PREVARENI WAGNEROVCI

Novi život zloglasnih plaćenika: ‘Preživljavamo, ne žele nas zaposliti ni u Burger Kingu!‘

Odjeli za sigurnost u tvrtkama u kojima se žele zaposliti uredno odbacuju njihove prijave, a ponekad se u cijeli proces umiješa i FSB

Wagnerovcima je u kolovozu sugerirano da počnu tražiti druge poslove kako bi se mogli izdržavati. Čini se, međutim, da teško pronalaze dobro plaćene poslove pa moraju uzimati i ne tako dobro plaćene

 Roman ROMOKHOV/AFP

Pripadnici plaćeničke vojske Wagner koji su nakon pobune protiv ruskog vojnog establišmenta koju je 23. lipnja poveo njezin šef Jevgenij Prigožin poslani na "ljetovanje" ne mogu pronaći poslove, odnosno nitko ih ne želi zaposliti, pišu nezavisni ruski medij "Možemo objasniti" (MO) i nezavisni vojni stručnjak te povjesničar koji na društvenoj mreži X djeluje pod korisničkim imenom "ChrisO_wiki".

"Obećano im je da će moći iznova krenuti u život, no vlasti nisu održale to obećanje", rekla je Elena Maksikova, rođakinja jednog pripadnika Wagnera.

ChrisO_wiki navodi da je wagnerovcima u kolovozu sugerirano da počnu tražiti druge poslove kako bi se mogli izdržavati. Čini se, međutim, da teško pronalaze dobro plaćene poslove pa moraju uzimati i ne tako dobro plaćene. Wagnerovci i članovi njihovih obitelji na društvenim mrežama kukaju da se ne mogu zaposliti u obrambenim tvrtkama, tvornicama i Ruskoj nacionalnoj gardi. Umjesto toga, "prisiljeni" su raditi kao taksisti, fizikalni radnici na gradilištima i zaštitari ili portiri.

Svetlana, majka jednog wagnerovca, inače bivšeg zatvorenika, rekla je MO-u da se njezin sin planirao zaposliti u tvornici "dronova kamikaza" u Kamčatki na istoku Rusije. Iako je vlasnicima tvrtke pokazao pomilovanje koje mu je izdano, nisu ga htjeli zaposliti. "Rekli su mu da posao potraži negdje drugdje. Nisu ni pogledali njegovu prijavu", rekla je Svetlana.

Tatjana iz Tjumena, supruga drugog wagnerovca, rekla je da se on pokušao zaposliti u jednoj tvornici, ali da ga je tvrtkino osiguranje odbilo bez da mu je reklo zašto. "Sada kao neprijavljeni radnik vozi taksi", rekla je Tatjana za MO.

Agencija za zapošljavanje koja radi za tvrtku za proizvodnju motora za vojna vozila Černišev rekla je MO-u da joj tvrtkin odjel za sigurnost ne dopušta da joj dovode kandidate koji su osuđeni za krađu, posjedovanje ili raspačavanje droge te ubojstvo, pa čak ni one koji su pomilovani.

Agencija za zapošljavanje koja radi za Međunarodnu zračnu luku Šeremetjevo Aleksandra S. Puškina rekla je MO-u da Savezna sigurnosna služba Ruske Federacije (FSB) odbije sve takve kandidati. "Trebamo ljude, ali (FSB) moramo slušati", rekla je Agencija.

Mediji su ranije pisali o tome su ruske bolnice počele wagnerovce izbacivati na ulicu jer nisu mogli podmiriti svoje račune.

Wagnerovci ne mogu dobiti posao ni u lancu restorana brze prehrane Burger King. Naime, iako je američka tvrtka Burger King Corporation prestala podržavati rusko tržište, vlasnik franšize za rusko tržište još uvijek odbija zatvoriti restorane i još koristi brend "Burger King". Agencija za zapošljavanje koja pokušava pronaći pomoćne kuhare za rad u ruskoj ilegalnoj verziji Burger Kinga odbija sve wagnerovce. "Tvrtkin odjel za sigurno odlučuje o svome. Dostavljačima možemo pronaći posao. Možda će njih htjeli zaposliti", rekao je predstavnik agencije za MO.

ChrisO_wiki navodi da je jedan rođak jednog wagnerovca u jednom grupnom razgovoru drugim sudionicima razgovora rekao da ne moraju više ponavljati da se podaci o kaznenim djelima za koje je netko osuđen ne mogu obrisati iz baza podataka. "To im je obećano i oni su u to povjerovali. Međutim, zapravo su prevareno", rekao je rođak wagnerovca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. ožujak 2024 15:51