STRAŠNE POSLJEDICE

Obitelj Koste K. užurbano traži javne bilježnike, ovo je njihov plan: ‘Imaju četiri opcije‘

Počelo se nagađati da se roditelji dječaka ubojice planiraju preseliti u inozemstvo, no Blic piše da postoji više opcija

Kosta K.

 Cropix/

Srpska je javnost uznemirena nakon što je objavljeno da su roditelji Koste K., koji je u osnovnoj školi Vladislav Ribnikar na Vračaru ubio devetero učenika i čuvara škole traže javne bilježnike kako bi prodali ili poklonili dio imovine.

Majka je dala punomoć odvjetniku kako bi poklonila imovinu ili ju prebacila na rođake, a i otac je iz zatvora tražio posjet javnog bilježnika. Nju su, piše Blic, odbili u svim javnobilježničkim uredima.

Naime, rješenjem suda je prodaja imovine ili njezino prebacivanje na druge osobe onemogućeno do daljnjega.

Počelo se nagađati da se roditelji dječaka ubojice planiraju preseliti u inozemstvo, no Blic piše da postoji više opcija osim te.

1. Odlazak cijele obitelji u inozemstvo

Prva opcija je da majka, otac i sestra Koste K. napuste Srbiju, a to je realan scenarij prema bivšem pomoćniku načelnika UKP Dejanu Radenkoviću. On ističe da je to moguće tek kada se okonča sudski postupak.

- Uzimajući u obzir izdržavanje sankcije ako kazna bude osuđujuća, to može potrajati i nekoliko godina. Teret koji oni nose trenutno je veliki i zato ne vjerujem u ostale opcije, rekao je Radenković za Blic.

Naime, preseljenje nema nikakvih uvjeta za osobe nad kojima se ne vodi nikakav postupak, no u suprotnom bi sud mogao zabraniti roditeljima promjenu mjesta prebivališta.

2. Odlazak dijela obitelji u inozemstvo

Druga mogućnost je da se u inozemstvo preseli samo dio obitelji, moguće majka i kći (10), dok bi im se otac mogao pridružiti nakon puštanja iz pritvora i završetka sudskog postupka, ako ne bude i sam osuđen.

3. Promjena identiteta i preseljenje u drugi grad

U slučaju da se odluče za ostanak u Srbiji, moguće je da se obitelj odluči preseliti u drugi grad uz promjenu identiteta.

Odvjetnik Nikola Ristović je objasnio da u skladu sa zakonom svatko može promijeniti osobno ime ako su za to ispunjeni uvjeti.

- Potvrda o podmirenju poreznih obaveza, uvjerenje iz kaznene evidencije, a na kraju se gleda ime. Potrebno je odabrati ono koje ne smije biti uvredljivo i u suprotnosti sa moralom, običajima i tradicijom sredine, rekao je.

Radenković pak kaže da promjena identiteta ne bi imala dugoročni učinak jer je Srbija relativno mala zemlja, a ovo je ubojstvo privuklo pažnju velikog dijela javnosti.

4. Ostanak u Beogradu

Najmanje vjerojatna je opcija da cijela obitelj ostane u Beogradu, no da djevojčica, sestra dječaka ubojice, promijeni školu.

Ipak, bivši načelnik Uprave za borbu protiv organiziranog kriminala Bora Banjac smatra da za tu obitelj u Beogradu, pa ni u Srbiji više života nema, posebice za majku i djevojčicu.

- Mislim da ni u jednoj zemlji regije ne bi mogle živjeti jer bi se prije ili kasnije saznalo tko su one. Možda da odu preko oceana, negde dovoljno daleko.

Kriminolog Dobrivoje Radovanović kaže da je Kosta K., osim što je uništio živote obitelji ubijenih, to učinio i svojoj obitelji.

- Njegova obitelj će dugi niz godina trpjeti strašne posljedice jer je teško zaboraviti ovako nešto. Sada im je jedino rješenje da promijene sredinu, rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 00:33