ESKALACIJA NA POMOLU

‘Nuklearni arsenal je spreman‘: Kim Jong Un na velikoj svečanosti zaprijetio Amerikancima i susjedima

Prvi put je kritizirao novog južnokorejskog predsjednika, upozorivši Seul da ‘gura zemlju prema rubu rata‘.

Kim Jong Un i supruga Ri Sol Ju na svečanosti obilježavanja 69. obljetnice primirja

 Str/Afp

Sjevernokorejski vođa Kim Jong Un izjavio je da je njegova zemlja spremna mobilizirati vlastiti nuklearni arsenal s ciljem odvraćanja i suprotstaviti se bilo kakvom vojnom sukobu Sjedinjenih Država, a pritom je i prvi put kritizirao novog južnokorejskog predsjednika, upozorivši Seul da ‘gura zemlju prema rubu rata‘.

Kim je održao govor na svečanosti obilježavanja 69. obljetnice primirja u Korejskom ratu 27. srpnja, zbog kojega su dvije Koreje tehnički još uvijek u ratu, prenosi službena novinsks agencija KCNA.

- Sukob sa Sjedinjenim Državama predstavljao je nuklearnu prijetnju još od rata 1950.-1953. u kojemu se od Sjevera zahtijevalo da ispuni ‘hitnu povijesnu zadaću‘ - jačanje samoobrane, rekao je Kim.

image
Str/Afp
image
Str/Afp

- Naše oružane snage su potpuno spremne odgovoriti na svaku krizu, kao i naše nuklearno oružje, rekao je.

Kimov govor uslijedio je nakon što su dužnosnici Seula i Washingtona ustvrdili da je Pjongjang dovršio pripreme za izvođenje svog prvog nuklearnog testa od 2017. godine.

Južnokorejski ministar ujedinjenja zadužena za međukorejska pitanja u utorak je rekao kako postoji mogućnost izvođenja testova u vrijeme obljetnice primirja, iako je istaknuo da nema neposrednih znakova da se tako nešto priprema.

Sjevernoj Koreji vjerojatno ćemo nametnuti snažnije sankcije usmjerene na njezine sposobnosti kibernetičkih napada ako nastavi s testiranje, rekao je u srijedu južnokorejski ministar vanjskih poslova.

image
Str/Afp
image
Str/Afp
image
Str/Afp
image
Str/Afp
image
Str/Afp
image
Str/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:08