KATALIN NOVAK

Nova mađarska predsjednica pokušava popraviti odnose s Poljskom: Osudila je rusku invaziju na Ukrajinu

Prva žena predsjednica, Novak je bila potpredsjednica Fidesza i ministrica za obiteljska pitanja u Orbanovoj prethodnoj vladi.

Katalin Novak 

 Ferenc Isza/AFP

Nova mađarska predsjednica Katalin Novak osudila je u inauguracijskom govoru u subotu rusku invaziju na Ukrajinu te je najavila kako će prvo posjetiti Poljsku, što je očito gesta kojom želi popraviti odnose s Varšavom, piše Reuters.

Mađarsko odbijanje slanja pošiljki oružja susjednoj Ukrajini i njezino protivljenje planiranom embargu Europske unije na uvoz ruske nafte utjecalo je na odnose Budimpešte i Varšave koje su dugogodišnji saveznici u EU-u.

Novak, bivša zastupnica vladajućeg Fidesza Viktora Orbana, izabrana je za, uglavnom ceremonijalnu, predsjedničku funkciju u ožujku, netom prije velike Fideszove pobjede na parlamentarnim izborima 3. travnja.

Prva žena predsjednica Mađarske, Novak je bila potpredsjednica Fidesza i ministrica za obiteljska pitanja u Orbanovoj prethodnoj vladi.

"U utorak 17. svibnja putujem u Varšavu kako bi se susrela s predsjednikom poljskog naroda dragim Andrzejom (Dudom). Zahvaljujem se na prilici da razgovaramo kako priliči prijateljima!", kazala je u inauguracijskom govoru Novak.

"Osuđujemo Putinovu agresiju, oružanu invaziju na suverenu državu. Iskazujemo vječno 'ne' svakom naporu koji ima za cilj obnovu Sovjetskog Saveza", dodala je.

Novak je kazala i da se rat u Ukrajini također "vodi protiv nas miroljubivih Mađara", dodajući da Mađarska traži da se ratni zločini istraže, a počinitelji kazne.

Orban je također osudio ruski napad na Ukrajinu, ali je izbjegao kritizirati predsjednika Vladimira Putina i oštro se protivio bilo kakvim sankcijama na ruske energente.

Ovisnost o ruskoj nafti u Bugarskoj, Češkoj, Mađarskoj i Slovačkoj predstavlja najveću prepreku dogovoru o novim sankcijama koje je Europska komisija predložila početkom svibnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2022 18:56