REPORT GOJKA DRLJAČE

Nove ruske knjige: Staljin je heroj, Berija ‘menadžer stoljeća‘, Hitler saveznik, a treći svjetski rat počinje u Kijevu

U ruskim knjigama ‘borbene fantastike‘ Ukrajinci su godinama isključivo Azov-nacisti koje Rusi tamane tenkovima

Muškarac u Moskvi s posterima Staljina i Berije

 Nikolay Vinokurov/Alamy/Alamy/Profimedia/Nikolay Vinokurov/Alamy/Alamy/Profimedia

Ono što zapadnim medijima prolazi ispod radara jest činjenica da Rusija godinama sistemski propagira militarističke i autoritarne ideje s ciljem nekakvog imaginarnog ruskog revanšizma, pri čemu se formirala vrlo specifična ratoborna ruska anti-kultura koja povezuje ruske mainstream medije, filmsku produkciju, ali i knjiško nakladništvo. Posebno je zanimljiv propagandistički učinak ruskog knjiškog nakladništva koji je većim dijelom promaknuo Zapadu, a doima se ekstremno bitnim te razotkrivajućim.

Jesu li Rusi i preko tržišta knjiga pripremali naciju za opći rat protiv Ukrajine, NATO saveza, Zapada…? - pitanje je koje je u svojem podugačkom tweetu postavio Sergej Sumlennyev, a u kojem je ponudio i neobično uvjerljiv odgovor: U Rusiji već godinama nakladnici odabirom knjiga promoviraju staljinizam, nacizam, nasilje i obračune sa Zapadom, što je Zapad neoprezno ignorirao, pa se sada mediji zapadnih demokracija čude otkud u Rusiji tolika zaluđenost ratnom demagogijom.

S: Sumlenny upozorava kako su, sudeći prema izboru ruskih nakladnika, pripreme za diktaturu i globalni rat u Rusiji počele još 2010-ih, kada se na policama knjižnica počinju pojavljivati knjige koje ističu 'dobre strane' staljinizma. To, tvrdi nije moglo biti slučajno jer je tržište knjiga u Rusiji pod strogom kontrolom tajne službe FSB. Evo nekoliko karakterističnih naslova tih knjiga:

"Budite ponosni, ne žalite! Istina od dobu Staljina"

"Staljinistički priručnik"

"Staljinova represija: Velika laž"

"Beria: menadžer 20-og stoljeća"

De facto je val staljinističkih knjiga bio toliko visok i opasan da je u 2011. uslijedila reakcija kroz inicijativu "Prestanite objavljivati staljinističke knjige", ali je inicijativa ignorirana. Do 2015. godine autoritarne i militarističke knjige postale su toliko uspješne u Rusiji da su moskovske knjižare počele nalikovati na vojne suvenirnice.

No, piše Sumlenny, to je tek bio uvod. Nakon toga Kremlj je počeo forsirati publiciranje tzv. "borbene fantastike", kao vrlo specifičnog ruskog autoritarnog knjiškog žanra. Izdali su cijelu hrpa jeftinih knjiga o ruskoj vojnoj superiornosti u raznim vojnim sukobima. Neke serije knjiga posebno su zanimljive, kao npr.: "Ukrajinska bojišta" i "Ukrajina u vatri". U tim serijama knjiga osnovna teza jest da su Ukrajinci 'naciji' koje treba uništiti. Naslovnice knjiga kao da su dizajnirane pod utjecajem loših droga (npr. Mercedesovo terensko vozilo koje koriste Azov nacionalisti uništava ruski tenk).

Neki od naslova tih ruskih 'umjetničkih djela' govore kako se radilo o sistemskoj propagandi:

"Ukrajina u krvi: banditski genocid"

"Ukrajinski pakao: To je naš rat" (u knjizi hvataju američkog pilota)

"Ukrajinska fronta: Crvena zvijezda nad Majdanom".

U tim knjigama, primjerice, Treći svjetski rat počinje na kijevskom Majdanu, s tim da 'mirotvorci' NATO saveza počinju genocid nad Rusima te čiste cijele ruske gradove. I tu kreće slavni ruski otpor pun heroizma.

Ukratko; ruski nakladnici godinama Rusima serviraju isti narativ: zli Ukrajinci ponašaju se kao marionete Zapada, a Sjedinjene države, naravno, žele uništiti Rusiju, ali Rusi kreću u opći rat jer se ne boje moćnika. Ključna poruka književnih uradaka je, tvrdi Sumlenny, stvaranje Velike Rusije, države koju će tretirati kao jedinu istinsku svjetsku supersilu.

Uz to, osim knjiškog nakladništva, i ruska filmska i TV umjetnost vrvi primjerima mitova o "ukradenim pobjedama" i "izdanoj Rusiji", te primjerima revizije povijesti. Npr. Aljaska nije prodana Sjedinjenim državama, nego je iznajmljena na 100 godina, ali su Sjedinjene države prekršile taj dogovor.

Kad ne bi bilo zastrašujuće, Sumlennyev dugački tweet, čak bi bio zabavan. Rusija, naime, vrvi od fiktivnih heroja budućnosti kao što su neki Nikola II ili Aleksandar III, carevi budućnosti, koji sprečavaju novu revoluciju, vojno slamaju Britaniju, osvajaju Istanbul te odrađuju još sto čuda uz pomoć najmodernijeg oružja i čelične volje ruskih vojnika.

Pri ovome je zanimljivo kako najčešći i najgori neprijatelj Rusa u morbidnim knjiškim narativima nisu Amerikanci nego iz nekog razloga Britanci.

Koliko je daleko otišlo ludilo kad je u pitanju čak i revizija povijesti jest stvaranje atmosfere u kojoj Rusi nisu baš anti-nacisti, nego im je zapravo krivo što je Hitler prekršio dogovor sa Staljinom, pa nisu skupa ubijali druge nacije, nego su ratovali međusobno. U jednoj od tih mentalno ograničenih knjiga "Drug Hitler. Smakni Churchilla" glavni lik ulazi u tijelo Adolfa Hitlera te uspijeva smaknuti Churchilla te stvara savez sa SSSR-om.

U drugoj knjizi slavi se "Drug furher. Blitzkrieg trijumf"

A što nas tek čeka u slavnoj ruskoj budućnosti? Po jednoj od knjiga Crvena armija rame uz rame s vojnicima Wehrmachta bore se skupa protiv Novog svjetskog poretka, dok britanski piloti razaraju ruske gradove i ubijaju izbjeglice.

Neke od knjiga vrlo su aktualne. Npr, na jednoj od naslovnica ruski ministar obrane Šojgu uhićuje ukrajinske političare Turčinova i Jatsenuka. U drugoj knjizi moderni ruski tenkovi uništavaju Berlin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 20:21