KOKAINSKI RAT

Nova najopasnija država Južne Amerike: Mafijaši jedni drugima odsijecaju glave, protivnike vješaju o mostove...

Predsjednik Lasso za probleme u zemlji ponajviše krivi trgovinu drogom. Naime, ta andska zemlja služi kao tranzitna ruta za kokain koji se krijumčari iz susjednog Perua i Kolumbije

Policija i osumnjičenik u provinciji Guayas

 Fernando Méndez/Afp/Profimedia

Predsjednik Ekvadora Guillermo Lasso proglasio je izvanredno stanje u tri zapadne provincije zbog nezapamćenog porasta ubojstava i kriminalnih aktivnosti povezanih s bandama. Lasso je tako tvitao da će biti uveden policijski sat i da će tisuće vojnika i policajaca biti poslano u Guayas, Manabí i Esmeraldas kako bi "uspostavili mir i red".

Ovo je već drugi put da gospodin Lasso koristi izvanredne ovlasti za suzbijanje nasilja otkako je preuzeo dužnost prošle godine.

"Ulice će osjetiti snagu sigurnosnih snaga", stoji u tvitu predsjednika, koji je objasnio kako će 4.000 policajaca i 5.000 vojnika iz ekvadorskih oružanih snaga biti raspoređeno u tri provincije.

Također je rekao da će policijski sat, koji će biti uveden samo u određenim područjima, trajati od 23:00 do 05:00 sati po lokalnom vremenu.

“Društvo neće biti pokoreno. Naš mir nikada neće biti kompromitiran radi kriminalnih bandi“, zaključio je Lasso.

Predsjednik Lasso za probleme u zemlji ponajviše krivi trgovinu drogom. Naime, ta andska zemlja služi kao tranzitna ruta za kokain koji se krijumčari iz susjednog Perua i Kolumbije, a sumnja se da moćni i ozloglašeni meksički narko-karteli djeluju preko ekvadorskih bandi.

image

Ekvadorska policija na motorima

Fernando Méndez/Afp/Profimedia

Najgora situacija je u lučkom gradu Guayaquilu, u provinciji Guayas, koji se smatra 50. najopasnijim gradom na svijetu prema portalu Insight Crime, a ista stranica izvijestila je i kako je stopa ubojstava u Ekvadoru 2021. porasla brže od bilo koje druge zemlje u Latinskoj Americi.

Od zločina koji lede krv u žilama valja izdvojiti slučaj iz veljače kada je nekoliko muškaraca pronađeno obezglavljeno u Duranu, u blizini Guayaquila, dok su dvojica muškaraca nađena obješena o pješački most. Riječ je o metodama koje koriste meksički narko karteli.

Ekvador je također u rujnu prošle godine doživio najstrašnije zatvorske nerede u svojoj povijesti, kada je oko 119 zatvorenika ubijeno u zatvoru u Guayaquilu. Manje od dva mjeseca kasnije, najmanje 68 zatvorenika umrlo je u novim borbama u istom zatvoru. Svi ti događaji, tvrde poznavatelji situacije, usko su povezani s borbama organiziranih bandi.

image

119 zatvorenika ubijeno u zatvoru u Guayaquilu, u rujnu 2021.

Nicola Gabirrete/Afp/Profimedia

Nakon tih nereda, predsjednik Lasso proglasio je izvanredno stanje u cijeloj zemlji u trajanju od 60 dana Međutim, taj postupak naišao je na kritike Ustavnog suda - koji je prepolovio razdoblje izvanrednog stanja na 30 dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:10