NESTAŠICA ENERGENATA

Njemački kancelar Scholz zabrinut je zbog ‘globalne renesanse fosilnih goriva‘

Nitko ne može biti sretan zbog činjenice da se povećava udio električne energije iz ugljena, izjavio je

Olaf Scholz 

 John MACDOUGALL/AFP

Njemački kancelar Olaf Sholz izrazio je u ponedjeljak zabrinutost zbog "globalne renesanse fosilne energije" koja je rezultat nestašice energenata uzrokovane ruskom invazijom na Ukrajinu.

Govoreći na Petersberg klimatskom dijalogu u Berlinu, Scholz je rekao: "Nitko ne može biti sretan zbog činjenice da se povećava udio električne energije iz ugljena, i kod nas također".

Njemačka vlada nedavno je odobrila pojačani rad temoelektrana na ugljen zbog drastičnog pada dotoka plina iz Rusije.

"U vezi te situacije moramo biti posve jasni: to je strogo ograničena privremena mjera koja neće ići na štetu naših klimatskih ciljeva", rekao je Scholz.

Dodao je kako se to odnosi i na investicije u plinsku infrastrukturu, poput novih LNG terminala koje Njemačka gradi radi uvoza plina. To mora biti u skladu s ciljem da postanemo klimatski neutralni, i Njemačka i svijet, istaknuo je.

"Najkonkretnije, to znači da ne stvaramo novu, dugoročnu ovisnost o fosilnim gorivima, ni kod nas ni u zemljama proizvođačima", rekao je kancelar.

Petersberg klimatski dijalog ključan je za uspješnu UN-ovu konferenciju o klimatskim promjenama 2022., poznatu kao COP27, koja se u studenome održava u egipatskom obalnom gradu Sharm el-Sheikhu.

Scholz je na pripremnoj konferenciji u Berlinu, koju zajednički organiziraju Njemačka i Egipat, domaćin predstavnicima 40 zemalja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 04:41