‘PONOS NACIJE‘

Novi ‘pothvat‘ satrapa koji vlada Turkmenistanom: Omiljenom psu podigao ogromni zlatni kip

Kip psa se nalazi u stambenom području izgrađenom za državne službenike, a sadrži LED zaslon s video snimkama pasmine
Zlatni kip alabaj psa
 Youtube

Predsjednik Turkmenistana počastio je svoju omiljenu pasminu pasa najvećim priznanjem - divovskom zlatnom skulpturom, piše BBC.

Gurbanguly Berdymukhamedov otkrio je u utorak šest metara visok kip alabai psa u glavnom gradu Ashgabatu.

Alabai je domaća turkmenistanska pasmina srednjoazijskog ovčara i proglašen je nacionalnom baštinom te zemlje. To nije prvi put da je predsjednik počastio ovu pasminu - prošle im je godine posvetio i knjigu.

Iako veličina kipa to ne bi sugerirala, velik dio stanovništva Turkmenistana vrlo je siromašan. Organizacija za slobodu tiska RSF ovu zemlju ocjenjuje najmanje slobodnom na svijetu te se na tom popisu nalazi čak ispod Sjeverne Koreje.

Kip psa se nalazi u stambenom području izgrađenom za državne službenike, navodi Eurasianet. Sadrži LED zaslon s video snimkama pasmine u različitim situacijama. Nejasno je koliko je izgradnja kipa koštala.

Državni mediji kažu da kip odražava 'ponos i samopouzdanje' ove pasmine.

Tijekom otkrivanja spomenika, jednom malom dječaku uručen je alabai, koji je službeno naveden kao neprocjenjivo bogatstvo nacionalne baštine zemlje, zajedno s ručno izrađenim tepisima i drevnom pasminom trkaćih konja Ahal Teke.

Predsjednik Berdymukhamedov u više je navrata govorio i o svojoj ljubavi prema lokalnim konjima Ahal Teke, poznatima po svojoj ljepoti i izdržljivosti. 2015. godine otkriven je zlatni kip predsjednika koji jaše na konju.

Berdymukhamedov povremeno daruje pokojeg konja ili štene vođama 'prijateljskih' nacija, a među primateljima takvih darova bili su pokojni uzbekistanski predsjednik Islam Karimov, ruski Vladimir Putin i katarski emir.

Berdymukhamedov je kritiziran zbog načina na koji se ophodio s psom kojeg je darovao Putinu nakon što se videozapis incidenta iz 2017. godine proširio internetom. Naime, psića je prilično grubo uhvatio za šiju i tako držao u zraku.

Iako Turkmenistanci alabai pasminu, deklarativno, obožavaju, život tih pasa nerijetko je jako težak jer često sudjeluju u krvavim borbama pasa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 21:50