TRAŽE SPAS OD DRŽAVE

Njemački energetski div na rubu kolapsa: ‘Kremlj zatvara pipe, prijeti nam udar poput onoga kad je propao Lehman‘

Najveći njemački uvoznik ruskog plina, Uniper, u pregovorima je s vladom o spašavanju krpanjem rupe od 9,4 milijarde dolara

Uniper je najveći uvoznik ruskog plina u Njemačkoj

 Frank Hoermann/Sven Simon/Dpa Picture-alliance Via AFP

Njemački energetski div Uniper SE pregovara s vladom o potencijalnom paketu pomoći od čak 9 milijardi eura, prenosi Bloomberg, pozivajući se na izvore upoznate sa situacijom.

Vlada razmatra primjenu niza mjera, uključujući zajmove, preuzimanje vlasničkog udjela i prebacivanje dijela porasta troškova na klijente, navode informacije od dvije osobe za koje tvrde da su upoznate s razgovorima o ovo pitanju.

Ministarstvo financija i Uniper odbili su komentirati ove informacije. Ova kompanija, koja je najveći uvoznik ruskog plina u Njemačkoj, objavila je prošli tjedan da je u pregovorima s vladom kako bi osigurala likvidnost.

Njezine su dionice u ponedjeljak potonule 28 posto te je došla na tržišnu vrijednost od 4,14 milijardi eura.

Njemačka, koja je svoj trenutni ekonomski model izgradila na jeftinom ruskom plinu, traži način da se nosi s ograničenjem opskrbe i skokom cijena energenata, dok Moskva kažnjava Europu zbog njezine potpore Ukrajini.

Habeck: Prijeti novi Lehman Brothers efekt

Njemački ministar gospodarstva Robert Habeck upozorio je da plinska kriza može izazvati kolaps na tržištu, sa sličnom ulogom kao Lehman Brothers u velikoj financijskoj krizi.

Kao dio plana, vlada priprema zakon koji bi državi omogućio preuzimanje udjela u posrnulim energetskim tvrtkama, tvrde dvije osobe upoznate sa situacijom. Također bi prepustila kupcima da preuzmu veći teret rastućih cijena plina. Vlada bi ovaj tjedan trebala odobriti prijedlog zakona.

Komunalna poduzeća pozivaju vladu da potrošačima uvede namete kako bi se nadoknadili sve veći troškovi plina. Analitičari procjenjuju da smanjene ruske isporuke koštaju Uniper 30 milijuna eura dnevno.

Ministar Habeck je rekao da bi se pritisak na ruske isporuke mogao pogoršati te je upozorio na rizik od domino efekta propadajućih tvrtki.

‘Ovo je racionalan ekonomski rat‘

Šire gospodarstvo također je u opasnosti, dok vlada pokušava obuzdati posljedice krize za potrošače i industriju. Izrađeni su planovi za racionalizaciju, što bi moglo dovesti do toga da će se golema njemačka industrija suočiti s nestašicama.

"Mi nemamo posla s donošenjem nekakvih nestalnih odluka, već ekonomskim ratom, posve racionalnim i vrlo jasnim", rekao je Habeck u subotu. "Nakon sniženja (isporuka) od 60 posto, ono što slijedi je logično".

Ministarstvo gospodarstva u ponedjeljak je odbilo komentirati najnovije informacije. Njemački kancelar Olaf Scholz signalizirao je tijekom vikenda da bi vlada mogla upotrijebiti alate za spašavanje osmišljene tijekom pandemije covida-19 kako bi spasila Lufthansu u trenutačnoj krizi.

Njemačka je ovome avioprijevozniku izdala zajmove i preuzela 20 posto udjela, uz zabranu isplate dividendi i bonusa menadžmentu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:04