MOĆNA SKUPINA

Objavljena imena svih 10 poginulih u Prigožinovom zrakoplovu, među njima je i ‘stvarni vođa Wagnera‘

Utkin je poznat i po tetovažama nacističkih simbola na svakom ramenu, uključujući svastiku i SS munje

Dmitrij Utkin

 East2west News/Willwest News/Profimedia/East2west News/willwest News/profimedia

Objavljen je popis svih 10 osoba koje su poginule u rušenju zrakoplova u ruskoj tverskoj oblasti.

Telegram kanal Grey Zone, koji je povezan sa skupinom Wagner, objavio je popis putnika i članova posade u avionu koji se danas srušio. Telegram kanali povezani sa skupinom Wagner, ali i ruske vlasti, potvrdile su da je među poginulima i šef plaćeničke skupine Wagner Jevgenij Prigožin, koji je bio vlasnik srušenog aviona.

Osim Prigožina, u avionu su bili Dmitrij Utkin, Sergej Propustin, Jevgenij Makarjan, Aleksander Totmin, Valerij Čekalov, Nikolaj Matušeev te kapetan Aleksej Levšin, kopilot Rustam Karimov i stjuardesa Kristina Raspopova.

Dmitrij Utkin (53) je bio osnivač i utemeljitelj skupine Wagner, veteran i vojni časnik koji je nadgledao Wagnerove operacije diljem kontinenta. Neki su smatrali i da je Utkin stvarni vođa Wagnera, dok je Prigožin bio jednostavno financijer te skupine. Utkin je služio u ruskoj vojnoj obavještajnoj službi. Europska unija ga navodi kao osnivača Wagnera, a skupina je navodno dobila ime po jednom od Hitlerovih omiljenih skladatelja.

Utkin je poznat i po tetovažama nacističkih simbola na svakom ramenu, uključujući svastiku i SS munje, a iza sebe ima pozamašan popis ratnih zločina. Kao pukovnik u vojnoj obavještajnoj službi GRU, dvaput je bio raspoređen u Čečeniju.

Smatra se da je koristio strah kako bi zadržao vlast, a optužen je za umiješanost u brojne ratne zločine. U Homsu u Siriji je navodno izdao naredbu da se jedan dezerter pretuče i ubije te da se taj cijeli čin i snimi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 04:09