STRANCI U KAVEZU

Objavljen video pravosudne groteske: Britanci su stajali nepomično, mladi Marokanac baš i nije...

Britanci Pinner i Aslin pri izricanju presude stajali su nepomično pognutih glava, dok se Sauud Brahim nervozno naginjao lijevo-desno

Aiden Aslin, Shaun Pinnera i Saaudun Brahim osuđeni su na smrt

 Konstantin Mihalchevskiy/Sputnik/Profimedia/Konstantin Mihalchevskiy/Sputnik/Profimedia

Vrhovni sud samoprozvane, separatističke proruske Narodne Republike Donjeck (DPR), koju podržava i jedinu ju je priznala Rusija, uz također samoprozvanu, separatističku prorusku Narodnu Republiku Lugansk (LPR), osudio je dvojicu Britanaca, Aidena Aslina i Shauna Pinnera, te marokanskog državljanina Saauduna Brahima, na smrtnu kaznu zbog plaćeničkih aktivnosti.

No, obitelji britanskih osuđenika tvrde da su oni bili u ukrajinskoj vojsci, kako je prenio BBC.

Prema tim informacijama, obojica Britanaca služe pripadnicima ukrajinskih oružanih snaga, a Velika Britanija je jasno dalo do znanja da su ratni zarobljenici koji imaju pravo na imunitet te da se ne bi trebali suočiti s kaznenim progonom zbog sudjelovanja u neprijateljstvima.

Pri presudi, sva su trojica osuđenika bila odjevena u crno i stajala su u kavezu u sudnici samoprozvane državne tvorevine dok im se čitala presuda.

Britanci Pinner i Aslin pri izricanju presude stajali su nepomično pognutih glava, dok se Sauud Brahim nervozno naginjao lijevo-desno. Pritom su pažljivo slušali kad im je rečeno da će biti ubijeni, navodi BBC.

Sva trojica su zarobljena u bitci za Mariupolj, gdje su se borili s obrambenim ukrajinskim snagama. Optuženi su da su bili strani plaćenici, da su pokušavali preuzeti vlast i za djela terorizma.

Pretpostavlja se da će se sva trojica žaliti na kaznu, a za to imaju rok od mjesec dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 10:03