NEPREGLEDNO BOJIŠTE

Odlučujuća fronta rata u Ukrajini: ‘Kad Rusi vide ovo, morat će dobro razmisliti...‘

Čini se da više ni jedan ruski brod nije siguran

Ukrajinski pomorski dron

 United24/Swns/Swns/Profime/United24/swns/swns/profime

Ukrajinski pomorski dron pogodio je ruski tanker rano u subotu u blizini okupiranog Krima, što je drugi napad ukrajinskog bespilotnog oružja na ruske brodove u Crnom moru u dva dana, potvrdili su Kijev i Moskva. Mornarički bespilotni dronovi mala su plovila bez posade koja djeluju na površini mora ili ispod nje. BBC tvrdi da je Ukrajina dosad izvela više napada takvim dronovima.

U eksploziji je oštećena strojarnica, ali je tanker ostao plutati, bez ozlijeđenih i bez izlijevanja nafte, objavila je ruska Federalna agencija za promet morima i unutarnjim vodama. Iako Ukrajina obično odbija potvrditi odgovornost za slične napade, Vasil Maljuk, šef sigurnosne službe Ukrajine, potvrdio je da je Ukrajina odgovorna za napad i poručio da će ukrajinska vojska nastaviti napadati svaki brod koji pomaže ruskim napadačima.

"Sve što se dogodi s brodovima Ruske Federacije ili Krimskim mostom apsolutno je logičan i učinkovit korak prema neprijatelju. Štoviše, takve specijalne operacije provode se u teritorijalnim vodama Ukrajine i potpuno su legalne", rekao je Maljuk u subotu. "Ako Rusi žele da to prestane, neka napuste teritorijalne vode Ukrajine i našu zemlju. I što prije to učine, to će im biti bolje", poručio je ukrajinski obavještajac.

Odlučujuća fronta

Crno more postaje odlučujuća fronta nakon što se Moskva povukla iz UN-ova sporazuma o žitu i bombardirala ukrajinske luke, piše portal Politico. Napad na tanker pokazuje namjeru Kijeva da pogodi ruske isporuke energije, ističu njihovi analitičari. Zaoštrava se bitka za prevlast u Crnom moru, s ogromnim implikacijama na globalnu energetsku sigurnost i isporuku hrane, navodi Politico: noćni napad mornaričkog drona na ruski tanker u Crnom moru signalizirao je potencijalnu novu frontu u ukrajinskom ratu, pri čemu je Kijev poslao najsnažniju poruku do sada da je voljan gađati ruske isporuke goriva.

Ministarstvo obrane u Kijevu najavilo je da će sve brodove koji pristaju u ruske i ukrajinske luke u Crnom moru smatrati vojnim ciljevima, prenosi njemački Spiegel. Ukrajina, koja gotovo da i nema vlastitu mornaricu, više je puta napadala ruske brodove. Lani je potopila vodeći brod ruske Crnomorske flote, krstaricu Moskva. Sada sve više koriste bespilotne čamce s eksplozivom.

Ruski tanker pogođen je u blizini Krimskog mosta, u Kerčkom tjesnacu koji povezuje Crno more i Azovsko more, kao i Rusiju s Krimskim poluotokom, koji je pod ruskom okupacijom od 2014.

Tanker se sada nalazi 27 kilometara južno od Krimskog mosta. Vasil Maljuk najavio je da će ukrajinske snage nastaviti napadati most dok se ruska vojska potpuno ne povuče s ukrajinskog teritorija, prenosi New York Times. Izvor ukrajinske sigurnosne službe rekao je za BBC da je u subotnjoj operaciji, provedenoj u suradnji s ukrajinskom mornaricom, korišteno 450 kilograma TNT eksploziva.

Rusija je optužila Ukrajinu da je u srpnju gađala most, također bespilotnim mornaričkim dronom. Dan prije napada na tanker, Ukrajinci su pokazali sve veći doseg svojih mornaričkih dronova pogodivši brod ruske mornarice u blizini luke Novorosijsk, više od 400 milja od najbliže obale pod kontrolom Ukrajine. Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da je odbilo ukrajinski napad na mornaričku bazu u Novorosijsku u kojem su sudjelovale dva pomorska drona, ali nisu priznali nikakvu štetu. Novorosijsk, glavno središte ruskog izvoza, nalazi se jugoistočno od Kerčkog tjesnaca.

Oštećen tanker

Ruska agencija objavila je da je u napadu dronom u subotu oštećen tanker za naftu i kemikalije Sig, dok je s 11 članova posade s juga prilazio mostu u Kerčkom tjesnacu. Rybar, popularni ruski vojni blog, objavio je da je tanker bio na povratku s isporuke nafte u Siriju. U petak ujutro je, čini se, ukrajinski dron pogodio desantni brod "Olenegorski gornjak" (Olenogorski rudar), klase Ropuča, koji je potom snimljen kako se nakon eksplozije naginje ulijevo, navodi NYT. Ukrajinski dužnosnici potvrdili su da Kijev stoji iza napada. Rusija, međutim, nije priznala nikakvu štetu tijekom napada u petak, prenosi BBC.

Ruska državna novinska agencija Tass navodi da su dva tegljača stigla na mjesto napada na ruski tanker južno od Kerčkog tjesnaca.

"Strojarnica je oštećena. Ne mnogo, ali je oštećena", rekao je dužnosnik.

Ruska agencija za pomorski promet RosMorRechFlot kasnije je izvijestila da brod ima rupu "u području strojarnice blizu vodene linije s desne strane, vjerojatno kao rezultat napada pomorskog drona". Ruski državni mediji također su izvijestili da su svjetla na Krimskom mostu ugašena i da je sav promet zaustavljen zbog upozorenja o neposrednom napadu.

Pomorski sukobi intenzivirali su se posljednjih tjedana, nakon što je Rusija napustila sporazum postignut pod okriljem UN-a koji je omogućio izvoz ukrajinskih žitarica preko Crnog mora. Ukrajinske luke napadnute su ruskim dronovima i projektilima, a Kijev je zaprijetio osvetom.

Nemoguće je dobiti rat ako se aktivno ne napada, izjavio je savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihajlo Podoljak. On vjeruje da će slike oštećenih ruskih brodova natjerati Moskvu da "dvaput razmisli o korištenju Crnog mora za ucjenu". Kijev negira napade dronovima unutar Rusije, no pomorske napade oko okupiranih teritorija vidi kao svoje pravo. Rusija, naime, potpuno kontrolira Crno i Azovsko more.

U subotu je Kijev proglasio "područje ratnog rizika" oko ruskih luka na Crnom moru, posebno navodeći luke Novorosijsk, Anapa, Gelendžik, Tuapse, Soči i Taman. Upozorenje je na snazi od 23. kolovoza "do daljnje obavijesti".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 23:09