PREVOZIO ZAROBLJENIKE

Obrat u istrazi oko pada Iljušina? Rusi tvrde: ‘Znamo koja je zapadna sila ‘naredila‘ Ukrajincima da sruše avion!‘

Ranije su Rusi ustvrdili da je zrakoplov srušen projektilima sustava Patriot

Kadrovi iz snimke koja navodno prikazuje pad Iljušina-76

 Screenshot/X

Britanski savjetnici kijevskog režima krivi su za smrt ratnih zarobljenika i posade zrakoplova Iljušin-76 koji se prije nešto manje od mjesec dana srušio u Belgorodskoj oblasti, rekao je izvor upoznat sa situacijom za rusku agenciju RIA Novosti.

- Napad na Iljušin-76 izvršen je pod pritiskom britanskih savjetnika koji se nisu koordinirali sa stožerom protuzračne obrane u Kijevu te nisu napravili dodatnu provjeru podataka o kretanju zrakoplova iznad regije Belgorod, tvrdi izvor.

Dana 24. siječnja srušio se ruski transportni zrakoplov Iljušin-76. Rusko ministarstvo obrane tvrdi da su u zrakoplovu bile 74 osobe, među kojima 65 ukrajinskih ratnih zarobljenika, koji su trebali biti dio paketa razmjene zarobljenika.

Ukrajina nije ni potvrdila ni zanijekala da je srušila avion te je zatražila dokaz o tome tko je bio u njemu.

Ruski predsjednik Vladimir Putin ustvrdio je koncem siječnja da je Ukrajina protuzračnim sustavom Patriot, koji je dobila od SAD-a, srušila zrakoplov. Rusi tvrde da je ukrajinska vojska gađala zrakoplov s dva projektila s područja sela Lipci u oblasti Harkiv. Istragom je, tvrde Rusi, utvrđeno da se radi o protuzračnim vođenim projektilima MIM-104A američkog kompleksa Patriot.

Podsjetimo, Putin je tvrdio da je Kijev izvršio zločin prema vlastitim građanima. On tvrdi da je Ukrajina znala da se u Iljušinu-76 nalaze ratni zarobljenici, ali su unatoč tome gađali zrakoplov - iz nemara ili namjere.

Putin je također rekao da Rusija, kao i Ukrajina, želi da se provede međunarodna istraga tog incidenta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 11:02