PEKING ZAKOPČAN DO GRLA

Nikome nije jasno što Kinezi rade s olupinama na dnu oceana: ‘Pogledajte što smo im pronašli na brodu... A oni šute!‘

Malezijski izvori smatraju da je zadržani brod sudjelovao i u pljačkanju olupina nizozemskih brodova u Javanskom moru

Ilustrativna fotografija

 American Photo Archive/Alamy/Alamy/Profimedia/American Photo Archive/alamy/alamy/profimedia

Malezijska obalna straža priopćila je u ponedjeljak da je zadržala kineski brod za koji se vjeruje da je sudjelovao u pljački brodske olupine iz Drugog svjetskog rata, prenosi agencija Kyodo. Malezijska Agencija za provedbu pomorskog prometa priopćila je da su brod za rasuti teret, registriran u Fuzhouu u Kini, i njegova posada sa 32 člana zadržani u nedjelju jer su se bez dozvole usidrili u vodama u blizini istočne obale malezijske južne države Johor.

Obalna straža objavila je da su na brodu pronašli topovske granate za koje se vjeruje da su s potopljenih britanskih bojnih brodova iz Drugog svjetskog rata, HMS Prince of Wales i HMS Repulse. Istražitelji su na brodu pronašli 46 neeksplodiranih ubojnih sredstava, uključujući topničke granate od 135 mm i 40 mm, za koje se vjeruje da su s ratnog broda. Granate su slične otkrivenima prethodno ovog mjeseca na odlagalištu otpada u Johoru.

Kineski mediji na engleskom jeziku potpuno su prešutjeli zadržavanje broda iako u takvim situacijama odmah podižu buku.

Oglasilo se kinesko Ministarstvo vanjskih poslova odgovarajući na upit AFP-a. “Malezijske vlasti kažu da ispituju posadu kineskog broda osumnjičenog za pljačku dvije brodske olupine iz Drugog svjetskog rata u malezijskim vodama. Je li Ministarstvo upoznato s ovim slučajem i imate li kakvih informacija koje biste mogli podijeliti s nama?”

Glasnogovornica Mao Ning: Zamijetili smo to. Kineska ambasada u Maleziji u bliskoj je komunikaciji s Malezijom kako bi saznalo relevantne informacije i zatražilo od malezijske strane da pravedno postupa u slučaju, u skladu sa zakonom, ozbiljno zaštiti sigurnost i zakonita prava i interese kineskih državljana i pravovremeno izvijesti o napretku istrage.”

image

Britansko ministarstvo obrane osudilo je oskvrnuće...

Jean Cassou/Biosphoto/Biosphoto via AFP

Brodske olupine na meti su pljačkaša jer su građene od "prijeratnog čelika", izvaljanog prije prve detonacije nuklearne bombe: nisko zračenje u čeliku čini ga rijetkim i vrijednim resursom za upotrebu u medicinskoj i znanstvenoj opremi, tumači BBC. Na kineskom je brodu pronađen i metal. New Straits Times, malezijski dnevni list na engleskom, navodi stručnjake koji su rekli da su se pljačkaši specijalizirali za pljačku brodova iz Drugog svjetskog rata kako bi došli do čelika, bakra i mjedi, koji mogu donijeti milijune, jer nisu radioaktivni.

Malezijski izvori smatraju da je zadržani brod sudjelovao i u pljačkanju olupina nizozemskih brodova u Javanskom moru.

HMS Prince of Wales i HMS Repulse poslani su u Singapur kako bi poduprli obranu Malaje. Potopljeni su japanskim torpedima 10. prosinca 1941. godine. U napadu - koji se dogodio tri dana nakon napada na američku flotu u Pearl Harboru - poginulo je 842 mornara i smatra se jednom od najgorih katastrofa u povijesti britanske mornarice.

Britansko ministarstvo obrane osudilo je "oskvrnuće" pomorskih vojnih grobnica nakon izvješća da su pljačkaši poharali olupine dvaju brodova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 16:31