UN-OV ODBOR ZA DROGE

‘Njemačka legalizacija kanabisa je protivna međunarodnim propisima. Pogledajte konvenciju iz 1988.‘

Zakon regulira kućni uzgoj za osobnu potrošnju. "Po mišljenju savezne vlade, to je u skladu s međunarodnim pravom."

Ilustracija

 Serda_ikrumoki/Alamy/Alamy/Profimedia/Serda_ikrumoki/alamy/alamy/profimedia

UN-ov Odbor za kontrolu droga (INCB) obavijestio je njemačku vladu da planirana legalizacija kanabisa nije u skladu s postojećim međunarodnim propisima.

Agencija UN-a istaknula je da Konvencija UN-a o drogama iz 1961. navodi da je uporaba kanabisa dopuštena samo u medicinske i znanstvene svrhe, naveo je INCB u godišnjem izvješću objavljenom u utorak.

Još jedna konvencija UN-a iz 1988. godine propisuje da se uzgoj, proizvodnja i distribucija droge u druge svrhe mora zabraniti zakonom.

U odgovoru na upit, njemačko ministarstvo zdravstva objasnilo je da su zakon usklađivali nadležni vladini uredi.

"U tu svrhu, savezna vlada bila je i također jest u dijalogu s UN-ovim Vijećem za kontrolu droga", rekao je glasnogovornik.

Zakon regulira kućni uzgoj za osobnu potrošnju. "Po mišljenju savezne vlade, to je u skladu s međunarodnim pravom."

INCB sa sjedištem u Beču sastoji se od 13 stručnjaka. Oni prate usklađenost s globalnim konvencijama o drogama, na koje je Njemačka pristala.

S obzirom na međunarodni trend prema legalizaciji kanabisa, odbor tvrdi da njegova legalizacija nije moguća prema međunarodnom pravu.

No stručnjaci napominju da zemlje mogu dekriminalizirati posjedovanje i potrošnju usredotočujući se na pomoć, obrazovanje i socijalnu reintegraciju umjesto na osude i kazne.

Njemački zakon, koji je prošao u donjem domu ili Bundestagu, ali ga još treba ratificirati gornji dom ili Bundesrat, dopušta ograničeno osobno posjedovanje i prodaju kanabisa preko certificiranih klubova.

Glasanje u Bundesratu zakazano je za 22. ožujka.

Uz kritike liječničkih udruga, pravnih stručnjaka i domaćih političara, iz pokrajinskih vlada stižu i zahtjevi da novi zakon ne stupi na snagu prije 1. travnja. One bi se mogle žaliti odboru za posredovanje i usporiti proces.

Konzervativne oporbene stranke tvrde da legalizacijom marihuane Njemačka krši međunarodno i europsko pravo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 01:29