DEMANTIRANE GLASINE

‘Nije istina da je Vanja ugušena, a slučaj nije rasvijetljen. Evo kako je ubijena... ‘

Prošlo je mjesec dana, a službene potvrde o vještačenju oružja i obdukcije Vanje Đorčevske nema

Ljupčo Palevski Palčo, Vanja, Vanjin otac Aleksandar

 Društvene Mreže/telegraf.rs//

Makedonska policija nakon nešto manje od mjesec je dana od otmice i ubojstva Vanje Đorčevske (14) navodno demantirala glasine koje su se proširile regijom da je djevojčica ugušena. Vanja je, piše portal Skopje 1, koji se u Sjevernoj Makedoniji smatra relevantnim i s dobrim kontaktima, ubijena hicima iz vatrenog oružja u glavu. Službene potvrde o vještačenju oružja i obdukcije, naime, još uvijek nema.

Iako su makedonski novinari ljuti jer ne mogu doći do ni jednog podatka iz tužiteljstva, za Jutarnji kažu da se i sami u mnogim slučajevima oslanjaju na portal Skopje 1 i prenose njihove informacije.

- Oni ih objave danas, nakon nekoliko dana stigne i službena potvrda njihove vijesti. Očigledno imaju dobre insajderske informacije iz institucija – kaže nam skopska novinarka. Sudeći prema tome, iako se ni policija ni tužiteljstvo, dosad nisu oglasili, vijest o nalazu obdukcije je najvjerojatnije točna.

image

Mjesto gdje je pronađen spaljeni automobil kojim je oteta Vanja Đorčevska

Telegraf.rs/

Budući da je od otmice do ubojstva prošlo samo dva sata i 40 minuta, pretpostavlja se da su otmičari, kad su saznali da policija intenzivno traga za Vanjom, odlučili ubiti ju. Pretpostavka je, naime, da je djevojčica oteta zbog iznude i da majka neće, u strahu za kćer, alarmirati policiju. Međutim, Vanjina je majka, odmah nakon što joj je učiteljica javila da ona nije došla na nastavu, pozvala policiju i krenula je velika potraga.

Kako je Jutarnji prvi u Hrvatskoj pisao, djevojčica je oteta na ulazu u svoju zgradu kad je krenula u školu. Strpana je u veliku vreću za spavanje i ubačena u prtljažnik automobil da bi nekoliko sati kasnije bila pronađena mrtva.

Dok su makedonske institucije dale na znanje da je slučaj praktički rasvijetljen jer su osumnjičeni priznali svoj zločin, to, kaže nam novinarka, nije istina jer još nitko nije i optužen, zbog čega nije ni podnesen zahtjev turskim vlastima za izručenjem prvoosumnjičenog Ljupče Palevskog, poznatijeg kao Palčo, koji je nakon zločina pobjegao u Tursku. Smatra se da je upravo on hicima u glavu ubio nesretnu djevojčicu. Palevski je, inače, zbog svojih desničarskih stavova, eksponirana osoba u makedonskoj javnosti.

Za ubojstvo Vanje Đorčevske osumnjičeno je ukupno pet osoba, od kojih su tri osobe – Velibor Manev, Vlatko Kešišev i Bore Videski - u pritvoru. Priveden je i njezin otac Aleksandar, koji negira umiješanost u slučaj, iako je netko od osumnjičenih u svom iskazu naveo da je baš on Palevskom dao podatke o Vanjinom rasporedu. Iako je svakodnevno s njom u školu išla i mlađa sestra, koja taj dan nije imala prvi sat, ne zna se niti se spominje je li i ona trebala postati žrtva otmice. Inače, Vanjin otac je čovjek sumnjive reputacije dok je majka Zorica, koja se od njega razvela, relativno imućna žena pa odatle pretpostavke da je on sam odigrao veliku ulogu u pokušaju iznuđivanja bivše supruge preko otmice njihove kćeri.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:01