SVE JE MOĆNIJA

Nova ekonomska sila sve se brže penje, već iduće godine bit će četvrto gospodarstvo svijeta!

Riječ je o najmnogoljudnijoj zemlji na svijetu u kojoj raste potražnja, a postala je i željena lokacija ulagača koji nisu zadovoljni Kinom

Mumbai, Indija

 Punit Paranjpe/afp/profimedi/Punit Paranjpe/afp/profimedi

Šeik Bandar bin Mohammed bin Saoud Al-Thani, šef središnje banke Katara, sažeo je: "Moramo vidjeti političku stabilnost u regijama, u različitim regijama, kako bismo vidjeli veći rast u ekonomijama."

U nekim regijama stvari idu dobro. Indija bi trebala preskočiti Japan i postati četvrta najveća svjetska ekonomija do 2025. godine, ranije nego što se predviđalo. Japan pada drugu godinu zaredom na ljestvici, prošle je pao s trećeg na četvrto mjesto iza Njemačke. Zemlja izlazećeg sunca suočava se s nizom problema među kojima se ističe manjak ljudi jer im je prirodni priraštaj u padu već dugo, a nisu otvarali vrata migracijama što rezultira niskom domaćom potražnjom i potrošnjom. Indija je prije dvije godine preskočila bivšeg kolonijalnog vladara, Ujedinjenu Kraljevinu, koja je pala na šesto mjesto. Indijski BDP raste godišnje oko 7%, riječ je o najmnogoljudnijoj zemlji na svijetu u kojoj raste potražnja, a postala je i željena lokacija ulagača koji nisu zadovoljni Kinom. “Mlada indijska populacija održat će visoku potrošnju u sljedeća tri desetljeća podupirući brzi rast gospodarstva”, rekla je ministrica financija Nirmala Sitharaman tumačeći mladost “demografskom dividendom”.

Potrošnja pokreće gotovo 60% BDP-a Indije, a povećanje bi značilo da će sada peto svjetsko gospodarstvo nastaviti ostvarivati visoku stopu rasta desetljećima, piše Bloomberg, čime će povećati doprinos Indije globalnom rastu: Međunarodni monetarni fond procjenjuje da će porasti na 18% do 2028. sa 16% u 2023. godini. "Najbrže rastuće gospodarstvo ostat će najbrže rastuće gospodarstvo i sljedećih nekoliko godina", rekla je ministrica financija. Iako vijest dolazi u trenutku dok traju izbori u najvećoj svjetskoj demokraciji, neće imati utjecaja na rezultat budući da ne dopire do većine biračkog tijela koje je ionako više nego sklono glasati da na vlasti ostane dosadašnji premijer Naredra Modi i njegova hinduističko nacionalistička stranka BJP.

Tako će Plenković i Modi krenuti u treći mandat.

Dobre veze s Iranom, ma sa svima

Indija je u ponedjeljak potpisala 10-godišnji ugovor s Iranom radi razvoja i upravljanja lukom Chabahar na jugoistočnoj obali Omanskog zaljeva. New Delhi razvija tu luku za prijevoz robe u Iran, Afganistan i zemlje središnje Azije, zaobilazeći luke Karachi i Gwadar u konkurentskom Pakistanu, piše Reuters. Postaje tako Indija model djelovanja zemalja globalnog juga, ne prekida kupovinu ruske nafte istodobno sklapajući sporazume s Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) koji je dio predviđenog koridora koji bi spajao Indo-Pacifik i EU preko Bliskog istoka, Ekonomski koridor Indija-Bliski istok-Europa (IMEC) koji su u rujnu prošle godine, tijekom summita G20 u Indiji, dogovorile Indija, SAD, UAE, Saudijska Arabija, Francuska, Njemačka, Italija i EU kao pokušaj odgovora kineskom Pojasu i putu. Kamen smutnje u razvoju IMEC-a je rat u pojasu Gaze kao što ruska agresija na Ukrajinu i sadašnji nemiri u Gruziji otežavaju provedbu Interkaspijskog koridora koji bi trebao spajati Srednju Aziju i Europu.

Indija ne kani prekinuti s politikom svesvrstanosti, jača veze s Iranom, čuva one s Rusijom, jača suradnju sa savezom demokracija. “Porast trgovine između Indije i Rusije ne treba gledati kao privremeni fenomen budući da se pojavljuje sve više novih gospodarskih prilika”, rekao je u petak indijski ministar vanjskih poslova Subrahmanyam Jaishankar. "Dugo smo gledali na Rusiju iz političke ili sigurnosne perspektive. Kako se ta zemlja okreće prema istoku, otvaraju se nove ekonomske prilike. Nagli porast naše trgovine i novih područja suradnje zbog toga ima potencijal postati trajnim stanjem", rekao je Jaishankar. Trgovina Indije i Rusije iznosila je 65,7 milijardi dolara u financijskoj godini koja je završila u ožujku 2024. godine, što je skok 33 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Oružje je i dalje velik dio trgovine

New Delhi nastoji postići napredak u pregovorima o investicijskom sporazumu s Rusijom te sklopiti sporazum o slobodnoj trgovini s ruskom Eurazijskom ekonomskom unijom (EAEU), ruskom pandanu EU na prostoru nekih bivših članica Sovjetskog Saveza: članice su Bjelarus/Bjelorusija, Armenija, Kazahstan, Kirgistan, promatrači su Kuba, Moldova/Moldavija i Uzbekistan. Rusija je velik izvoznik oružja u Indiju koja pokušava smanjiti ovisnost vlastitom proizvodnjom, a najavljuje i zajedničku proizvodnju.

U Dohi je sredinom tjedna održan Ekonomski forum na kojem je Jenny Johnson, glavna izvršna direktorica tvrtke Franklin Templeton Investments izrekla neumitno: “Bez brzog rješenja ruske invazije na Ukrajinu, cijene nafte će vjerojatno ostati visoke”. Indija je maksimalno iskoristila mogućnost kupovine ruske nafte po cijenama nižim od tržišnih - u petak se barel referentne marke Brent prodavao po 84 dolara. Američke sekundarne sankcije utječu i na taj sektor kao i problemi s trgovinom u rupijama. Indijska valuta nije potpuno konvertibilna, a nema dovoljno indijskih proizvoda koja Moskva treba da bi ih plaćala u rupijama koje su joj postale teret. Kad je riječ o kineskom renminbiju, Rusija kupuje mnoštvo robe iz Središnjeg Kraljevstva tako da kinesko-ruska trgovina ide na ruku Beijingu/Pekingu.

Jačanje indijsko-ruskih odnosa treba gledati i u svjetlu sklada koji su razvili Moskva i Beijing. Indija i Kina imaju niz otvorenih pitanja, od granica na Himalaji zbog kojih se nedavno ginulo preko kineskog dubokog savezništva s indijskom nemezom, Pakistanom. Beijingu ne odgovara ekonomsko jačanje Indije koja pledira biti liderom globalnog juga, pozicija koju kineski predsjednik Xi Jinping smatra prirodnom Kini.

Ratovi se vode na zapadu i jugozapadu Eurazije, ali borba za globalnu prevlast se vodi na istoku globalnog otoka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. lipanj 2024 22:32