SRETAN KRAJ

Oboljela je od raka, odstranila jajnike i mislila da nikad neće postati majka, a onda se dogodilo čudo: ‘Zovem ga Nemo‘

Operacija je trajala osam sati tijekom kojih su joj odstranjeni slezena, žučni mjehur, jajovodi i oba jajnika

Ilustracija

 Tek Image/Sciencephoto/Profimedia/Tek Image/sciencephoto/profimedia

Stacey Broadmeadow (38) rodila je dječaka nakon što su joj odstranjeni jajnici tijekom borbe s iznimno rijetkim oblikom raka. 2017. dijagnosticiran joj je pseudomyxoma peritonei (PMP), a šanse za dobiti ovu bolest su jedan prema milijun. Stacey je pobijedila bolest i uspjela roditi biološkog sina Harryja jajnim stanicama koje je zamrzla između operacija, prenosi Sky News.

Beba je rođena iako statistika nije bila na njenoj strani, a samo su dva embrija bila sposobna za IVF tretman. Prvi pokušaj završio je pobačajem, pa je sve nade polagala u svoju posljednju jajnu stanicu i koje je nastao Harry.

Jedan od prvih simptoma koje je Broadmeadow primijetila bila je oštra bol u blizini slijepog crijeva, ubrzo nakon toga pojavio se krvavi iscjedak između mjesečnica. Javila se liječniku opće prakse koji je isključio trudnoću i zakazao joj termin za ultrazvuk. Daljnji testovi pokazali su da u maternici ima veću količinu tekućine.

Upućena je u Christie NHS Foundation Trust u Manchesteru - najveći i najnapredniji centar za liječenje raka u Europi. Nakon pregleda i procjene, onkolog joj je priopćio da sumnjaju na PMP i da bi mogla izgubiti jajnike.

- Bila sam apsolutno shrvana, prvo što sam pomislila bilo je da nikad neću biti mama i ostvariti san koji sam oduvijek željela, rekla je Stacey.

Podvrgnuta je operaciji, a odmah po završetku prve operacije doznala je da će trebati još jednu. Operacija je trajala osam sati tijekom kojih su joj odstranjeni slezena, žučni mjehur, jajovodi i oba jajnika. Slijedila je hipertermijska kemoterapija abdomena kako bi se ubile sve preostale tumorske stanice.

- Imala sam sreće što sam između dvije operacije uspjela pohraniti jajne stanice. Uspjeli su doći do 17 jajašaca na čemu sam vrlo zahvalna. Harry je apsolutno čudo, rekla je.

2021. započeo je proces stvaranja bebe, od 17 jajnih stanica samo ih je osam bilo upotrebljivo nakon odmrzavanja. Od njih osam, samo su dvije stanice mogle biti oplođene što znači da je imala samo dva embrija. Prvi pokušaj rezultirao je pobačajem.

- Mislila da nikad neću imati dijete, no dala sam priliku posljednjem embriju. Svaki put kad pogledam Harryja pomislim kakva sam sretnica. Zovem ga svojim malim Nemom zato što je u filmu U potrazi za Nemom on bio posljednje malo jaje koje je ostalo. On je moje malo čudo, rekla je majka.

Što je PMP?

Pseudomyxoma peritonei je rijedak oblik raka koji počinje u slijepom crijevu kao polip (mala izraslina tkiva). Polip proizvodi želatinastu tvar koja može eksplodirati - šireći stanice i sluz oko želuca do trbušne sluznice (peritoneuma).

- PMP je rijedak tako da mnogi pacijenti nisu dijagnosticirani ili primaju neadekvatno liječenje prije nego što dobiju pravu dijagnozu, rekla je Rebecca Halstead, vodeća klinička medicinska sestra za kolorektalnu i peritonealnu onkologiju u Christieju.

Simptomi uključuju gubitak apetita, neočekivano debljanje i bol u želucu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 21:21