DIPLOMATSKA KRIZA

Njemačka se i dalje nada da će talibani ispuniti obećanja: ‘Regiju nećemo ostaviti samu‘

Šef njemačke diplomacije je rekao kako se nada da će ‘vrlo brzo‘ doći do formiranja vlade u Kabulu
Njemački ministar Heiko Maas 
 Annegret Hilse/AFP

Njemački ministar Heiko Maas rekao je u utorak u Pakistanu da Njemačka pomno prati hoće li talibani ispuniti obećanja da će dopustiti daljnju evakuaciju svih koji žele napustiti Afganistan i brzo formirati novu vladu.

"Želimo da talibani ispune obećanja koja su dali u pogledu evakuacije preostalih građana Afganistana koji bi trebali napustiti zemlju", rekao je Heiko Maas u Islamabadu tijekom turneje po zemljama koje graniče s Afganistanom.

Nada se da će se uskoro ponovno otvoriti zračna luka u Kabulu i da će se evakuacija ljudi, uključujući one koji su radili za njemačku vladu, odvijati i kopnenim putem.

Maas je zemljama koje graniče s Afganistanom obećao pomoć u borbi protiv terorizma i zaštite granica. "Njemačka regiju neće ostaviti samu sa svojim izazovima", rekao je Maas.

Šef njemačke diplomacije je rekao kako se nada da će "vrlo brzo" doći do formiranja vlade u Kabulu s kojom će se moći razgovarati.

"Talibani su obećali da će brzo formirati vladu koja će reprezentirati sve slojeve društva. Važno je i da oni Afganistanci koji ne podržavaju talibane budu predstavljeni. To su talibani obećali i treba vidjeti hoće li to obećanje i ispuniti", izjavio je Maas.

On je od nedjelje na turneji tijekom koje bi trebao posjetiti Tursku, Tadžikistan, Uzbekistan, Pakistan i Katar zbog koordinacije u rješavanju krize nastale nakon povlačenja stranih postrojbi iz Afganistana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:10