KRITIKE ZBOG IZGLEDA

Norveška otvara novi nacionalni muzej vrijedan 607 milijuna eura: ‘Bilo je puno rasprava...‘

Dizajniran da bude maksimalno energetski učinkovit i da minimalizira emisije ispušnih plinova, muzej se grije i hladi vodom iz obližnjeg fjorda

Zgrada novog Nacionalnog muzeja

 Gorm Kallestad/Afp

Norveška će za javnost u subotu otvoriti novi Nacionalni muzej vrijedan 607 milijuna eura i tako otkriti bogati stalni postav umjetnina koji postavlja zajedno s nekim od najvećih svjetskih muzeja.

Trebalo je osam godina da se završi kompleks zgrada na obali u Oslu čiji dizajn potpisuje njemački arhitekt Klaus Schuwerk, a koji okuplja kolekcije pet norveških muzeja za umjetnost i dizajn pod istim krovom. Na 13.000 kvadratnih metara izložbenog prostora i 6500 umjetnina koje su dio muzejske zbirke, uključujući i "Vrisak" Edvarda Muncha, muzej će biti najveći u nordijskim zemljama i u istoj ligi kao Guggenheim u Bilbau u Španjolskoj ili Rijksmuseum u Amsterdamu.

image

Soba Edvarda Muncha

Geir Olsen/Afp

Napravljene od materijala koji će se pobrinuti da potraju stoljećima, zgrade muzeja obložene su plavo-sivim škriljevcem i okrunjene prozirnom Dvoranom svjetla koja je obložena staklom i mramorom.

Dvorana će biti korištena za privremene izložbe, a prva takva izložba zove se "Ja to zovem umjetnost", s radovima umjetnika koji trenutno rade u Norveškoj i bave se temama identiteta, pripadanja, nacionalnosti i demokracije.

Muzej planira organizirati izložbe radova američkog apstraktnog slikara Marka Rothka i meksičke nadrealne slikarice Fride Kahlo, obje u 2024. godini.

image
Geir Olsen/Afp

Dizajniran da bude maksimalno energetski učinkovit i da minimalizira emisije ispušnih plinova, muzej se grije i hladi vodom iz obližnjeg fjorda.

"Monumentalan je i lijep, ali također diskretan i intiman u isto vrijeme", rekla je direktorica muzeja, Karin Hindsbo.

Bilo je određenih kontroverzi koje su se vezale muzej nakon što je projekt odgađan i nakon što mu je trebala vladina potpora kad je nestalo novca. Prvotno je bila namjera da se otvori 2020. godine.

image

Zgrada novog Nacionalnog muzeja

Geir Olsen/Afp

Dizajn je također kritiziran zbog izgleda koji podsjeća na blokove i zbog prugastog sivog norveškog škriljevca kojim je pokrivena vanjština zgrade. "Bilo je puno rasprava, no tako je i trebalo biti", rekla je Hindsbo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 15:51