PRIJETI IM SLOM

Njemačka vlada je krenula u pripremu terena za dokapitalizaciju proizvođača struje

Vlada kancelara Olafa Scholza upozorila je da bi proizvođači struje zbog naglog rasta cijena mogli doživjeti slom

Olaf Scholz

 John Macdougall/Afp

Njemačka vlada priprema teren za moguće preuzimanje udjela u proizvođaču struje Uniperu, najvećem kupcu ruskog plina u Njemačkoj, izvijestio je njemački poslovni list Handelsblatt.

Vlada kancelara Olafa Scholza upozorila je da bi proizvođači struje zbog naglog rasta cijena mogli doživjeti slom nalik onome američke banke Lehman Brothers u vrijeme financijske krize 2008. godine.

Vlada je zato u utorak usvojila prijedlog zakona koji bi joj omogućio preuzimanje udjela u energetskim tvrtkama u financijskim problemima. Ministar gospodarstva Robert Habeck rekao je da ne isključuje mogućnost daljnjeg pogoršanja napete situacije na tržištu plina.

Uniper je prošlog tjedna postao prva njemačka energetska kompanija koja je podigla uzbunu zbog nestašice plina i rastućih cijena, objavivši da razgovara s vladom o mogućem paketu pomoći, podsjeća Reuters.

Po pisanju Handelsblatta, Berlin razgovara o mogućem preuzimanju do 25 posto novih dionica Unipera nominalne vrijednosti 1,70 eura po dionici, a raspravlja i o mogućem tihom partnerstvu, vlasničkom instrumentu bez prava glasa.

Vrijednost transakcije mogla bi se kretati u rasponu od tri do pet milijardi eura, objavio je u utorak njemački list.

Iz Unipera nisu odgovorili na Reutersov upit da komentiraju Handelsblattovo izvješće. Ministarstvo financija odbilo ga je komentirati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 21:18