LAŽNE COVID POTVRDE

Nevjerojatno otkriće na njemačkoj granici potaklo policiju na veliku akciju: ‘Radi se o tisućama falsifikata‘

Pozivajući se na podatke LKA, berlinski Tageszeitung objavio je da policija istražuje na tisuće slučajeva krivotvorenja Covid potvrda

Covid redar/Ilustracija

 Paul Ellis/AFP

Sve više ljudi iz Austrije i Švicarske pokušava s lažnim potvrdama o cijepljenju u Njemačkoj ishoditi tzv. Covid putovnicu, posebno u pograničnim općinama u Bavarskoj, izvijestila je u nedjelju njemačka kriminalistička policija (LKA).

Policija u Kemptenu nedavno je izvijestila da je više od tri četvrtine osoba koji su spriječeni u pokušaju prevare u okrugu Lindau na jezeru Constanze (od ukupno stotinu) došlo iz drugih zemalja. Zašto baš za to biraju Njemačku, nije jasno.

Njemačka policija ima informacije o trgovini njemačkim krivotvorenim Covid potvrdama u susjednim zemljama, pa su već zaplijenili "značajne pošiljke" s krivotvorenim unosima iz njemačkih ordinacija i centara za cijepljenje, prenio je Spiegel.

Pozivajući se na podatke LKA, berlinski Tageszeitung objavio je da policija istražuje na tisuće slučajeva krivotvorenja Covid potvrda, pa se računa da je broj neotkrivenih jako velik. U Njemačkoj se bez potvrde o cijepljenju ili preboljenju ne može na većinu javnih mjesta. Samo u Bavarskoj policajci istražuju 3070 krivotvorenih Covid-potvrda, a početkom rujna bilo ih je samo 110.

U Sjevernoj Rajni-Vestfaliji istražuje se 2495 slučajeva lažnih potvrda, od čega gotovo polovica od kraja studenog. U Berlinu je otkriveno 1028 krivotvorenih potvrda: berlinski LKA upozorava da se krivotvorene potvrde prodaju ne samo preko Telegrama, već i preko oglasa WhatsAppa ili eBaya, po cijenama između 50 i 350 eura. Digitalne potvrde skuplje su papirnatih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 08:10