NA PUTU PREMA DOLJE

Novi šokantan potez proruskog premijera: Nakon smjena u službama i policiji, sad je odlučio ugasiti javnu televiziju

Zakon je najnoviji korak u, kako kritičari kažu, pokušaju vlade premijera Roberta Fica da pojača kontrolu nad institucijama u zemlji

Robert Fico

 Kenzo Tribouillard/Afp

Slovačka vlada populističkog premijera Roberta Fica u srijedu je odobrila prijedlog zakona koji predviđa raspuštanje javne radiotelevizijske postaje RTVS i njezino pretvaranje u novu medijsku ustanovu, što je izazvalo zabrinutost među oporbenim političarima i novinarima .

Zakon je najnoviji korak u, kako kritičari kažu, pokušaju vlade premijera Roberta Fica da pojača kontrolu nad institucijama u zemlji.

Fico, koji je prošle godine po četvrti put postao premijer nakon nekoliko godina u oporbi, kritzirao je u to vrijeme javnu televiziju smatrajući je pristranom.

- Stanje u RTVS je neodrživo, rekao je Fico na konferenciji za novinare u srijedu.

- (Ona) realno ne može biti objektivna jer je u sporu sa slovačkom vladom. Time se krši osnovno ljudsko pravo građana Slovačke da na raspolaganju imaju imaju objektivne informacije.

Ficova vlada već je zatvorila ured posebnog antikorupcijskog tužitelja, smijenila čelnike policije i tajne službe i odmaknula vanjsku politiku od čvrste potpore Ukrajini.

Europska radiodifuzna unija (EBU) objavila je da nacrt zakona efektivno zamjenjuje ‘cijenjenu javnu radioteleviziju‘ i prijeti njezinoj neovisnosti.

Ministrica kulture Martina Šimkovičova, koja je prethodno radila na toj televiziji i poznata je po širenju teorija zavjere, glavna je autorica zakona.

Prema novom zakonu, za koji se očekuje da će ga parlament odobriti u lipnju, ravnatelj RTVS-a bit će smijenjen nekoliko godina prije isteka mandata, a zamijenit će ga deveteročlano vijeće koje će s vremenom izabrati novog.

Ministarstva kulture predložit će četiri člana u Vijeće, dok će ostali biti stručnjaci koje će imenovati parlament.

Osnovat će se i programski odbor za nadzor sadržaja, što kritičari nazivaju nametanjem cenzure.

Slovačka opozicija žestoko kritizira zakon i optužuje vlast da javni servis RTVS pokušava zamijeniti svojim propagandnim medijem.

Nekoliko nevladinih udruga već je najavilo da će se obratiti Europskoj komisiji i Europskom parlamentu u vezi s nacrtom zakona o javnom emitiranju. Žele skrenuti pozornost na kontroverzne planove vlade koji su, po njima, u suprotnosti s novim europskim zakonom o slobodi medija, javlja agencija TASR.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 22:06