HOROR

Nikada nitko pod sponzorstvom države nije ubijen na ovako morbidan način: ‘Velečasni se nekoliko puta prekrižio...‘

Kritičari upozoravaju da je riječ o vrlo okrutnoj i eksperimentalnoj metodi smaknuća

Kenneth Eugene Smith

 /Profimedia

Mučni detalji prvog pogubljenja osobe dušikom u SAD-u izazvali su brojne reakcije kritičara, koji upozoravaju da je riječ o iznimno okrutnoj i eksperimentalnoj metodi.

U američkoj državi Alabami osuđeni ubojica Kenneth Eugene Smith pogubljen je plinom dušikom, a to je prvi put da je u toj zemlji upotrijebljena ta metoda smrtne kazne.

Kako piše The Associated Press, pozivajući se na izvješća očevidaca, Smith je bio zavezan za kolica, a lice mu je bilo prekriveno maskom s plastičnom cijevi, povezan sa susjednom kontrolnom sobom. Zatvorski čuvar u sobu je ušao nekoliko minuta prije 20 sati, pročitao smrtnu presudu kojom je odredio datum pogubljenja i od Smitha zatražio da izgovori posljednje riječi.

"Noćas je Alabama izazvala da čovječanstvo napravi korak unatrag. Odlazim s ljubavlju, mirom i svjetlom. Volim vas sve", rekao je Smith i prstima napravio znak "volim te" članovima obitelji, koji su bili u sobi pokraj i gledali smaknuće iza staklene pregrade. U odvojenoj sobi nalazila se obitelj Elizabeth Sennett. Smith je osuđen na smrtnu kaznu još 1989. godine zato što je ubio Elizabeth Sennett, koja je bila propovjednikova supruga.

Glavni državni odvjetnik Alabame Steve Marshall odobrio je zatvorskim službenicima da počnu s pogubljenjem u 19.56 sati.

Zatvorski službenik u komori tada je prišao Smithu, dok se velečasni Jeff Hood molio sa Smithom. Hood je prije toga morao potpisati da se odriče pristanka da se drži gotovo metar dalje od Smithove plinske maske u slučaju da crijevo za dovod dušika olabavi.

Kako piše The Associated Press, Smith se počeo snažno tresti i grčiti oko 19.58 sati, a snaga njegovih pokreta uzrokovala je da se kolica u kojima je bio zavezan barem jednom vidljivo pomaknu. Drhtanje je trajalo najmanje dvije minute. Velečasni se nekoliko puta prekrižio, a Smithova supruga u jednom je trenutku vrisnula. Smith je prestao disati oko 20.08 sati.

Povjerenik zatvorskih ustanova Alabame John Q. Hamm rekao je okupljenim novinarima da je dušik tekao otprilike 15 minuta. Ured državnog odvjetnika odbio je reći kada je dušik počeo teći i kada je monitor pokazao da je Smithu srce prestalo kucati. Državni dužnosnici rekli su da je Smith proglašen mrtvim u 20.25 sati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 20:14