‘NE RUŠITE NADE‘

Njemački kancelar poručio Bugarskoj: ‘Ukinite veto za Sjevernu Makedoniju, stvar je postala hitna‘

Rat u Ukrajini je izazvao novu situaciju hitnosti procesa pokušaja približavanja Zapadnog Balkana 27-članom europskom bloku

Olaf Scholz i Kiril Petkov tijekom posjeta njemačkog kancelara Sofiji

 Nikolay Doychinov/Afp

Njemački kancelar Olaf Scholz pozvao je Bugarsku da ukine svoj veto na pristupne pregovore Sjeverne Makedonije s Europskom unijom, rekavši da bi europski blok trebao izbjeći rušenje nadanja za članstvo zemalja Zapadnog Balkana.

Scholz, koji je posjetio Sofiju u sklopu dvodnevne turneje po regiji uoči summita čelnika EU-a i Zapadnog Balkana 23. lipnja, rekao je kako osjeća "novu spremnost" EU-a da se širi nakon ruske invazije na Ukrajinu, prenosi The Guardian.

Rat u Ukrajini je izazvao novu situaciju hitnosti procesa pokušaja približavanja Zapadnog Balkana 27-članom europskom bloku u pokušaju da se suprotstavi ruskom i kineskom utjecaju, izvijestila je agencija Reuters.

Njemački kancelar postavio je to pitanje kao prioritet vanjske politike te se tijekom svog putovanja na neki način predstavio u ulozi posrednika.

"Primjećujem šanse za napredak", rekao je Scholz na tiskovnoj konferenciji s bugarskim premijerom Kirilom Petkovim. "Ostat ćemo u bliskom kontaktu idućih dana", dodao je njemački kancelar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 15:56