OBJAVLJEN AUDIOZAPIS

Očajni ruski vojnik otkrio zastrašujuću praksu: ‘Poslali su naše da nas ubiju, četa se vodi kao nestala. Nema izlaza‘

‘Odavno su nas otpisali, a s nulte crte nema izlaza‘

Ruski vojnici na putu prema ukrajinskoj bojišnici

 Sergei Malgavko/Tass/Profimedia/Sergei Malgavko/tass/profimedia

Ukrajinska vojna obavještajna služba objavila je ovaj tjedan audiozapis, kako je rekla, presretnutog telefonskog poziva ruskog vojnika koji je rekao da je Moskva poslala trupe da ubiju njegovu jedinicu raspoređenu u Ukrajini, prenosi Newsweek.

U audiosnimci koju je u utorak objavila ukrajinska vojna obavještajna uprava (GUR) na svom Telegram kanalu, muškarac identificiran kao pripadnik ruske vojske navodno je rekao prijatelju da je zapeo na poziciji između ukrajinskih snaga i ruskih trupa koje ciljaju njegovu jedinicu.

"Samo nas je dvoje preživjelo. Ostali su mrtvi. Sve su nas zamijenili vojnici po ugovoru, a svi u našoj četi sada se vode kao MIA [nestali u akciji]", rekao je vojnik, prema prijevodu audiozapisa koji je objavio Kyiv Post, što Newsweek nije neovisno potvrdio.

Post je također izvijestio da bi "vojnici po ugovoru" o kojima je vojnik govorio mogli biti tzv. trupe barijere, postrojbe sa zadaćom provođenja pravila vojnog ponašanja. Postrojbe barijere, također poznate kao "jedinice za blokiranje", navodno su korištene u Ukrajini za smaknuće ruskih vojnika koji su pobjegli iz bitke.

U zvučnom zapisu koji je objavio GUR, prijatelj je pitao vojnika o zajedničkom poznaniku iz jedinice. Vojnik je odgovorio da ta osoba "leži na terenu, u vreći".

"Ne znam što da radim", rekao je vojnik. "Odavno su nas otpisali, a s nulte crte nema izlaza."

Vojnik je tada objasnio svom prijatelju da su ugovorne trupe poslane na njegovu lokaciju iz zatvora u ukrajinskoj regiji Luhansk, pod ruskom okupacijom. Dodao je da više nije moguće vratiti se u vojni stožer kako bi objasnio što se događa i rekao da nije ni siguran kamo bi mogao ići zbog mina u tom području.

"Pa što, strijeljat će te ako se vratiš?" rekao je prijatelj. "Da, pucaju na nas", odgovorio je vojnik.

Prijatelj je zatim pitao jesu li ugovorni vojnici Rusi.

"Da, oni su na našoj strani, iz zatvora u Lugansku. Oko 30 njih nas napada", odgovorio je vojnik, piše Kyiv Post.

"Sva papirologija je sređena, mi smo službeno MIA, samo tako."

Post je naveo da je prijatelj ostao u nevjerici i pitao je zašto je druga grupa vojnika dobila zapovijed da ubije njegovu jedinicu.

"Rješavaju nas se, poništavaju nas", rekao je vojnik, što je Post primijetio da je prvi izraz za "disciplinsko pogubljenje".

"Uglavnom, žele nas zamijeniti, pa su doveli momke po ugovoru. Sada nas čiste, a svi potrebni dokumenti su pripremljeni", dodao je vojnik.

Newsweek je kontaktirao rusko Ministarstvo obrane za komentar.

Prisutnost ruskih "trupa barijere" u Ukrajini dokumentirano je od strane britanskog Ministarstva obrane (MoD) prošlog studenog.

"Zbog niskog morala i nevoljkosti za borbu, ruske su snage vjerojatno počele raspoređivati ‘postrojbe barijera‘ ili ‘jedinice za blokiranje‘", napisalo je tada Ministarstvo obrane. "Ove postrojbe prijete da će pucati na vlastite vojnike koji se povlače, a ruske su ih snage koristile u prethodnim sukobima."

Ukrajina je ranije objavila dokaze da ruski vojnici priznaju da njihova vojska ubija suborce koji se povlače. U lipnju je Služba sigurnosti Ukrajine (SBU) objavila intervjue s dvojicom ruskih ratnih zarobljenika koji su opisali takve postupke.

Tijekom razgovora s istražiteljima SBU-a, jedan od neimenovanih vojnika rekao je da je dobio zapovijed da otvori vatru na dezertere u Ukrajini.

"Stajao sam na drugoj crti i nisam dopustio ‘Z-jurišnim‘ snagama da se povuku. Zapovijed je bila da pucamo i ubijemo ih u slučaju da se povuku", rekao je Rus, prema prijevodu ukrajinske državne novinske agencije Ukrinform.

Također u lipnju, ukrajinska novinska agencija UNIAN izvijestila je o snimci dronom koja navodno prikazuje tri ruska vojnika kako otvaraju vatru na najmanje sedam svojih suboraca koji su se povlačili. Newsweek nije mogao neovisno potvrditi autentičnost videa dronom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 05:27