KAKAV POTHVAT!

OD LIME DO NEW YORKA I NAZAD Uporni stolar iz Perua izradio VW Bubu od drveta u kojoj će prijeći 'pola svijeta' kako bi stigao kćerki na rođendan

 
 Facebook

Nevjerojatna priča stiže s drugog kraja svijeta, a uključuje jedno obećanje, kćer, oca i jednu vrlo posebnu VW Bubu.

Vrijedni stolar na dobrom je putu da održi ludo obećanje koje je dao svojoj kćeri da će voziti automobil koji je sam izradio od drveta od Perua do New Yorka i stići za njen 17. rođendan.

Facebook

Naime prije četiri godine, tada 13-godišnja Emeli, kćer Bienvenida Ortege stolara iz Lime nije željela tradicionalnu proslavu svog 15. rođendana (u katoličkoj kulturi naroda latinske Amerike vrlo važan rođendan poznat kao Quinceañera koji označava trenutak tranzicije kada djevojčica postaje žena).

Facebook

Umjesto velikog slavlja u plesnoj dvorani, Emeli koja stanuje u Bronxu poželjela je da njen otac stolar izradi automobil od drveta i doveze se do njezinog doma u New Yorku.

Bienvenido je tu neobičnu želju kćerke shvatio vrlo ozbiljno pa je za DailyMail ispričao kako se odmah vratio u Peru gdje je počeo izrađivati Chevrolet Corsicu od drveta i završio ga za dvije godine.

Facebook

Međutim njegov je prvi pokušaj putovanja od 10.000 kilometara do kćerke u Bronx završio fijaskom jer se motor Chevroleta u listopadu iste godine pokvario u Kolumbiji.

Ostavio je automobil kod poznanika i počeo naručivati dijelove, no naišao je na birokratske probleme s kolumbijskim vlastima po pitanju vize i boravka u zemlji te je dobio samo četiri dana za popravak. To mu nije bilo dovoljnopa je plan propao te Bienvenido nije stigao u New York kćeri na 15. rođendan.

No u travnju prošle godine Bienvenido je ponovo odlučio krenuti na putovanje drvenim automobilom, no ovaj je put odlučio povjerenje dati dokazanoj kvaliteti jednostavne VW Bube. Nabavio je dvije šasije i motor modela iz 1978. godine što je spojio u jedno tijelo te krenuo ručno izrađivati karoseriju od drveta prema specifikaciji VW Bube iz 1962. godine.

Facebook

"Odabrao sam Bubu jer ju pokreće zrakom hlađeni motor pa je manja mogućnost kvara, a ako se nešto i pokvari, dijelova u svim zemljama kroz koje ću proći ima u izobilju” – izjavio je.

Drugi je razlog bio taj što je uvijek želio izraditi VW Bubu od drveta zbog njenih oblih površina s puno krivulja što je za jednog stolara pravi izazov.

Bienvenido, koji je u Peru stigao iz Dominikanske republike gdje se rodio, procijenio je kako će mu za izradu trebati do devet mjeseci rada.

Karoseriju bube iz 1962. izradio je od Mohene, drveta srednje težine koje podsjeća na mahagonij od kojeg se u Peruu uglavnom izrađuje namještaj.

Facebook

Na koncu, uporni stolar je cijelom projektu dodao svoj osobni pečat pa je Bubu napravio s četverim vratima.

Nakon brušenja, drvo je lakirao vodootpornim lakom te potom posebnim premazom za brodske kabine. Za sjedala je koristio materijal nalik bambusu kako bi mu vožnja bila udobnija. Bienvenido je napokon krajem ožujka napunio spremnik gorivom i krenuo iz Lime u Peruu na putovanje prema Aneli u Bronxu.

Facebook

Na projekt i putovanje Bienvenido je potrošio gotovo cijelu životnu ušteđevinu, no zahvaljujući pomoći automobilskih zaljubljenika

koji mu pomažu hranom smještajem i logistikom cijeli put protječe ipak lakše.

Facebook

Nakon dva mjeseca za volanom drvene Bube stolar je ponovo stigao do Kolumbije gdje ga je baš kao i s Chevroletom ponovo zadesila nevolja sada s 40 godina starim boxer motorom Bube.

Posljednjih 10 dana nalazi se u gradu Cali gdje mu je predsjednik lokalnog Auto kluba ponudio zamjenski motor premda se Bienvenido odlučio na popravak.

Facebook

Očekuje kako će se VW Buba konačno popraviti u idućih par dana kad kreće za Medellin odakle bi za dva tjednatrebao biti u Monteriji odakle će se za 20 dolara brodom prebaciti u Panamu. Iz Paname, ako sve bude išlo po planu, započinje putovanje srednjom Amerikom preko Costa Rice, Nicarague, Guatemale i Meksika do New Yorka.

Facebook

Njegov cilj je stići u Bronx do 5. srpnja kada Eneli puni 17 godina, na proslavu njenog 15. rođendana na koji je zakasnio dvije godine.

Uostalom, on zna da ne može iznevjeriti svoju kćer, pogotovo ne nakon što ju je posljednji put vidio prije četiri godine. Kakav otac! Držimo palčeve, jer nakon proslave Bienvenida čeka 10.000 kilometara vožnje natrag u Peru za volanom njegove "hand made" drvene VW Bube...

Drvena Buba iz BiH

Prije nekoliko godina u svijet je otišla priča o drvenoj VW Bubi iz BiH u vlasništvu Momira Bojića, umirovljenik iz Čelinca nedaleko Banje Luke.

No, premda nije riječ o potpuno drvenom automobilu poput Bienvenidova, bez sumnje je bosanska Buba vrlo zanimljiva i unikatna jer je obložena s više od 21.000 hrastovih daščica! Zapravo, drveno je sve osim farova i pokazivača smijera, retrovizora, sjedala, radio-kazetofona i vjetrobranskog stakla

CROPIX

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 08:12