‘RATNE IGRE‘

Novi plan za protuofenzivu: Ukrajinci su već bili spremni, a onda su Amerikanci rekli - stop

Ukrajinska vojska isprva je razmatrala veći protunapad, ali na kraju se po savjetu Amerike fokusirala isključivo na južnu regiju Herson
 Ihor Thachev/Afp

Dok se ukrajinska vojska pripremala za protuofenzivu, SAD je pozvao ukrajinsku vladu da izbjegne zastoj na nekoliko bojišnica tako što će ograničiti cilj i opseg operacije.

Pozivajući se na izjave nekoliko ukrajinskih i američkih dužnosnika, CNN otkriva kako su Sjedinjene Američke Države pripremale ukrajinsku vojsku za protunapad kroz postupak "ratne igre".

Ukrajinska vojska isprva je razmatrala veći protunapad, ali na kraju se fokusirala isključivo na južnu regiju Herson koju su Rusi zauzeli na samom početku invazije.

Odluku o ograničavanju napada Kijev je donio nakon rasprava s američkim vojnim stručnjacima. Te su rasprave uključivale izvođenje analitičkih vježbi, odnosno simuliranih "ratnih igara" koje su Ukrajincima pokazale koje oružje i razinu snaga trebaju koristiti, ali i koje su moguće slabe točke ruske vojske.

"SAD vodi rutinski dijalog između vojski na više razina s Ukrajinom. Nećemo komentirati pojedinosti tih angažmana. Općenito govoreći, Ukrajincima pružamo informacije kako bismo im pomogli da bolje razumiju prijetnje s kojima se suočavaju i brane svoju zemlju od ruske agresije. Ukrajinci u konačnici donose finalne odluke za svoje operacije", rekao je glasnogovornik Pentagona, brigadni general Pat Ryder.

Ukrajina je posljednjih tjedana koristila kombinaciju gerilskih boraca, dalekometnih preciznih udara i specijalnih snaga kako bi pokrenula niz napada daleko iza ruskih linija, uključujući Krim, koji su ciljali logistiku te zapovjedne i kontrolne punktove, u pripremi za južnu ofenzivu. Da se Ukrajina priprema na veliku protuofenzivu, bilo je jasno još u srpnju kad je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski naredio svojim vojnim zapovjednicima da osmisle planove koji će uključivati milijun vojnika opremljenih zapadnim oružjem. Prijašnji ukrajinski planovi uključivali su i ambicioznije napore da se vrati drugi teritorij izgubljen u ruskoj invaziji tijekom posljednjih šest mjeseci, uključujući jugoistočni grad Zaporižja. No, početkom ovog tjedna postalo je jasno da su se ukrajinski dužnosnici usredotočili na ponovno zauzimanje regije Herson.

Vježbe planiranja ratovanja

Vježbe planiranja ratovanja također su pomogle SAD-u da bolje shvati kakvu opremu, streljivo ili obavještajne podatke mogu ponuditi, a koji bi bili najkorisniji Ukrajini. Ukrajina je tako u posljednja dva mjeseca od SAD-a tražila i dobila oružje koje je posebno prilagođeno planiranoj protuofenzivi na jugu, poput naprednog raketnog sustava HIMARS. Osim toga, SAD je Ukrajini tijekom rata slao artiljerijske granate, minobacače i ručne protutenkovske rakete tipa Javelin te pružao razne vojne savjete i obavještajne podatke.

Unatoč sofisticiranom zapadnom oružju i obuci, koliko će Ukrajina biti uspješna u vraćanju izgubljenog teritorija ostaje otvoreno pitanje. Ukrajinski dužnosnici već su rekli da će ofenziva na jugu Ukrajine vjerojatno biti "spora operacija mljevenja neprijatelja".

Rusija još uvijek ima golemu superiornost što se tiče ukupnog ljudstva i količine topništva.

No, stručnjaci procjenjuju da sada postoji gotovo paritet snaga.

"Mislim da još nije moguće potvrditi razmjere ukrajinskog napredovanja, ali oni su svojim napadima na mostove svakako utjecali na sposobnost Rusije da se kreće na sjever i jug preko rijeke Dnjepar", rekao je visoki dužnosnik NATO-a u srijedu.

Ukrajina je puno bliža Rusiji po broju vojnika u Hersonu nego što je bila posljednjih tjedana u istočnim pokrajinama zemlje gdje borbe traju mjesecima.

Napadi na Krim bili su posebno pametna strategija, smatraju dužnosnici, jer Rusija koristi poluotok kao lansirnu rampu za svoje operacije u južnoj Ukrajini. Ukrajina se sada čini ravnopravnijom u odnosu na ruske snage ne samo zbog naprednog zapadnog naoružanja koje učinkovito koristi nego i zato što Ukrajinci još uvijek imaju prednost u smislu morala, kohezije jedinica, taktičke oštroumnosti i sposobnosti improvizacije.

Jednostavnije rečeno, Ukrajina je svojom sposobnošću ratovanja uspjela nadoknaditi prednost koju Rusi imaju u količini ljudi i oružja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 22:52