MILIJUNI RASELJENIH

Novi val migranata? Više od 10 tisuća Afganistanaca dnevno traži vizu da ode iz države

Od siječnja je svoje domove zbog talibanske ofenzive napustilo 300.000 ljudi, a očekuje se da će izbjeglica biti još mnogo više
 SAJJAD HUSSAIN/AFP

Turska je objavila kako je uhitila nekoliko stotina ilegalnih migranta iz Afganistana koji proteklih dana pokušavaju ući u Europu bježeći od talibana. Više od 200 Afganistanaca uhićeno je u trenutku dok su se pokušavali ukrcati na brod uz Egejsku obalu, a još dvjesto osoba uhićeno je u Istanbulu. Oko tisuću osoba svakog dana prijeđe granicu s Iranom na istoku Turske, a tu su i oni koji pokušavaju napustiti Afganistan legalnim putem.

Podaci koje iznose dužnosnici u Kabulu pokazuju da se čak 10.000 Afganistanaca svakog dana prijavi za vizu pokušavajući pobjeći od građanskog rata u koji zemlja klizi zbog odlaska američke vojske koja je štitila leđa snagama afganistanske vlade.

Talibani su mjesecima uoči odlaska Amerikanaca i snaga zemalja iz NATO saveza zauzimali sve veći dio teritorija, a nakon odlaska američkih snaga mnogi afganistanski vojnici pobjegli su preko granice zbog napada talibana na njihove položaje. Od siječnja je svoje domove zbog talibanske ofenzive napustilo 300.000 ljudi, a očekuje se da će izbjeglica biti još više.

Pripremna faza

Europska komisija je očekujući povećanje broja dolazaka iz Afganistana odlučila povećati pomoć Afganistanu, Pakistanu, pa čak i Iranu kako bi smanjila egzodus izbjeglica prema Europi i prevenirala novi izbjeglički val. Izbjeglicama bi prema planu koji je još uvijek u pripremnoj fazi trebalo pomoći bliže domu. EK je odbila komentirati ove informacije, koje su za Reuters potvrdili jedan diplomat EU i dva dužnosnika. Turska bi u slučaju nove krize, a nova izbjeglička kriza i egzodus spominjali su se već kad je Amerika potvrdila svoje povlačenje, mogla ponovno igrati veliku ulogu. Ta zemlja već je dom milijunima izbjeglica, a EU je za pomoć i udomljavanje do 2024. obećala Erdoganu isplatiti 3,5 milijardi eura.

image
STR/AFP

Smještanje afganistanskih izbjeglica u Tursku bi značilo izdvajanje dodatnih sredstava iz EU. Afganistanske izbjeglice inače su druga najbrojnija izbjeglička skupina na svijetu. Od njihova ukupnog broja, čak 6,5 milijuna živi u Pakistanu i Iranu. To da bi novčana sredstava dali Iranu pokazuje koliko je EU važno suzbiti novi migracijski val. U Turskoj danas živi oko četiri milijuna izbjeglica, većinom Sirijaca, a druga najveća skupina je 200.000 Afganistanaca. U ovom trenutku Erdoganova vlada pokušava ispregovarati novi sporazum s EU vrijedan milijarde eura u zamjenu za kontrolu izbjeglica.

No Erdogan je na domaćem planu pod pritiskom da kontrolira broj izbjeglica koje će ostati u Turskoj. Osam turskih patrolnih brodova je presrelo 231 osobu na gumenjacima koji su pokušavali prijeći na ribarski brod uz obalu Ayvacik, u provinciji Canakkale. Dvadesetak osoba je bilo iz Sirije, Irana, Eritreje i Pakistana, ostali iz Afganistana. Mnogi kažu da su imali teško putovanje kroz Iran, na kojem im je nedostajalo hrane i vode.

Na istočnoj granici Turske s Iranom od početka godine ih je zaustavljeno 27.000, no brojka se snažno penje od talibanske ofenzive. Turske vlasti deportiraju ih natrag, ali, ističu, to ne znači da ne ponovno pokušati. Gulab Jemili, jedan od njih, agenciji Andalou je rekao da putuje već 45 dana.

"U Afganistanu nam bombardiraju škole. Ako ostanemo i borimo se, ne znamo protiv koga se borimo. Braća ubijaju braću. Policija u Iranu nas je pretukla i rekla nam da to nije naša zemlja i da idemo u Tursku", rekao je Jemili.

"Platio sam 1200 dolara vozaču iranskog kamiona, a moj prijatelj 1500 eura. Nisam okusio kruha 4 dana", rekao je Mohammed Tenha, koji je ušao u Tursku.

Kabulski aerodrom

U Turskoj je u međuvremenu pitanje migranata postalo jako ispolitizirano. Najveća opozicijska stranka želi da se Sirijci pošalju kući, a traže i strože postupanje s Afganistancima.

image
Hoshang Hashimi/AFP

"Ne treba još dizati paniku i treba biti oprezan, ali definitivno vidimo povećanje broja migranta u dijelu Turske uz Iran", rekao je Metin Corabatir, direktor istraživačkog centra za migracije u Ankari. Pakistan i Iran, u kojima živi najmanje 6,5 milijuna izbjeglica, službeno odbijaju primiti nove migrante. U Afganistanu je raseljeno između 3,5 i četiri milijuna Afganistanaca. Mnogi u Americi već su apelirali da Sjedinjene Države izvuku prevoditelje koji s radili za američku vojsku i vladu, koji su sad na meti osvete talibana.

Mnogi su zatražili azil i dobili ga. Turska je nakon odlaska američkih snaga ponudila da preuzeme sigurnost kabulskog aerodroma, a to bi Ankari dalo odličnu poziciju u novim pregovorima sa Zapadom te bilo vrlo praktično odluči li vraćati migrante u Afgansitan. Kad je austrijski premijer Sebastian Kurz malo nediplomatski komentirao da je Turska prikladnije mjesto za afganistanske izbjeglice od Austrije, Erdoganova vlada je žestoko reagirala.

"Turska neće apsorbirati novi migrantski val i neće biti granični čuvar ili izbjeglički kamp za Europu", poručilo je tursko ministarstvo vanjskih poslova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 11:18