Piše Vasilj Kirilič

Obljetnica jednog od najstrašnijih zločina u povijesti: ‘Što je moglo izazvati taj ‘Krik‘?

‘Nikada u povijesti čovječanstva nije bilo katastrofe tako ogromnih razmjera, koja je privukla tako malo pozornosti svijeta‘

Spomenih žrtvama Gladomora u Kijevu

 Ukrainian Presidency/Handout/Anadolu Agency Via Afp

Svake godine, posljednje subote u studenom, Ukrajinci diljem svijeta odaju počast onima koji su umrli tijekom Holodomora ili Pomora glađu koji je u Ukrajini izazvao Staljin između 1932. i 1933. godine.

Ove godine obilježava se 90. obljetnica Holodomora ili Gladomora nad Ukrajincima koji je odnio živote više od osam milijuna Ukrajinaca.

Tog se strašnog događaja prisjetio i veleposlanik Ukrajine u Hrvatskoj, Vasilj Kirilič:

"Krajem 19. stoljeća norveški slikar Edward Munch naslikao je ‘Krik‘. Stručnjaci još uvijek raspravljaju o motivu ovog djela. Što je moglo izazvati taj ‘Krik‘?

Možda je taj ‘Krik‘ bio upozorenje na neljudski čin, koji se pojavio tri desetljeća kasnije?

Možda je to bila poruka ukrajinskom zemljoradniku o vražjoj zamisli - uništiti ga, oduzevši mu kruh?

‘... ovom patnjom prožetom kriku nema što dodati‘, napisao je konzul Kraljevine Italije u Harkivu, Sergio Gradenigo, 1. listopada 1933. o strahotama Holodomora.

I ne treba dodavati - već samo pamtiti. I to ne samo svijećom zapaljenom jednom godišnje, već djelovanjem, solidarnim glasom svijeta, kako ne bi se ponovila takva katastrofa.

I priznavanjem Holodomora kao genocida. Bez straha, ali s osjećajem moralne dužnosti.

Jer, prema Williamu Henryju Chamberlinu, ‘nikada u povijesti čovječanstva nije bilo katastrofe tako ogromnih razmjera, koja je privukla tako malo pozornosti međunarodnog svijeta‘", kazao je Kirilič.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:56