MASAKR U KANADI

Noževima ubili 10, a ranili 18 osoba: Jedan napadač pronađen mrtav, drugi i dalje u bijegu

Napadači su išli od vrata do vrata i ubadali mještane nožem. Neke od žrtava bile su im meta, dok su drugi napadnuti nasumično

Damien Sanderson i Myles Sanderson

 Handout/Afp

Najmanje 10 osoba je poginulo, a još 18 je ozlijeđeno u krvavom pohodu u Kanadi. Jedan od dvojice osumnjičenih za ovaj zločin, Damien Sanderson (31), pronađen je mrtav, javio je kasno u ponedjeljak navečer BBC.

Policija je objavila kako je drugi osumnjičeni Myles Sanderson (30), Damienov brat, te da je i dalje u bijegu. Vjeruju da se nalazi u gradu Regini.

Policija je cijeli dan tragala za dvojicom muškaraca osumnjičenih da su u nedjelju ujutro nožem usmrtili ili ozlijedili najmanje 28 osoba.

Neutješni mještani za to su vrijeme oplakivali svoje najbliže i pokušavali rekonstruirati detalje nezapamćenog terora koji je obuzeo njihovu mirnu zajednicu.

Susjedno mjesto

Napadi su se dogodili na najmanje 13 lokacija u kanadskoj provinciji Saskatchewan te postoji sumnja da ima još ozlijeđenih žrtava koje su se same dovezle u obližnje bolnice. Braća Sanderson bježali su u crnom SUV-u Nissan Rogue.

U nedjelju navečer još se uvijek sumnjalo da se napadači skrivaju u glavnom gradu Saskatchewana, Regini.

Međutim, postojala je sumnja da bi mogli pobjeći u jednu od dvije susjedne pokrajine, Albertu ili Manitobu, pa je građanima na mobitele poslano tekstualno upozorenje na "opasne i naoružane" osobe u sve tri provincije, koje su površine polovice Europske unije.

image
Michael Bell/Pa Images/Profimedia/Michael Bell/Pa Images/Profimedia

Policija je savjetovala stanovnicima da ne otvaraju vrata nepoznatim osobama, ne prilaze sumnjivim osobama i ne primaju autostopere u svoja vozila.

Prvi hitni poziv o ubodu nožem policija je zaprimila u nedjelju u 5.40 po lokalnom vremenu. Ubrzo je uslijedilo još poziva upomoć u James Smith Cree Nationu i susjednom mjestu Weldon. James Smith Cree Nation je autohtona zajednica u kojoj živi oko 3400 ljudi, dok Weldon nastanjuje oko 200 stanovnika. Nalaze se 190 kilometara sjeveroistočno od najvećeg grada Saskatoona i 320 kilometara od glavnog grada Regine.

Napadači su išli od vrata do vrata i ubadali mještane nožem. Neke od žrtava bile su im meta, dok su drugi napadnuti nasumično. Majka dvoje djece Lana Head jedna je od 10 žrtava pokolja. Otac njezinih kćeri Michael Brett Burns potvrdio je lokalnim medijima kako su Lana i njezin sadašnji partner ubijeni u napadu te je sugerirao da bi napad mogao biti povezan s drogom i alkoholom.

"Bolesno je kako zatvor, droga i alkohol mogu uništiti mnoge živote", rekao je Burns.

Blag čovjek

Bobby Cameron iz Federacije suverenih autohtonih naroda, skupine koja predstavlja 74 prvih nacija u državi Saskatchewan, također je dao naslutiti da su napadi bili povezani s narkoticima.

"To je istrebljenje s kojim se susrećemo kada štetne ilegalne droge napadnu naše zajednice", rekao je Cameron.

U svibnju je Saskatchewan Crime Stoppers, program koji potiče javnost na suradnju s policijom, označio Mylesa Sandersona kao "nezakonitog na slobodi". Nije bilo dodatnih detalja o tome zašto je tražen. Treća identificirana žrtva napada je Wes Petterson (77).

image
Heywood Yu/Zuma Press/Profimedia/Heywood Yu/Zuma Press/Profimedia

"Nije ništa napravio. On ovo nije zaslužio. Bio je blag čovjek dobrog srca", kazala je Ruby Works, dodavši da je Wes volio svoje mačke, bio ponosan na svoj domaći džem i često je pomagao svojim susjedima.

Robert Rush, stanovnik Weldona, također je Wesa opisao kao nježnog udovca u 70-ima: "On ne bi ni mrava zgazio".

Doreen Lees (89) iz Weldona za AP je opisala kako su ona i njezina kći uočile jednog od osumnjičenih u nedjelju rano ujutro. Muškarac koji se u jurećem automobilu zaustavio blizu njihove kuće prišao im je i tražio da mu pomognu jer je ozlijeđen.

"Skrivao je lice jaknom. Dvaput je promrmljao svoje ime, ali ga i dalje nismo mogle razumjeti. Pobjegao je kad je moja kći rekla da će nazvati hitnu pomoć", rekla je Lees.

image
Heywood Yu/Pa Images/Profimedia/Heywood Yu/Pa Images/Profimedia
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 08:34