SASTANAK NA VRHU

Novi angažman na visokoj razini između Zapada i Tajvana: Britanski ministar putuje na otok, u Pekingu gnjevni

Zapadni političari i drugi dužnosnici pojačali su svoje posjete Tajvanu usprkos bijesu Pekinga

Greg Hands 

 Tolga Akmen/Afp

Britanski ministar trgovine odlazi ovaj tjedan u posjet Tajvanu na trgovinske pregovore i sastanak s predsjednicom Tsai Ing-wen, priopćio je u ponedjeljak njegov ured, što je izazvalo ljutitu reakciju Pekinga na najnoviji angažman na visokoj razini između zapadne vlade i otoka.

Kina polaže pravo na demokratski Tajvan i oštro se protivi bilo kakvoj službenoj interakciji između Taipeija i stranih vlada jer smatra da to predstavlja potporu odvojenosti Tajvana od Kine.

Greg Hands, ministar trgovine i parlamentarni zastupnik, sastat će se sa Tsai i biti sudomaćin 25. godišnjih trgovinskih pregovora Ujedinjenog Kraljevstva i Tajvana tijekom dvodnevnog posjeta Tajvanu, priopćilo je britansko ministarstvo za međunarodnu trgovinu.

"Osobni posjet Tajvanu jasan je signal britanske predanosti jačanju trgovinskih veza Ujedinjenog Kraljevstva i Tajvana. Kao i UK, Tajvan je pobornik slobodne i poštene trgovine koju podupire globalni trgovinski sustav temeljen na pravilima", priopćio je ured ministra.

Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijian rekao je da se Kina oštro protivi službenoj trgovini između Tajvana i zemlje s kojom Kina ima diplomatske odnose.

"Pozivamo britansku stranu da prekine bilo kakav oblik službene trgovine s Tajvanom i prestane slati pogrešne signale separatističkim snagama za neovisnost Tajvana", rekao je.

Hands će se sastati i s glavnim tajvanskim trgovinskim pregovaračem Johnom Dengom i ministricom gospodarstva Wang Mei-hua, dodao je njegov ured.

Tajvansko ministarstvo gospodarstva odbilo je komentirati njegov posjet i navelo da su sastanci koje dogovara zatvoreni za medije.

Tajvan smatra Britaniju demokratskim partnerom i ohrabren je zabrinutošću Londona zbog nedavnih kineskih vojnih vježbi blizu otoka i podrškom Britanije da Tajvan sudjeluje u međunarodnim organizacijama iz kojih je otok isključen zbog otpora Kine.

Kao i Tajvan, Britanija se želi pridružiti Sveobuhvatnom i progresivnom sporazumu za transpacifičko partnerstvo (CPTPP). Članice su se u veljači složile da Britanija može nastaviti sa svojim zahtjevom za članstvo, pošto je u potrazi za novim trgovinskim odnosima nakon izlaska iz Europske unije.

I Kina je uputila zahtjev za članstvo u CPTPP-u.

Britanija nema službene diplomatske veze s Tajvanom, ali njeguju bliske gospodarske i neformalne odnose, a Britanija ima de facto veleposlanstvo u Taipeiju.

Zapadni političari i drugi dužnosnici pojačali su svoje posjete Tajvanu usprkos bijesu Pekinga.

Kina je organizirala vojne vježbe blizu Tajvana u kolovozu nakon posjeta predsjednice Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi Taipeiju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:33