POTRES OD 7 STUPNJEVA

Novinar Jutarnjeg na Tajvanu: ‘U kaosu su neki pomislili i da je počela kineska invazija‘

Kako izvještavaju lokalni mediji, prijavljena je ogromna šteta: urušene su zgrade, mostovi, popucale su autoceste
 AFP, Jutarnji

Snažan potres magnitude 7 prema Richteru, pogodio je južni dio Tajvana danas oko 15 h prema lokalnom vremenu (9 sati prema srednjoeuropskom). U trenutku potresa mi smo bili u Taipeiju, a hotel Westgate, u kojem smo smješteni, bio je krcat.

image
Handout/Afp
image
Handout/Afp
image
Handout/Afp
image
Sam Yeh/Afp
image
Sam Yeh/Afp
image
Sam Yeh/Afp

Ljudi su panično istrčali na hodnike ispred soba, grabeći prvo što im se našlo pod rukom. Neki su se skupili ispod štokova ulaznih vrata svojih soba, neki su skupljali svoju djecu i trudili se izaći van, neki su preskakali i tucet stepenica.

Neki su samo vrištali. Osoblje hotela podijelilo je letke za evakuaciju u slučaju novog snažnijeg potresa. Naloženo je da u sobama budemo odjeveni, spremni za izlazak u slučaju ponovljenog udara.

U trenutku dok pišem ovaj tekst, događa se nova serija manjih potresa, koji dobrano tresu zgradu hotela. Posljednji je, prema osobnoj procjeni i iskustvu sa zagrebačkim potresima, zasigurno veći od 5,5 stupnjeva prema Richterovoj ljestvici.

Valja napomenuti da je hotel u kojem se nalazimo predviđen za obaveznu karantenu nakon dolaska na Tajvan. Karantena traje tri dana, pa su živci zaposlenika i gostiju, koji su ionako primorani držati se strogih pravila postupanja, na očitom rubu.

Čovjek koji je tjerao uplašene goste natrag u sobe, prema svemu sudeći, menadžer hotela, drhtao je od nervoze, straha, panike. Vjerojatno i u strepnji za vlastitu obitelj. Potres slične magnitude na Tajvanu je 1999. godine odnio 2200 života.

Naknadni udari

Jug i sredina otoka u potpunom su rasulu. Taipei, glavni grad Tajvana, nalazi se na sjeveru otočića, koji je gotovo upola manji od Hrvatske. Epicentar potresa je obalni grad Taitung, koji se nalazi na oko 200 kilometara udaljenosti od glavnog grada.

Tlo je lagano podrhtavalo još od nedjelje izjutra, a tremor je kulminirao silovitim potresom koji američki geolozi cijene na 7,2 stupnjeva prema Richteru.

Ubrzo nakon zatresao se i Taipei, potresom magnitude 5,9 stupnjeva. Dubina udara je tek na 7,3 kilometra od površine - što je poprilično nisko. Primjerice, onaj razorni potres u Petrinji bio je na dubini od 11,5 kilometara.

Kako izvještavaju lokalni mediji, prijavljena je ogromna šteta: urušene su zgrade, mostovi, popucale su autoceste, propali su sportski objekti, dvorane, zabilježeni su teški odroni zemlje, urušio se i kamenolom, a preko 120 turista ostalo je zarobljeno u Chief Spa Hotelu na autocesti Southern Cross-Island.

Hotel je već nekoliko sati bez struje i potrošio je sve gorivo iz generatora. Formirana je i posebna jedinica za spašavanje onih koji su ostali zatrpani u zgradama. Zasad se zna da je poginula jedna osoba, radnik tvornice cementa u okrugu Hualien.

Srećom, spašene su majka i petogodišnje dijete iz urušene zgrade u Yuliju, gradiću u središnjem dijelu Tajvana. Most Gaoloai nedaleko od spomenutog Yulija, u cijelosti se urušio, prilikom čega je spašeno troje ljudi. Hrpetina je ostala ispod urušenih zgrada, piše Taiwan News.

Dio otoka u potpunosti je paraliziran. Središnja tajvanska novinska agencija objavila je da je sustav podzemne željeznice u gradu Kaoshiung, na jugu otoka, obustavljen. Više od 400 turista je, u trenutku pisanja ovog teksta, blokirano na Sixty Stone Mountainu, popularnom tajvanskom vidikovcu, gdje je odron kompletno blokirao pristupne ceste. Na krajnjem jugu vlakovi su izlijetali iz tračnica, a u Taoyuanu, gradu nedaleko od Taipeija, urušila se osnovna škola.

image
Sam Yeh/Afp
image
Sam Yeh/Afp
image
Sam Yeh/Afp
image
Sam Yeh/Afp

Pukom srećom, vikend je, kada se u školi ne održava nastava. Društvenim mrežama kolaju stravične snimke i fotografije uništenih objekata, koje svjedoče o potpunom hororu koji je zadesio tu otočku zemlju.

Razbijeno je i preko 2200 pogrebnih urni u kolumbariju blizu Taitunga. Pepeo koji se nalazio unutra pomiješan je. Preko 30 posto Tajvanaca su taoisti, koji su tu kalvariju doživjeli gotovo kao osobnu smrt. Elementi posmrtnika moraju biti zdravi, ili je duša na onom svijetu nemirna.

image
Sam Yeh/Afp
image
Sam Yeh/Afp
image
Sam Yeh/Afp

Život na rubu

Sve to dolazi u trenutku kada su kolektivni živci stanovnika Tajvana ionako na rubu. Nakon što je otok uzdrman teškim potresom, mnogi su u panici pomislili da je riječ o granati, nekakvom projektilu ili početku kineske invazije, koju je Peking više no ikad aktualizirao prošli mjesec.

Podsjećamo, nakon posjeta Nancy Pelosi, predsjednice Zastupničkog doma američkog Kongresa službenom Taipeiju, Kina je u i oko tajvanskog tjesnaca održala najveće vojne vježbe u kontekstu simulacije napada na taj otok.

Danas je Taiwan News, najveća ovdašnja medijska platforma, ekstenzivno pisala da kineski predsjednik Xi Jinping zahtijeva da Narodnooslobodilačka armija Kine u sljedećih pet godina, do 2027. godine, bude pripravna izvršiti invaziju na otok.

Taiwan News poziva se na izjave zamjenika direktora CIA-a Davida Cohena. Veliki kongres kineske Komunističke partije, na kojem će se vrlo vjerojatno produžiti mandat Jinpingu, počinje 16. listopada. Osovina Jinpingova političkog naslijeđa je vratiti Tajvan, iz perspektive Pekinga - odmetnuti otok, koji su, nakon poraza 1949. godine, okupirale nacionalističke snage Čang Kai Šeka.

Japanac s kojim pod obaveznim maskama razgovaram u hodniku hotela, duhovito komentira: "Invazija je preskupa, politički kontraproduktivna i prekrvava, Kinezi samo moraju pronaći dovoljno strpljenja i potresi će dokrajčiti ovaj otočić!".

Tajvan, inače, redovito pogađaju potresi, jer otok se nalazi blizu spajanja dviju tektonskih ploča, iako je ovaj bio najjači ove godine.

image
Handout/Afp
image
Handout/Afp
image
Handout/Afp
image
Handout/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:08