PALA ODLUKA

Njemačka ulazi u još striktniji lockdown od dosadašnjeg: Najveća promjena tiče se maski

U završnom je dokumentu zaključeno da je sljedećih nekoliko tjedana presudnih u borbi s pandemijom
Prizor iz Berlina
 Stefanie Loos/AFP

Njemačka kancelarka Angela Merkel virtualnim se putem u utorak sastala s premijerima svih 16 saveznih pokrajina i dogovorila da se epidemiološke mjere nastave do 14. veljače. Što podrazumijeva zabranu rada ugostiteljskih objekata i hotela, kulturnih i sportskih ustanova; rade samo trgovine s hranom i ljekarne, škole i vrtići većinom ne rade, a smijete se družiti samo s jednom osobom izvan kućanstva.

U okruzima gdje je više od 200 novooboljelih na 100.000 stanovnika u 7 dana, nije dozvoljeno napuštanje kuće dalje od 15 kilometara. Ankete prije sastanka su govorile da je samo 13 posto Nijemaca za ukidanje lockdowna, a 17 posto za ublažavanje. Najveća je promjena vezana uz maske. Kancelarka i ministri predsjednici su dogovorili da se više ne smije ulaziti u vozila javnog prijevoza, trgovine i druge zatvorene prostore u maskama 'kućne radinosti'. Dogovoreno je da ljudi smiju na tim mjestima nositi samo medicinske maske: jednokratne, poznate kao 'kirurške maske', ili filtrirajući maske za lice, poznate kao maske FFP2 u Europi ili respiratori N95 u SAD-u. Tu je odluku njemačka savezna pokrajina Bavarska donijela samoinicijativno ovog tjedna jer njezin ministar predsjednik Markus Söder želi u svakom koraku vezanom uz epidemiološke mjere biti ispred svih. I tako dodano jačati svoju poziciju za kancelarsku nominaciju koju će CDU i CSU donijeti u ožujku. Usporedo je takvu odluku donijela i Austrija.

Ministarstvo rada je dobilo naputak da od poslodavaca zatraži da svima, koji to mogu, omogući rad od kuće. Skupina stručnjaka koji savjetuju njemačku vladu - riječ je o stručnjacima iz instituta Leopoldina kojima njemačka kancelarka Angela Merkel gotovo pa bespogovorno vjeruje - upozorila je da ne bi bilo dobro precijeniti trenutačnu pozitivnu situaciju s opadajućom brojkom novozaraženih. Upravo je zato zaklljučak sastanka, a u taj su dokument imale uvid bavarske novine Süddeutsche Zeitung, da ograničenja ostvaruju rezultat, da opada broj novozaraženih te da se pomalo smanjuje i pritisak na bolnice i njihove odjele za intenzivnu skrb. Ali je nužno osigurati nastavak pada infekcija kako bi se eliminirala prijetnja predstavlja mutacija virusa. "Sljedećih je nekoliko tjedana pandemije presudno", navodi se u dokumentu koji traži da broj zaraženih mora biti ispod 50 zaraženih na 100.000 stanovnika u tjedan dana.

Odustalo se ipak od striktne zabrane napuštanja kuće i obustave prometovanja vlakova i autobusa.

Njemačka je dosad imala 2.05 milijuna zaraženih koronavirusom i gotovo 48,000 umrlih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:26