‘ČESTITKA‘

Nikad opasniji Kim Jong un: ‘Neprijatelj nas želi ugušiti i izolirati. Povećat ćemo nuklearni arsenal‘

Sjeverna Koreja ispalila je novi balistički projektil kratkog dometa sa svoje istočne obale u novogodišnjoj noći.

Kim Jong-un u dvorištu Centralnog komiteta Radničke partije. Na slici je i veliki višecjevni raketni sustav

 Str/Afp

Sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un pozvao je na razvoj novih interkontinentalnih balističkih projektila i većeg nuklearnog arsenala kako bi se njegova zemlja "suprotstavila prijetnjama predvođenim SAD-om", objavili su državni mediji u nedjelju, u jeku napetosti između dviju Koreja.

Na sastanku vladajuće Radničke stranke Kim je istaknuo potrebu da se osigura "prevladavajuća vojna moć" za obranu korejskog suvereniteta i sigurnosti.

Sastanak je održan u jeku prekograničnih napetosti oko prošlotjednog upada sjevernokorejskih bespilotnih letjelica u Južnu Koreju i niza sjevernokorejskih lansiranja projektila, uključujući interkontinentalne balističke projektile (ICBM).

Kim je optužio Washington i Seul da pokušavaju "izolirati i ugušiti" Pjongjang američkim nuklearnim udarnim sredstvima stalno raspoređenim u Južnoj Koreji, nazvavši to aktivnostima "bez presedana u ljudskoj povijesti".

Obećao je da će razviti još jedan ICBM sustav "čija je glavna misija brzi nuklearni protunapad" u okviru plana za jačanje nuklearnih snaga zemlje, objavila je službena novinska agencija KCNA.

"Aktualna situacija zahtijeva poduzimanje udvostručenih napora kako bi se snažno ojačala vojna snaga... kao odgovor na zabrinjavajuće vojne poteze SAD-a i drugih neprijateljskih sila", navodi se.

image

Kim Jong-un

Str/Afp

Južna Koreja je postala "naš nedvojbeni neprijatelj" jer je "krajnje odlučna u nepromišljenom i opasnom gomilanju naoružanja" i neprijateljskim vojnim potezima, rekao je Kim.

"To naglašava važnost i nužnost masovne proizvodnje taktičkog nuklearnog oružja i poziva na eksponencijalno povećanje nuklearnog arsenala zemlje", rekao je Kim.

Dodajo je da će to biti "glavna orijentacija" nuklearne i obrambene strategije 2023.

Kao dio plana Sjeverna Koreja će također lansirati svoj prvi vojni satelit "što je prije moguće" te ubrzati nastojanja da izgradi špijunski satelit.

Izvješće je stiglo nekoliko sati nakon što je Sjeverna Koreja ispalila balistički projektil kratkog dometa sa svoje istočne obale, u rijetkom kasnonoćnom testu u novogodišnjoj noći.

Također je lansirala tri balističke rakete u subotu, zaokruživši godinu obilježenu rekordnim brojem testiranja projektila.

KCNA je u zasebnoj depeši izvijestila da testira novi super veliki višecjevni bacač raketa od 600 mm koji može nositi nuklearno oružje.

image

Sastanak vladajuće Radničke stranke

Str/Afp

Kim je pohvalio industriju streljiva za isporuku 30 jedinica sustava, nazvavši ga "osnovnim, ofenzivnim oružjem" s cijelom Južnom Korejom u svom dometu, te sposobnošću iznenadnog i preciznog lansiranja.

"Izrazili smo odlučnu volju da odgovorimo nuklearnom bombom za nuklearnu bombu i sveobuhvatnim sukobom za sveobuhvatnim sukobom", rekao je Kim na ceremoniji isporuke u subotu.

Najnoviji projektil preletio je oko 400 kilometara nakon što je ispaljen oko 2.50 ujutro po lokalnom vremenu iz područja Ryongsong u glavnom gradu Pjongjangu, izvijestio je Združeni stožer Južne Koreje (JCS).

JCS je oštro osudio niz raketnih pokusa Sjevera kao "teške provokacije" i pozvao na trenutni prekid.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:53