UZ BURNU RASPRAVU

Njemačka prihvatila proračun s dva mjeseca zakašnjenja, oporba poručila vladi: ‘Trošite iznad svojih mogućnosti‘

Proračun predviđa izdatke od 477 milijardi eura uz mogućnost novog zaduženja do 39 milijardi eura

Dennis Rohde (SPD)

 Britta Pedersen/Dpa Picture-alliance Via AFP

Oba doma njemačkog parlamenta u petak su sa zakašnjenjem od dva mjeseca i nakon burnih rasprava prihvatili promijenjeni proračun za 2024. godinu. Proračun predviđa izdatke od 477 milijardi eura uz mogućnost novog zaduženja do 39 milijardi eura, što je u okviru Ustavom zajamčene granice zaduženja.

"Imamo proračun koji je sukladan s Ustavom i koji jamči sigurnost kod planiranja i investicija", rekao je predstavnik vladajuće Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) Dennis Rohde tijekom rasprave u Bundestagu. On je ustvrdio kako proračun za 2024. "jamči socijalnu sigurnost u nesigurnim vremenima".

Ministar financija Christian Lindner (Liberalno-demokratska stranka FDP) ukazao je na rekordne investicije u infrastrukturu uz istodobno smanjenje poreza za najšire slojeve građana.

Stranke vladajuće koalicije SPD, FDP i Zeleni dogovorili su i program štednje koji predviđa postupno ukidanje subvencije dizela za poljoprivrednike i nove namete u zračnom prometu.

Gornji dom parlamenta Bundesrat prihvatio je proračun ali je zbog otpora saveznih pokrajina u kojima su na vlasti demokršćani odgodio odluku o dijelu proračuna koji se odnosi na ukidanje poreznih povlastica za dizel za poljoprivrednike, zbog čega već neko vrijeme prosvjeduju njemački poljoprivrednici.

Naknadna korektura proračuna i dodatne mjere štednje bile su potrebne zbog toga što je Ustavni sud u studenome zabranio prenamjenu nepotrošenih sredstava za ublažavanje posljedica pandemije koronakrize za druge svrhe što je prouzročilo rupu u proračunu od 17 milijardi eura.

Demokršćanska oporbena Unija CDU/CSU kritizirala je proračun ustvrdivši da vlada i dalje "troši iznad svojih mogućnosti", a desno-populistička Alternativa za Njemačku kritizirala je troškove za pomoć Ukrajini i mjere za usporenje klimatskih promjena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 05:52