STJERAN U KUT

Netanyahu više ne može prekinuti krvoproliće u Gazi. Dva čovjeka drže ga u šaci!

Nakon četiri mjeseca rata, s najmanje 30.000 mrtvih, dva čovjeka bez kojih bi Netanyahu bio bivši ne žele prekid borbi

Benjamin Netanyahu

 Avi Ohayon/israel Gpo/Zuma Press/Profimedia/Avi Ohayon/israel Gpo/zuma Press/profimedia

Dok međunarodna zajednica sve otvorenije traži razrješenje sukoba u Gazi, dva izraelska ministra protive se ‘nerazumnom primirju‘ s Hamasom, tjerajući premijera Benjamina Netanyahua u kut, piše Financial Times.

Nakon četiri mjeseca rata, s najmanje 30.000 mrtvih, dva izraelska desničara među najvećim su preprekama da se konflikt riješi ili barem da se privremeno prekine najnovije krvoproliće na Bliskom istoku, stoji u analizi FT-ja.

Bezalel Smotrich, ministar financija, i Itamar Ben-Gvir, ministar za nacionalnu sigurnost, imaju više utjecaja na izraelsku politiku nego ikada, uključujući premijera. Riječ je o vođama izraelskih nacionalističkih i krajnje desnih stranaka koji su nekada plutali na marginama izraelske visoke politike, kritizirani zbog rasističkih izjava i stavova, no sada su u vladi, održavajući Netanyahua na životu, i krojeći najkonzervativniju izraelsku politiku u povijesti u najgorem trenutku.

image

Ministar nacionalne sigurnosti Itamar Ben-Gvir

Ahmad Gharabli/Afp

Njih dvojica su religiozni cionisti, oboje s adresama u izraelskim naseljima na Zapadnoj obali, što dovoljno svjedoči o stavu prema palestinskom pitanju. Stoga ni ne čudi su ta dva političara protivnici bilo kakve ideje o palestinskoj državi, pa čak i samoupravi. Nakon što se Netanyahu povukao iz pregovora u kojima su posredovali Amerika, Katar i Egipat, svima je postalo jasno da to nije samo iz vlastitih uvjerenja, nego da je riječ o borbi za ostanak na vlasti. Ben-Gvir i Smotrich imaju moć da ga sruše, a Netanyahu zna da je politički u vrlo nezavidnom položaju. Ben-Gvir i Smotrich se sada, više nego ikada, protive pokušaju rješavanja palestinskog pitanja, a istraživanja javnog mišljenja pokazuju da se za strog pristup Hamasu i "borbu do pobjede" zalaže i većina običnih Izraelaca. Naime, napadi koje počinio Hamas početkom listopada natjerali su izraelske građane da se osjećaju nesigurno i osnažili stav da Hamas treba "naučiti lekciju".

Sjedinjene Države pokušale su privoljeti izraelsku vladu na kompromis, povezujući primirje s odnosima sa Saudijskom Arabijom, no čini se da vlada, pogotovo s obzirom na njezine radikalne elemente, neće pristati na ono što Palestinci i njihovi saveznici traže.

Ne samo da se vodeći izraelski političari na vlasti protive tome, Ben-Gvir i Smotrich prošlog su mjeseca javno iznijeli vlastitu viziju budućnosti Gaze i Zapadne obale. Prema njima, Izrael ne bi smio napustiti Gazu. Upravo suprotno, njih dvojica guraju prijedlog o naseljavanjima izraelskih državljana na područje Gaze. Takva izraelska naselja na Zapadnoj obali već su godinama jedno od najspornijih pitanja u rješavanju palestinsko-izraelskog sukoba.

Izraelski desničari veliki su problem i u odnosima Izraela i SAD-a, najvećeg izraelskog saveznika koji Izraelu svake godine donira 3,8 milijardi dolara vojne pomoći.

image

Veljača 2024., Jeruzalem

Ahmad Gharabli/Afp

Ben-Gvir i Smotrich samo su najglasniji među izraelskih desničarima. Kada je SAD nagovorio Netanyahua da otvori granični prijelaz s Gazom na izraelskoj strani i pusti ulazak humanitarne pomoći, mnogi izraelski radikali prosvjedovali su na granici priječeći vozilima put. Ben-Gvir, prvi čovjek za nacionalnu sigurnosti Izraela, nije ih u tome spriječio.

Netanyahu je ostao nijem, potvrđujući koliko mu je bitna podrška desnice, podsjeća FT. Naime, bez njih on bi politički bio mrtav čovjek, zaključuje dnevnik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 21:20