NEMA VIŠE LOCKDOWNA

Novi Zeland otvorio granice strancima s vizama nakon dvije i pol godine, stižu i prvi kruzeri

Ta zemlja odsad također dopušta brodovima za krstarenje i stranim jahtama pristajanje u svojim lukama.

Wellington

 Marty Melville/Afp

Novi Zeland otvorio je granice stranim posjetiteljima u ponedjeljak, prvi puta od zatvaranja u ožujku 2020. zbog pandemije covida-19.

Granice Novog Zelanda počele su se ponovno otvarati u veljači, prvo za Novozelanđane, a ograničenja su postupno popuštala.

Proces ponovnog otvaranja granica završio je u nedjelju navečer, a posjetiteljima kojima su potrebne vize i onima sa studentskim vizama sada je također dopušten dolazak na Novi Zeland.

Ta zemlja odsad također dopušta brodovima za krstarenje i stranim jahtama pristajanje u svojim lukama.

Ipak, posjetitelji moraju biti cijepljeni protiv covida-19 i testirati se najmanje dva puta na covid-19 po dolasku na Novi Zeland.

Premijerka Novog Zelanda Jacinda Ardern izjavila je na Kineskom poslovnom summitu u Aucklandu da je završetak postupnog otvaranja granica ogroman uspjeh.

"Bio je to postupan i oprezan proces s naše strane od veljače dok mi, zajedno s ostatkom svijeta, nastavljamo upravljati vrlo živom globalnom pandemijom, istovremeno čuvajući naše ljude", kazala je.

Međunarodni studenti značajno pridonose novozelandskom gospodarstvu, a obrazovni se sektor nada da će iskoristiti otvaranje granica.

Novozelandski ministar turizma Stuart Nash rekao je da će povratak kruzera također biti poticaj za lokalne industrije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. ožujak 2024 00:55