PONOVNO NA SCENI

Nesuđeni šef Ukrajine nakon operacije u Srbiji izazvao potres u Europi: ‘Njemu je Putin dao poseban zadatak‘

Ukrajinski proruski oligarh bio je optužen za izdaju, uhvaćen i razmijenjen, a sada je Putinov čovjek za poseban zadatak

Viktor Medvedčuk nakon što su ga uhitile ukrajinske vlasti

 Afp/

Posljednjih dana naglo je u fokus europske javnosti ponovno ‘uletio‘ Viktor Medvedčuk, stari prijatelj i poslušnik ruskog autokrata Vladimira Putina. Putin je čak kum njegovoj kćeri. Kako u posljednje vrijeme ne prođe tjedan da iz Moskve netko ne zazvecka nuklearnim oružjem i upozori na nuklearni sukob Zapada i Rusije, očito je stiglo vrijeme da se i notorni Medvedčuk oglasi po tom pitanju.

Taj prokremaljski ukrajinski političar i oligarh u petak je za rusku državnu novinsku agenciju TASS ‘predvidio‘ da će nuklearni napad "najvjerojatnije" uslijediti jer Zapad nastavlja "polagati svoje pravo na globalnu dominaciju". "Ako kolektivni Zapad nastavi polagati pravo na globalnu dominaciju, ukrajinski ljudski kapital ni u kojem slučaju neće biti dovoljan... Ako nastavimo politiku rata do kraja, prije ili kasnije morat će biti dovedene strane snage. I najvjerojatnije ćemo (na kraju) svjedočiti nuklearnom napadu", rekao je on, kako prenosi Newsweek.

On također ne isključuje da bi se u sukob mogle uključiti i zemlje izvan Europe ako se sukob proširi. Prema njemu, u rat bi bile uvučene arapske zemlje, a potom i Kina i Indija.

No, Medvedčuk je daleko jače ‘prodrmao‘ europske političke krugove svojom daleko zlokobnijom i perfidnijom ulogom od one prognozera neumitnosti izbijanja nuklearnog rata u novim kremaljskim akcijama dezinformiranja i potkopavanja jedinstva Europske unije s neposrednim ciljem lobiranja u svoju korist, a na štetu Ukrajine i Zapada.

Europski dužnosnici optužili su tog proruskog oligarha za podmićivanje europarlamentaraca u sklopu operacije ruskog utjecaja uoči europskih izbora u lipnju. On je navodno, kako piše Financial Times, bio predvodnik operacije u sklopu koje je plaćao političare da šire propagandu Kremlja, kako tvrde belgijske i češke vlasti.

Skandal razotkrila Češka

Skandal je izbio kada je češka vlada u srijedu sankcionirala internetsku informativnu stranicu sa sjedištem u Pragu, pod nazivom Voice of Europe (Glas Europe), za koju je sležbeni Prag rekao da je dio proruske operacije utjecaja. Belgijski premijer Alexander De Croo rekao je u četvrtak u parlamentu zemlje da se "Rusija obratila parlamentarcima iz EU-a i platila im da ovdje promiču rusku propagandu", dan nakon što su češke vlasti sankcionirale stranicu Voice od Europe, Medvedčuka i njegovog suradnika Artema Marčevskog, koji je bio producent na TV kanalu Viktora Medvedčuka te šef mladog krila njegove proruske političke stranke i navodno je vodio spornu internetsku stranicu.

Češko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da Medvedčuk "vodi operaciju ruskog utjecaja" na češkom teritoriju čiji je cilj "potkopavanje teritorijalnog integriteta, suvereniteta i neovisnosti Ukrajine". Ministarstvo je priopćilo da je "djelovao preko tvrtke Voice of Europe" kako bi proveo operaciju.

Pozivajući se na neimenovane obavještajne izvore, češki mediji izvijestili su da su političari iz Njemačke, Francuske, Poljske, Belgije, Nizozemske i Mađarske bili plaćeni od strane Voice of Europe da promoviraju ruske interese u Europskom parlamentu. Prema utjecajnom njemačkom Der Spiegelu, jedan od političara koji je primio financijsku naknadu bio je Petr Bystron, njemački zastupnik iz krajnje desne stranke Alternativa za Njemačku (AfD), prenio je The New York Times.

Odluka Praga da Medvedčuku uvede zabranu putovanja i zamrzavanje imovine bila je "u sigurnosnom interesu Češke Republike, kao i doprinos zaštiti demokratskih procesa u vezi s predstojećim izborima za Europski parlament", priopćilo je ministarstvo. Stranica Voice of Europe nakon svega nije dostupna.

image

Viktor Medvedčuk i Vladimir Putin

Alexei Druzhinin/Sputnik Via Afp

EU još nije sankcionirala Medvedčuka, ali je češko ministarstvo priopćilo da će se zalagati da se njegovo ime doda na crnu listu Unije.

Ovo nije prvi put da je Medvedčuk optužen za vođenje kampanje dezinformiranja. Godine 2013. bio je snažno uključen u promicanje proruskih stavova protiv planova zemlje da potpiše sporazum o bližem pridruživanju s EU-om. Godine 2021. ukrajinski predsjednik naredio je zatvaranje njegovih TV postaja nakon što je Vijeće za nacionalnu sigurnost i obranu donijelo zaključak da šire propagandu Kremlja.

Nesuđeni šef Ukrajine uhvaćen pa razmijenjen

Naime, biografija Viktora Medvedčuka daleko je intrigantnija i šokantnija nego njegova ‘predviđanja‘ izbijanja nuklearnog sukoba. Medvedčuka su ukrajinske službe uhitile u travnju 2022. godine, a vijest o njegovu uhićenju objavio je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski objavivši na Telegramu fotografiju tajkuna u ukrajinskoj uniformi s lisicama na rukama. Ukrajinska obavještajna služba SBU navela je da je Medvedčuk nosio uniformu ukrajinske vojske kao krinku, kako bi se prerušio u ukrajinskog borca. Potom ga u rujnu Ukrajinci razmijenili za zarobljene ukrajinske vojnike.

Medvedčuk je bio medijski moćnik i čelnik proruske stranke koji je bio optužen za veleizdaju i svojedobno se spominjao kao jedan od kandidata ruskog predsjednika Vladimira Putina za preuzimanje vlasti u Kijevu u slučaju svrgavanja kijevskog režima, što je po mnogim procjenama bila namjera Moskve nakon osvajanja ukrajinske prijestolnice Kijeva na početku invazije. Njemu je prije početka rata u Ukrajini određen kućni pritvor zbog optužbi za izdaju, no nekoliko dana nakon početka ruskog napada na Ukrajinu, krajem veljače, objavljena je informacija da je pobjegao iz kućnog pritvora na nepoznatu lokaciju.

image
Handout/Afp/Profimedia/Handout/Afp/Profimedia

Bio je suočen s optužbama za izdaju i pokušaj pljačke državnih resursa na Krimu i prijetilo mu je 15 godina zatvora. Optuživali su ga i da je 2004. godine sudjelovao u falsificiranju i namještanju predsjedničkih izbora u korist proruskog kandidata Viktora Janukoviča, što je izazvalo "narančastu revoluciju" te ponavljanje trećeg kruga izbora na kojima je pobijedio Viktor Juščenko.

Medvedčuk nakon odlaska u Rusiju nije dugo bio neaktivan. U Srbiji je prošle godine, primjerice, registrirao udrugu, moglo bi se reći i političku organizaciju, pod nazivom "Druga Ukrajina". Šef ‘srpskog ureda‘ je srpski poduzetnik i proruski političar Dragan Stanojević, kako je izvijestio portal Slobodna Europa (RSE). Kako je ranije prenio Jutarnji list, cilj organizacije bio je nadzirati, kontrolirati te privoljeti na rusku stranu Ukrajince u Srbiji. No, Stanojević je za Novu.rs inzistirao da je ideja animirati Ukrajince u Srbiji kako bi se provjerilo treba li im nekakva pomoć te je odbacio sumnje da iza "Druge Ukrajine" stoji bilo kakva namjera Moskve da utječe na javnost u Srbiji i detektira sve Ukrajince u Srbiji i regiji.

Strah od uplitanja Rusije porastao je uoči izbora za Europski parlament u lipnju, na kojima ankete pokazuju zaokret prema krajnje desnim strankama koje zauzimaju skeptičniji stav o potpori Ukrajini protiv ruske invazije punog opsega.

‘Operacija dezinformiranja, ne špijunaže‘

Neki od političara koji su povezani s Voice of Europe i koji se pojavljuju u intervjuima na YouTube stranici ovog medija su pripadnici krajnje desnih stranaka u Njemačkoj, Francuskoj, Italiji, Belgiji i Nizozemskoj. U tom kontekstu, NYT spominje i njemačkog krajnje desnog zastupnika AfD-a u Europskom parlamentu Maximiliana Kraha koji je, kako se navodi, bio predstavljen na YouTube stranici Voice of Europe. Krah, inače, ima povijest davanja proruskih izjava i glasovanja protiv parlamentarnih rezolucija kojima se osuđuju postupci Rusije. Na stranici se također moglo vidjeti nekoliko panel rasprava, uključujući onu objavljenu ranije ovog mjeseca pod naslovom "Mirovni pregovori također trebaju poštivati ruske interese".

Prema osobi upućenoj u istragu, Rusi su plaćali uglavnom za društvene i javne nastupe kao što su govori za večerom ili za pojavljivanje na forumima za raspravu, a ne izravno za glasanje o određenim pitanjima ili iznošenje parlamentarnih primjedbi. "Ono s čim imamo posla je dezinformacija, a ne špijunaža", rekao je izvor koji je želio ostati anoniman.

Češki dužnosnici objavili su da je istraga provedena u suradnji sa sigurnosnim službama Belgije, Nizozemske, Mađarske, Njemačke i Poljske. Poljske vlasti potvrdile su da su u sklopu operacije provele racije i zaplijenile desetke tisuća eura i dolara u gotovini u Varšavi i još jednom poljskom gradu u srijedu.

"Vidimo pokušaje u mnogim državama da se proguraju dezinformacije, dezinformacije i propaganda koje dolaze od aktera neprijateljski raspoloženih prema europskom projektu. To je prijetnja na koju moramo biti spremni", upozorila je čelnike na summitu prošlog tjedna Roberta Metsola, predsjednica Europskog parlamenta. Dužnosnici EP-a navode da istražuju optužbe, ali da bi istraga mogla potrajati mjesecima.

Najnovije optužbe uslijedile su nakon skandala na visokoj razini u Europskom parlamentu koji su otkrile belgijske vlasti u prosincu 2022. godine, kada je nekoliko zastupnika optuženo za primanje mita u zamjenu za promicanje interesa Katara.

U siječnju je parlament pokrenuo istragu protiv latvijske europarlamentarke Tatjane Ždanoke, koja je navodno špijunirala za ruske sigurnosne službe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 13:15