STRADALA NA PROTESTU

Nova smrt zapalila Iran, ubijena mlada tiktokerica, obitelj je bijesna: ‘U bolnici su vikali na nas!‘

Hadis nije bila aktivistkinja, niti je na internetu otvoreno govorila o emancipaciji žena, ali je ubijena na prosvjedu

Hadis Najafi

 Instagram

Hadis Najafi (23) ubijena je na ulici dok je prosvjedovala protiv strogih pravila odijevanja žena u Iranu, prenosi Sky News.

Podsjetimo, ne jenjavaju prosvjedi diljem zemlje koje je potaknula smrt mlade Iranke Mahse Amini 16. rujna. Preminula je preminula u bolnici u Teheranu nakon što ju je uhitila ćudoredna policija. Uzrok smrti zasad je nepoznat, ali pretpostavlja se da je preminula od teških ozljeda nakon premlaćivanja u policiji.

Hadis nije bila aktivistkinja, niti je na internetu otvoreno govorila o emancipaciji žena, no ubijena je u svom rodnom gradu karaju jer je prosvjedovala za pravo žena da žive i odijevaju se kako žele. Njezina smrt produbila je bijes i nezadovoljstvo iranskog stanovništva.

Hadis je bila pripadnica iranske Generacije Z, mlada žena koja je odrastala uz internet i društvene mreže. Bila je povezana s ostatkom svijeta na način koji njezini roditelji nisu mogli ni zamisliti.

Na TikToku i Instagramu objavljivala je detalje iz privatnog života, a imala je 72 tisuće pratitelja. Voljela je objavljivati snimke sebe kako pleše uz najnovije glazbene hitove, uključujući pop glazbu i iranske pjevače. Njezini profili na društvenim mrežama ne bi izgledali neprikladno nigdje drugdje u svijetu. S osmijehom na licu, zagledana u kameru plesala je u svojoj sobi u odjeći jarkih boja.

Radila je kao blagajnica u jednom restoranu i rado je na Instagramu dijelila modne savjete. Snimala je sebe s hidžabom, ali često i bez pokrivala za glavu i lice, no isključivo u četiri zida, nikada u javnosti. Nošenje hidžaba je u Iranu obavezno, bez obzira na vjeru i nacionalnost.

Prosvjedi traju već 12 dana te su se proširili diljem zemlje, a živote je izgubilo nekoliko desetaka ljudi. Održavaju se svake večeri od 16. rujna i unatoč međunarodnim pozivima da zaustave represiju prema prosvjednicima, vlast i dalje grubo postupa s njima nazivajući ih "pobunjenicima" koji "nanose štetu sigurnosti i javnoj imovini". Uhićeno je prema podacima od subote više od 700 ljudi.

Žene na prosvjedima pale svoje marame i hidžabe, a na društvenim mrežama dijele snimke kako režu svoju kosu. Represija iranskih vlasti prenijela se i na internet. Pristup internetu ograničen je u nekoliko pokrajina, prema podacima NetBlocksa, monitoring grupe za blokadu interneta.

Prije nego što se zaputila na prosvjed, ne znajući da će za nju biti fatalan, Hadis je snimila video na kojemu je poručila da vjeruje u bolju budućnost i poslala ga prijateljima.

- Na kraju, bit ću sretna... kada se sve promijeni, rekla je.

Sat vremena kasnije, ubijena je. Ustrijeljena je na nekoliko mjesta, a njezinoj obitelji zabranili su da ju posjeti u bolnici. Nekoliko medicinskih sestara dobronamjerno je upozorilo članove obitelji da odu, jer su smatrali da bi oni mogli biti ugroženi jer je Hadis bila na prosvjedima.

- Suprug jedne od sestara ubijene djevojke radi za Basidž, iransku paravojnu formaciju, pa su ga pustili u mrtvačnicu radi identifikacije. Njezinoj obitelji nisu dopustili, otkrio je prijatelj obitelji.

Dva dana kasnije obitelj se složila s vlastima da njezin pogreb neće biti javan.

Prije pogreba ipak su dopustili majci i sestrama da vide njezino lice.

Nakon sprovoda, sestre Afsoon i Shirin odlučile su objaviti njezine fotografije i otkriti u javnosti da je ubijena.

Kako navodi bliski prijatelj obitelji, vlasti nisu željele da javnost sazna da je Hadis ustrijeljena, već su obitelji naredile da drugima ispričaju da im je kći poginula u prometnoj nesreći ili prirodnom smrću.

Prije devet dana, 21. rujna, objavljena je snimka na kojoj maskirani muškarci pucaju direktno na prosvjednike iz neposredne blizine na Aveniji Eram, na lokaciji na kojoj je Hadis zadnji put viđena živa. Sky News je kombinacijom raznih podataka provjerio autentičnost videozapisa.

Hadis nije na toj snimci, ali se može pretpostaviti da to nije jedini put da je iranska policija optužena za uporabu pretjerane sile prema demonstrantima.

Hadis navodno nije jedina ubijena mlada djevojka na prosvjedima. Na društvenim mrežama navodi se brojka od četiri žene, usmrćene u represiji na iranskim ulicama.

Sestra ubijene Hadis objavila je snimku obitelji okupljene oko njezina groba. Sestra Shiirin objavila je snimku majke koja govori o gubitku kćeri.

- Moja kći je umrla zbog hidžaba, zbog Mahse Amini. Otišla je na prosvjed i ubili su je, meci su je pogodili u srce, u trbuh, u vrat. Imala je ozljede na tijelu, licu, rekla je u suzama.

Potvrdila je da njezinoj obitelji nije bilo dopušteno otići u bolnicu i da su vikali na njih.

- Nisu nam htjeli reći gdje ju možemo pronaći i vidjeti. Hadis je bila zjenica oka moga. Ostavite njezine sestre na miru. Strašno se osjećamo. I Mahsa je moja kći. Svi ubijeni su moja djeca, Hadis je umrla za Mahsu, i nju volim, Hadis se žrtvovala za Mahsu, umrla je za nju, shrvano je govorila majka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 00:05