NULTA POZICIJA

Nova zastrašujuća taktika u gradu koji više ne postoji: ‘Trojica se šuljaju po noći, skaču u rov...‘

Zadatak tih malih ruskih skupina je ubaciti se u ukrajinske rovove, krčeći time put onima koji dolaze poslije njih

Marinka

 /Twitter

Ukrajinska vojska za to mjesto ima poseban naziv: nulta pozicija. Riječ je o mjestima na paklenoj prvoj liniji bojišta gdje su ukrajinskim borcima neprijateljski ruski vojnici dovoljno blizu da ih vide. Na tim mjestima primjenjuje se stara ratna taktika s užasnim posljedicama, piše New York Times.

Rovovi blizu Marinke jedno su od takvih mjesta. Fotografije Marinke, koje prikazuju da je taj grad praktički pretvoren u prah, obišle su proteklih dana svijet. Ukrajinske snage, ukopane na području grada, vide neprijateljske vojnike kako kopaju rovove. Kopanje je jedino što se u tom dijelu istočne Ukrajine može raditi da se izbjegne smrt, piše NYT.

Međutim, ukrajinski vojnik Bogdan iz 76. zračne brigade želi da neprijatelj umre. Podiže bacač rakete i ispaljuje. Kopanje prestaje. Nekoliko trenutaka nakon toga čuje se strojnica. Potom nastupa tišina. "Ušutkali smo ih. Idem sad po kavu", komentira Bogdan dok se spušta u bunker.

Helikopteri prelijeću

Tako nekako izgleda život na "nultoj poziciji", kada su Rusi na udaljenosti od 200-tinjak metara. Na "nultoj poziciji" lako je poginuti. Ruski helikopteri prelijeću rovove. Bombardiraju ih teškim topništvom izdaleka i šalju po mraku male skupine vojnika da se infiltriraju u rovove.

Šalju i dronove i male kvadkoptere s improviziranim eksplozivom. Ponekad šalju tenkove i oklopnjake ili valove pješaka da osvoje rovove.

Za razliku od drugih gradova i područja koja su tijekom jednogodišnjeg rata mijenjali ruke, čak i više puta, područje Marinke u Doneckoj oblasti uvijek je uspijevalo odbiti navale. Rusi su nedavno promijenili taktiku, piše NYT.

Sravnjena sa zemljom

Okrenuli su se grupicama od 12 do 15 ljudi, ponekad razbijenim na još manje skupine, od samo tri čovjeka, pokazao je priručnik koji je dospio u ruke ukrajinskim vojnicima. Zadatak tih malih ruskih skupina je ubaciti se u ukrajinske rovove, krčeći time put onima koji dolaze poslije njih. Međutim, ove skupine ukrajinska snaga naziva "mesom" jer ginu u velikom postotku.

Prema njihovu zapažanju, Rusi šalju male grupe vojnika koji u pokušaju proboja uglavnom pogibaju. Njihovi promatrači bilježe mjesta s kojih je došla vatra i na njih usmjeravaju jaku topničku paljbu. Za to vrijeme druga skupina trči pokušavajući se ubaciti u rov. Riječ je o dobro poznatom receptu iz Prvog svjetskog rata, u kojem je poginulo deset milijuna vojnika.

Od rujna je ruska strana duž cijelog bojišta, prema objavljenim procjenama, uspjela zauzeti tek tisuću četvornih kilometara. Marinku Rusi nikada nisu uspjeli zauzeti, ali je zato, kako je u svojoj reportaži naveo reporter NYT-ja, odavno sravnjena sa zemljom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 14:46