PONOVNO U KVARU

Neviđena blamaža Njemačke, s njihovim avionima sada se sprdaju ne samo u zemlji, nego i u inozemstvu: ‘Trebate pomoć?!‘

U saveznom Ministarstvu vanjskih poslova zbog ove najnovije blamaže vlada ljutnja

Airbus A340 njemačke vlade

 Odd Andersen/Afp/Profimedia/Odd Andersen/afp/profimedia

„To je stvarno više nego razlog za ljutnju." Tako zvuči kada se jedna šefica diplomacije stvarno mora potruditi da ostane mirna i staložena. Vladin zrakoplov kojim je njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock krenula u službeni posjet Australiji, Novom Zelandu i Fidžiju morao je dva puta prisilno sletjeti, piše Deutsche Welle.

Airbusova letjelica tipa A340-300 je jučer (14.8.) morala neplanirano prizemljiti u Abu Dabiju radi kvara. Nakon što je navodno popravljena, ponovo je poletjela u smjeru Sidneya. No ubrzo se opet morala vratiti u Abu Dabi jer se kvar ponovo pojavio. Na kraju je ministrica otkazala svoje jednotjedno putovanje u Pacifičku regiju i vratila se u Berlin neobavljenog posla redovnom avionskom linijom.

Zrakoplov s bogatom poviješću kvarova

No ovo nije bilo njezino prvo iskustvo s neispravnim vladinim zrakoplovima. Tako je i u svibnju morala na kratko prekinuti svoje službeno putovanje i prisilno sletjeti u Kataru.

Ovaj Airbusov zrakoplov je star 23 godine. Najprije ga je koristila Lufthansa, a onda je ušao u flotu njemačke vojske. Jedno vrijeme se zvao po prvom njemačkom kancelaru Konradu Adenaueru.

Istim tim zrakoplovom su tadašnja kancelarka Angela Merkel i njezin ministar financija Olaf Scholz letjeli u studenome 2018. na sastanak na vrhu skupine G-20 u Buenos Airesu. I oni su se nakon kratkog leta zbog kvara morali vratiti u Njemačku i ponovo krenuti na put – redovnom linijom.

Glodavci zaustavili ministra financija

U listopadu 2018. su glodavci oštetili službeni zrakoplov u zračnoj luci u Indoneziji i tako onemogućili povratak tadašnjeg ministra financija Scholza sa sastanka Međunarodnog monetarnog fonda. U Njemačku se zato morao vratiti redovnom linijom. I tadašnja ministrica obrane Ursula von der Leyen je u prosincu 2016. vladinim zrakoplovom krenula u Mali, ali je zbog kvara prisilno sletjela u Nigeriji. Ondje je morala prenoćiti, ali je idući dan ipak mogla nastaviti put službenim avionom.

Njemačka vojska za potrebe dužnosnika posjeduje dva zrakoplova tipa A340. Budući da su kod oba učestali kvarovi, sada je odlučeno da će ih se zamijeniti novijim modelom A350.

image

Annalena Baerbock

Florian Gaertner/Imago Stock&people/Profimedia/Florian Gaertner/imago Stock&people/profimedia

No i drugi tipovi aviona iz vladine flote stvaraju probleme. Recimo, Global-6000 proizvođača Bombardier, od kojih je floti tri komada. Oni su relativno novi i isporučeni su tek 2019. No početkom lipnja ove godine je letjelica u kojoj se nalazila državna tajnica u Ministarstvu obrane Siemtje Möller zbog kvara prisilno prizemljena u nigerskom glavnom gradu Niameyu.

Bez kvara i udobno do Južne Amerike i nazad

Početkom godine je kancelar Olaf Scholz putovao novim vladinim avionom tipa Airbus A350-900. To je prva letjelica tog tipa u floti njemačke vojske potpuno opremljena za najviše dužnosnike. To putovanje je prošlo bez kvarova. Ovaj bijeli zrakoplov sa crnim, crvenim i zlatnim linijama i natpisom „Bundesrepublik Deutschland" je dug 67 metara, postiže brzinu od 960 kilometara na sat i visinu veću od 13.000 metara, a može dostići svaki cilj na svijetu bez slijetanja radi uzimanja goriva.

„Konrad Adenauer" je drugi od ukupno tri zrakoplova tipa A350-900 koji služi za prijevoz državnih dužnosnika. Prvi pod imenom „Kurt Schumacher" leti već dvije godine, ali nije opremljen za prijevoz najviših dužnosnika poput kancelara, ministara ili predsjednika države. No sada je u njemu napravljen odvojeni prostor za čelnika delegacije sa spavaćom sobom i kupaonicom, kao i malom blagovaonicom. Njemački parlament je za te tri moderne letjelice odobrio iznos od 1,2 milijarde eura.

U saveznom Ministarstvu vanjskih poslova zbog ove najnovije blamaže vlada ljutnja. Jer, Njemačka zbog toga nije samo predmet poruge kod kuće, nego i u inozemstvu. Tako je od prijateljskih država već stiglo nekoliko mailova sa sarkastičnim porukama tipa: „Možemo li pomoći?", piše Deutsche Welle.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 15:38