TOTALNA REKONSTRUKCIJA

Nevjerojatni detalji: Kako su Trumpovi ljudi u 65 dana skovali plan za državni prevrat

‘Ovo mora prestati. Netko će biti ubijen. Netko će stradati, netko će biti ustrijeljen‘, upozoravalo se odavno
 Afp, Getty Images

Koliko god su šokantni događaji u srijedu u Washingtonu mnoge iznenadili, analitičari koji već dulje vrijeme prate rad ekstremističkih skupina i teoretičara zavjere u SAD-u kažu kako su znaci upozorenja bili tu mnogo ranije.

U opširnoj analizi pod naslovom '65 dana koji su doveli do kaosa u SAD-u', BBC ističe kako se ovakav razvoj događaja mogao očekivati. Podsjećaju kako je odlazeći predsjednik Donald Trump već u izbornoj noći počeo slati poruke koje su potpirivale teorije zavjere.

- Spremamo se dobiti ove izbore. Iskreno, mi smo dobili ove izbore - kazao je samo sat vremena nakon što je na svom Twitteru objavio "Pokušavaju nam ukrasti izbore".

Jasno je da Trump nije pobijedio i da mu nitko nije ukrao izbore, ali te činjenice nisu bitne njegovim pristalicama. Nisu im bile bitne tada, a nisu bile bitne ni u srijedu, kada je nasilna rulja upala u Kapitol. Među njima su bili različiti tipovi ljudi, od zloglasnih QAnonista, članova grupe "Stop the steal" (Zaustavite krađu, prev.a.), do aktivista ekstremne desnice, online trolova...

Rizik od novog nasilja

U petak, 48 sati nakon scena nasilja koje su šokirale svijet, Twitter je započeo jednu od najvećih "čistki" svojih servera. Uklanjali su profile onih koji su u javnost iznosili neistinite informacije i širili teorije zavjere ili, pak, poticali na izravne akcije neposluha protiv legitimnih rezultata izbora. Na red je došao i jedan od najutjecajnijih profila na svijetu, onaj Donalda Trumpa, kojeg je pratilo više od 88 milijuna korisnika te mreže. Profil mu je trajno zabranjen zbog "rizika od poticanja na novo nasilje".

image
Policija rastjeruje nasilnike u Washingtonu
Roberto Schmidt/AFP

BBC podsjeća kako je ideja o izbornoj krađi na ulicama diljem Amerike živjela još mjesecima prije samih izbora, potpaljena zahvaljujući samom Trumpu. A čim su otvorena birališta, krenuo je kaos. Internetom se proširio video republikanskog promatrača kojem brane ulazak na biralište, što je stvorilo pogrešan dojam kako se republikancima, iz urotničkih namjera, ne dozvoljava nadzor nad biračkim procesom. Pogrešno, muškarac je naposljetku ipak ušao u birački odbor, čim je provedena potrebna zakonska procedura.

No, bez obzira na činjenicu da snimka ne dokazuje nikakvu teoriju zavjere, čim se proširila internetom bilo je prekasno. Nezaustavljivo su se počeli širiti i druge snimke, memovi, slike, crteži i ilustracije koji su svi bili pod zajedničkim hashtagom #StopTheSteal.

Poruka koja je odaslana bila je više nego jasna - pošteni Donald Trump uvjerljivo je osvojio predsjedničke izbore, ali "mračne sile" establišmenta to mu neće dopustiti. Trump je činio sve što je mogao da dolije ulje na vatru. Dok su se glasovi još prebrojavali, objavio je pobjedu i počeo s tvrdnjama kako se "američkom narodu sprema prevara".

Naravno, za svoje tvrdnje nije ponudio nikakve dokaze, a sve politološke studije pokazale su da su tijekom dosadašnjih američkih izbora izborne prevare bile ekstremno rijetka i suštinski nevažna pojava. No, u samo nekoliko sati kreirana je grupa "Zaustavite krađu" na Facebooku i postala jedna od najbrže rastućih grupa u povijesti te društvene mreže. Dan nakon osnivanja imala je više od 300 tisuća članova. Trumpovi pristaše u grupi su širili neutemeljene objave o izbornim prevarama. Dvije su bile naročito upečatljive - jedna je da su na izborima glasali mrtvi ljudi, a druga da su uređaji za prebrojavanje glasova programirani kako bi glasove za Trumpa dodijelili Joeu Bidenu.

Već tada se, ukazuje BBC, pozivalo na nasilje. U grupi se otvoreno govorilo o potrebi za novim građanskim ratom ili revolucijom. Facebook je brzo reagirao, dva dana nakon osnivanja grupa je zabranjena, no do tada je već imala više od pola milijuna komentara, lajkova, dijeljenja i drugih reakcija.

Ukidanje grupe nije spasilo stvar. Članovi izvorne grupe osnovali su desetke novih, pokrenuta je i službena web stranica pokreta, a lažnu vijest o izbornoj prevari postalo je gotovo nemoguće kontrolirati.

Prvi nasilni skupovi

U subotu, 7. studenoga, velike medijske kuće objavile su Bidenovu pobjedu. Tisuće demokratskih pristaša izašle su na ulice slaviti pobjedu, a Trumpovi su krenuli s izljevama bijesa i mržnje. Počeli su planirati veliki MAGA skup (Make America Great Again - Trumpov izborni slogan) u Washingtonu, tvrdeći da će u metropolu doći milijuni Amerikanaca, a Trump ih u tome nije ni najmanje obeshrabrivao. Štoviše, na Twitteru je objavio kako će pokušati osobno svratiti i pozdraviti prosvjednike.

image
Policija u Washingtonu
Tasos Katopodis/AFP

BBC podsjeća kako su prijašnji pro-trumpovski skupovi uglavnom zainteresirali manji broj ljudi, no tog sunčanog jutra skupile su se tisuće, što politolozi smatraju početkom "pro-trumpovske revolucije". Dok se predsjednička kolona vozila gradom, pristaše su vrištali od sreće i probijali se da vide svog predsjednika, a on im je mahao noseći crvenu kapicu s oznakom MAGA.

Tko su bili ti ljudi? Konzervativci, ekstremni desničari, protivnici migranata, skupina Proud Boys (koja je poznata po uličnom nasilju tijekom prosvjeda, a i ovog su tjedna odigrali važnu ulogu u zauzimanju Kapitola), militantne skupine, desničarski novinari te pobornici različitih teorija zavjera.

Po zalasku sunca krenulo je ono što su svi znali i očekivali - nasilje. Trumpovi pristaše i njihovi protivnici sukobili su se na ulicama, svega nekoliko blokova od Bijele Kuće. Policija je brzo i žestoko reagirala, sukob je zaustavljen, no bio je to jasan nagovještaj onoga što se tek priprema.

U isto vrijeme, Trump i njegov tim počinju sa složenom pravnom operacijom, šalju desetke tužbi najvišim sudovima u zemlji, zatrpavaju pravosudni sustav i na taj način namjeravaju osporiti ili barem značajno otežati proglašenje Bidenove izborne pobjede. Sudovi tužbe mahom odbijaju, no dvoje odvjetnika postaju internetske zvijezde među pristašama Donalda Trumpa - odvjetnica Sidney Powell i odvjetnik Lin Wood - zbog svojih tvrdnji kako će sudovima podastrijeti dokaze koji su toliko čvrsti da Biden nikada neće moći proglasiti pobjedu.

Sotonisti pedofili koji vode Hollywood

Powell, 65-godišnja konzervativna aktivistica i bivša federalna tužiteljica, za Fox News je rekla kako će njihovi napori "osloboditi Krakena", mitsko gigantsko morsko čudovište iz skandinavske mitologije koje ustaje iz mora kako bi uništilo sve svoje neprijatelje.

"Kraken" je uskoro postao najrašireniji termin na internetu, uzimajući se kao zajednički nazivnik za tvrdnje o izbornoj krađi, a Powell i Wood postali su heroji među rastućim brojem podupiratelja QAnona, pokreta koji tvrdi da su Trump i tajne vojne obavještajne službe u teškoj borbi sa sotonistima pedofilima koji vode Demokrate, medije, korporacije i Hollywood. Mnogi od njih kasnije će biti prominentni likovi upada u Kapitol.

No, unatoč velikoj pozornosti koju su Powell i Wood postigli, njihove su se tužbe pretvorile u prah. Objavili su dokument od čak 200 stranica, no tada je postalo jasno kako se njihovi pravni argumenti baziraju ponajviše na teorijama zavjere i optužbama koje su već odbijene na desecima sudova, a osim nekoliko pogrešaka u bazičnoj pravnoj terminologiji dokument je bio i aljkavo, odnosno, nepismeno napisan. Naravno da ni to nije odvratilo Trumpove pristaše od nastavka "borbe", izrazi "Kraken" i "Oslobodite Krakena" iskorišteni su na Twitteru više od milijun puta, a ekstremisti su počeli s izravnim napadima i prijetnjama smrću na dužnosnike i djelatnike koji su sudjelovali u izbornom procesu.

Prijetnje smrću primili su Republikanci, guverner Georgije Brian Kemp, državni tajnik u Georgiji Brad Raffensperger i dužnosnik koji je bio odgovoran za državni sustav glasanja Gabriel Sterling. Na internetu su proglašeni izdajnicima. Sterling je to posebno teško podnio.

- Ovo mora prestati. Netko će biti ubijen. Netko će stradati, netko će biti ustrijeljen, netko će biti ubijen. Ovo nije u redu - rekao je na tiskovnoj konferenciji 1. prosinca.

Trump nije poduzeo ništa da zaustavi divljanje svojih obožavatelja. Početkom prosinca državna tajnica u Michiganu Jocelyn Benson, upravo je uređivala božićno drvce sa svojim četverogodišnjim sinom kada je čula buku ispred svoje kuće. Vidjela je tridesetak bijesnih prosvjednika kako izvikuju da je ona zlo i prijetnja za demokraciju, a jedan od sudionika jezivog skupa prosvjed je prenosio na Facebooku uzvikujući kako grupa "neće otići do kraja". Megafonima su urlali na političarku - "Zaustavi krađu". Bio je to samo jedan od zastrašujućih događaja koji su prethodili "crnoj srijedi" u Washingtonu.

U Georgiji se blizu kuće Raffenspergera, čovjeka od kojeg je Trump u telefonskom razgovoru zahtijevao da mu pronađe točno glas više od broja koji je osvojio Biden da preokrene izborni rezultat, provezla kolona vozila glasno trubeći, a njegovoj ženi prijetili su seksualnim nasiljem. U Arizoni demonstranti su se okupili pred kućom državne tajnice Katie Hobbs, samo s jednom porukom: 'Gledamo te!'.

Trumpovi porazi nastavili su se nizati, 11. prosinca Vrhovni sud odbacio je pokušaj države Teksas da ospori rezultate izbora. Postajalo je sve jasnije da Trump nema nikakve šanse osporiti Bidenovu pobjedu. Svima osim njegovim radikalima koji su iz dana u dan postajali sve nasilniji. Dan nakon te odluke Vrhovnog suda održan je drugi skup. Tisuće ekstremista okupilo se u Washingtonu. Prosvjedi su počeli poprimati sve bizarniju crtu, a bivši Trumpov savjetnik za nacionalnu sigurnost Michael Flynn prosvjednike je počastio rekavši kako su poput "biblijskih vojnika i propovjednika pred zidinama Jerihona". Naravno da se i to brzo "uhvatilo" u digitalnom svijetu, pa je prosvjed, kojim je opet dominiralo nasilje, postao poznat kao "Jerihonski marš".

'Poslati vojsku na ulice'

Dva dana kasnije Elektorski kolegij potvrdio je Bidenovu pobjedu, što je bio jedan od posljednjih koraka neophodnih za preuzimanje predsjedničke dužnosti. Online aktivisti shvatili su kako su pravne mogućnosti iscrpljene te su se počeli širiti pozivi za "izravnu i konkretnu akciju", a na sceni se pojavila i nova, utjecajna figura. Ron Watkins, sin Jima Watkinsa (čovjeka iza platformi 8chan i 8kun na kojima se dijele sadržaji ekstremnog nasilja i pornografije). Ron se aktivno uključio u Trumpovu "revoluciju", sugerirajući kako bi predsjednik trebao slijediti primjer rimskog cara Gaja Julija Cezara koji je "zatražio lojalnost vojske u namjeri da obnovi državu".

Watkinsova objava nagnala je više od 500 tisuća njegovih pratitelja da naprave hashtag "CrossTheRubicon, referirajući se na trenutak kada je Cezar pokrenuo građanski rat prelaskom preko rijeke Rubikon 49. godine p.n.e. Među onima koji su odlučili postaviti taj hashtag u svoje objave bila je i republikanska zastupnica Kelli Ward.

U drugoj objavi Watkins je, pak, sugerirao kako bi se Trump morao pozvati na Zakon o ustanku, koji bi mu dao ovlast da na ulice pošalje federalne i vojne snage.

Za to vrijeme Trump se 18. prosinca opet sastao sa svojim odvjetnicima, Powellom, Flynnom i drugim stratezima. Flynn ga je savjetovao da proglasi ratno stanje (Martial Law), angažira vojsku i postigne ponavljanje izbora. Na sastanku su, piše BBC, korišteni izrazi poput "rat" i "revolucija".

To je dalo novu nadu MAGA-istima i QAnoncima. Nadali su se da će potpredsjednik Mike Pence, koji je 6. siječnja trebao predsjedati ceremonijom proglašenja izbornih rezultata, odbiti elektorske glasove. Predsjednik bi tada, proširilo se, na ulice poslao vojsku te naložio masovna uhićenja "urotnika" koji su organizirali izbornu prevaru i poslati ih u Guantanamo. Naravno da se ništa tako nerazumno nije dogodilo, no bilo je mnogo onih koji su povjerovali u takav razvoj situacije, pa su organizirali "Patriotske karavane" kako bi u Washington dopremili tisuće onih koji su došli iskazati podršku svom predsjedniku. Snimljene su dugačke procesije vozila s Trumpovim zastavama diljem Louisvillea u Kentuckyju, Atlante u Georgiji te u državi Pennsylvaniji.

Iz trenutka u trenutak postajalo je sve jasnije da će Pence i ostali ključni Republikanci poštovati zakone i omogućiti Kongresu da Bidenovu pobjedu učini službenom, no među Trumpovim pristašama to je samo rasplamsalo bijes.

- Pence će završiti u zatvoru zbog izdaje. Smaknut će ga streljački vod - stravična je poruka koju je na Twitteru objavio odvjetnik Wood dok je rasprava na internetu došla do usijanja. Velike društvene mreže koliko-toliko su uspijevale suzbijati pozive na nasilje, no većina Trumpovih obožavatelja preselila se na "liberalnije" mreže poput Parlera i Gaba, gdje su otvoreno pozivali na rat, upotrebu oružja i nasilnu revoluciju.

Na popularnoj pro-trumpovskoj stranici TheDonald otvoreno se razgovaralo o planovima probijanja policijskih barikada, nošenju pištolja i drugog vatrenog oružja tijekom skupa u Washingtonu, a nasilni su se prosvjednici pripremali i za zauzimanje Kapitola te uhićenje "izdajničkih" pripadnika Kongresa.

Te se srijede njima obratio i sam Trump.

Nasilni ekstremisti

- Idemo, idemo kroz Pennslyvania Avenue i idemo na Kapitol. Moramo se boriti do kraja. Ako se ne borite do kraja nećete više imati svoju zemlju - rekao je Trump u jasnom pozivu na zauzimanje centralnih institucija. Što se kasnije dogodilo, svima je poznato.

Bivši ministar domovinske sigurnosti Michael Chertoff lokalnu policiju optužio je za mlaku reakciju tvrdeći da su odbili ponuđenu pomoć Nacionalne garde, što je okarakterizirao kao "najveću zamislivu pogrešku".

- Mislim da je razvoj situacije bio više nego izgledan. Bilo je očito. Ako ste budni, ako čitate novine, jasno vam je da postoji velik broj ljudi koji su uvjereni da su izbori ukradeni. Neki su ekstremisti, neki i vrlo nasilni, a mnoge skupine otvoreno su pozvale svoje članove da se naoružaju prije dolaska u Washington - dodao je.

Raste zabrinutost oko toga kako će proći Bidenova inaugaracija, zakazana za 20. siječnja. Chertoff kaže kako očekuje znatno snažniju prisutnost sigurnosnih snaga nego tijekom tragičnih događaja u srijedu. No, BBC upozorava kako se na pojedinim online platformama opet šire pozivi na nasilje. Brojni kolovođe ekstremističkih grupacija uhićeni su, no tisuće Trumpovih pristaša i dalje živi u paralelnom svijetu, uvjereni da im mračne sile kradu zemlju. Ilustracije radi - kada je Trump napokon priznao da će nova američka administracija biti inaugurirana 20. siječnja proširila se teza kako na snimci uopće nije on, već da je riječ o računalnoj montaži.

Čini se kako, što god da se dogodi, pristaše američkog predsjednika na odlasku neće tako brzo odustati od svoje želje da "vrate red u državu".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 02:36