POTRESNA ISPOVIJEST

Novinarka na mjestu masovne grobnice: ‘Bila sam u Izjumu. Gore je od ičega što možete zamisliti‘

Vatrogasci koji su bili zaduženi za ekshumaciju tijela rekli su joj da će cijela postrojba trebati psihološku pomoć

Emmanuelle Chaze i masovna grobnica u Izjumu

 Emmanuelle Chaze/Twitter/ Sergey Bobok/Afp

Novinarka koja radi za France24 i Deutsche Welle, Emmanuelle Chaze, na Twitteru je objavila potresno svjedočanstvo iz oslobođenog ukrajinskog grada Izjuma u kojem je pronađena masovna grobnica s oko 400 tijela.

"Upravo sam se vratila s područja na kojem je pronađena masovna grobnica u Izjumu. Gore je od ičega što možete zamisliti. Mogu potvrditi da je barem dio nedavno pokopanih tamo i mučen i da su umrli nasilnom smrću", napisala je i dodala kako su u grobnici pronađena tijela 17 ukrajinskih vojnika koja su potom odvezena na autopsiju.

"Miris ljudskih ostataka koji se raspadaju je ostao", dočarala je strahote kojima je svjedočila.

Potom je objavila zamagljenu fotografiju jednog od preminulih.

"Ovi ostaci pripadaju 18-godišnjaku. Ruke su mu bile vezane iza leđa. Dobio je nasilan udarac u glavu oštrim predmetom. Mošnje su mu bile zgnječene, a unutrašnjost njegovih bedara također ima znakove mučenja."

U nizu njezinih objava stoji i fotografija vatrogasaca koji su bili zaduženi za ekshumaciju tijela.

"Jedan mi je rekao da će cijela njegova postrojba nakon ovog trebati psihološku pomoć", napisala je pa nastavila:

"Kad sam htjela razgovarati s djelatnikom ureda tužitelja, oboje smo imali oči natečene od plakanja. Gledali smo jedno u drugo u tišini, potpuno šokirani", navela je novinarka.

Ukrajinski dužnosnici rekli su jučer da su pronašli 440 tijela u šumama blizu grada Izjuma. Naveli su da su većina mrtvih civili te da mjesto događaja dokazuje da su ratne zločine počinili ruski osvajači koji su mjesecima okupirali to područje, javlja Hina.

Pronađena grobnica u Izjumu, bivšem ruskom uporištu na prvoj crti bojišnice, najveća je masovna grobnica pronađena u Europi nakon ratova 1990-ih. Ukrajinske snage ponovno su zauzele Izjum nakon što su tisuće ruskih vojnika pobjegle iz tog područja, ostavivši za sobom oružje i streljivo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 15:21