Navaljnog. Imali su teoriju da to čini CIA”, otkrio je Sokolov, te dodao da nije vidio nikakve dokaze o financiranju od strane CIA-e tijekom vremena dok je radio u kampanji Navaljnog. I sam Navaljni je uvijek kategorički poricao bilo kakve veze s američkim obavještajnim službama.

Kada je Kremlj pojačao proces slamanje disidenata u Rusiji, Sokolov kaže da su ga njegovi rukovoditelji iz FSB-a poslali u bivšu sovjetsku republiku Gruziju. Tamo se trebao infiltrirati u sve veću iseljeničku zajednicu Rusa koji je pobjegla od rastuće represije. Sokolovu se činilo se kako je FSB bio iznimno zabrinut da CIA regrutira Ruse.

"Mislili su da gruzijske sigurnosne službe regrutiraju ruske oporbenjake, a da sve to vodi američka CIA", rekao je Sokolov, iako opet nije vidio nikakve dokaze da se to uistinu i događa. Kazao je i da nikada nije u potpunosti vjerovao da je ono što FSB radi ispravno. Svejedno je njihove misije izvršavao više od pet godina.

Rat je promijenio ruske umove

I drugi mladi aktivist ispričao je CNN-u sličnu priču o prisilnom regrutiranju, a potom i zahtjeva FSB-a.

Vsevolod Osipov bio je član marginalne Libertarijanske stranke Rusije kada su mu se obratili.

Nakon što je zbog sudjelovanja na prosvjedu protiv uhićenja Navaljnog, priveden u svibnju 2021., Osipov - tada star 19 godina - pristao je špijunirati osobe i skupine koje se protive vladi predsjednika Vladimira Putina. U zamjenu je izbjegao služenje zatvorske kazne.

“Imao sam razne zadatke. Morao sam pronaći određene ljude i upoznati se s njima. Na primjer, s čelnikom Libertarijanske stranke Rusije Jaroslavom Conwayem i glavnim koordinatorom Zaklade Slobodna Rusija u Gruziji Antonijem Mihaljčukom“, prisjeća se.

I on tvrdi kako je FSB pokazao veliki interes o tome jesu li zapadne obavještajne organizacije povezane s njihovim organizacijama. "Imao sam dosta komplicirane zadatke. Primjerice, otkriti tko surađuje sa Zapadom ili otkriti što se događa iza kulisa u određenoj organizaciji, radi li oporba za američke ili druge strane specijalne službe...", objasnio je

Osipov je rekao da je poslan u Gruziju gdje mu je rečeno da izvještava o stavovima ruske zajednice, posebno o ratu u Ukrajini, kao i da prati kako druge zemlje i nevladine organizacije pomažu ukrajinskim izbjeglicama.

“Čim je počeo rat, moj vodič me je zamolio da saznam što ruska zajednica općenito misli o invaziji na Ukrajinu. FSB je također želio otkriti tko i kako surađuje sa zapadnim sigurnosnim službama ili prima li netko financije iz inozemstva. Uvijek ih je brinulo kakvu bi to moglo predstavljati opasnost za Putina i Kremlj. Ruske sigurnosne službe vrlo dobro poznaju povijest naše zemlje. Kada se u inozemstvu pojavi ogromna imigrantska zajednica, gdje ljudi slobodno razgovaraju jedni s drugima, rade zajedno na projektima, pomažu ukrajinskim izbjeglicama, i time zapravo stvaraju mini Rusiju u imigraciji, koja nije pod kontrolom FSB-a – onda se boje da će se ponoviti revolucija iz 1917., kada je Lenjin došao u Moskvu i pokrenuo revoluciju. Boje se da će njihov režim biti urušen tijekom ovog rata”, izjavio je Osipov.

Kaže da sada govori za CNN kako bi pokušao ispraviti neke svoje pogreške i možda nekako zaštititi majku koja je još uvijek u Rusiji.

"Stvarno se želim vratiti kući. Ne mrzim zemlju, mrzim našu vladu”, dodao je Osipov.

U Amsterdamu, Mikhail Sokolov pak tvrdi da je ruska invazija na Ukrajinu 24. veljače stvorila u njemu bijes koji nadilazi strah od mogućih posljedica izdaje i natjerala ga je da zauvijek okrene leđa FSB-u.

“Mrzim kakva je Rusija sada. Mrzim sada sve što je vezano za Rusiju, pogotovo činjenicu da su započeli rat protiv našeg bratskog naroda, mog bratskog naroda”, zaključio je Sokolov.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2024 14:54