MISTERIJ

Nestanak Gerasimova je najglasniji trač u Kremlju: Rusiju uzdrmala fotografija koja se pojavila na Telegramu...

Nakon neuspjele pobune paravojne skupine "Wagner", primijećeno je da se Gerasimov ne pojavljuje u javnosti, državnim medijima ili priopćenjima

Valerij Gerasimov, načelnik Glavnog stožera ruske vojske i Vladimir Putin

 Gavriil Grigorov/Afp/Profimedia/Gavriil Grigorov/afp/profimedia

Šef ruskih oružanih snaga, Valerij Gerasimov, nije viđen u javnosti nekoliko tjedana, što je potaknulo sumnje da je general mrtav.

Neprovjerene glasine o njegovoj smrti počele su kružiti u javnosti nakon što su korisnici društvenih mreža podijelili fotografiju na kojoj se navodno vidi poruka koju je objavio ruski Telegram kanal.

- Gerasimov, koji je u vrijeme napada bio na "zapovjednom mjestu u blizini Sevastopolja", poginuo je u napadu na Krim - pisalo je u poruci.

Međutim, objavljeno je da spomenuti Telegram kanal nije postojao u trenutku objave poruke, ali sumnju je svejedno pobudila činjenica da Kremlj cijelo vrijeme šuti.

image

Valerij Gerasimov

Sergey Fadeichev/Afp
image

Vladimir Putin, Sergej Šojgua i Valerij Gerasimov

Russian Presidential Press And I/Anadolu Agency Via Afp

U članku pod naslovom "Gdje je general Gerasimov i zašto je to važno?" objavljenom prošlog tjedna u Kyiv Postu, umirovljeni pukovnik američke vojske Jonathan Sweet i bivši ekonomist Mark Toth napisali su da, iako je upitno je li Gerasimov mrtav, “zanimljiva” je njegova kontinuirana odsutnost s javne scene i dosadašnja šutnja Moskve o njegovom statusu.

- Čudno je da Kremlj nije odgovorio na glasine da je on ubijen na Krimu, s obzirom koliko je daleko išao negirajući smrt svog zapovjednika, admirala Viktora Sokolova, odmah nakon raketnog napada na crnomorsku flotu 22. rujna prošle godine. Stalna šutnja u Kremlju potencijalno govori - navode u tekstu.

image

Viktor Sokolov

Twitter/

Nakon neuspjele pobune paravojne skupine "Wagner" primijećeno je da se Gerasimov ne pojavljuje u javnosti, državnim medijima ili priopćenjima. Šef paravojne formacije "Wagner", Jevgenij Prigožin pokrenuo je pobunu i zatražio hitnu smjenu ministra obrane Sergeja Šojgua i Gerasimova.

Ubrzo nakon pobune, ministarstvo je potom objavilo video na kojem se vidi kako Gerasimov sluša izvješće, što je bio njegov prvi javni nastup od pobune. Bivši ukrajinski novinar i vojni veteran Viktor Kovalenko tvrdi da je Putin poslao Gerasimova u Ukrajinu da "osigura svoju pobjedu".

image

Jevgenij Prigožin i plaćenici grupe Wagner

Not Supplied/Willwest News/Profimedia/Not Supplied/willwest News/profimedia

Mnogi vjeruju da je od samog početka bilo jasno da Gerasimov nema podršku boraca Wagnerove grupe. Istraživački novinar Hristo Grozev iz Bellingcata objavio je snimku na kojoj se vidi kako pripadnici grupe nazivaju načelnika Glavnog stožera ruskih oružanih snaga "jeb**em".

- Ti si jedno govno. Gdje je municija? Ovdje više nemamo granata - obraćaju se Gerasimovu borci na prvoj crti u ukrajinskom gradu Bakhmutu, prema objavljenom videu.

Prigožin ga je više puta javno optuživao zbog lošeg vođenja ruske vojske i nedostatka streljiva za Wagnerove borce, čak je nekoliko puta tražio i njegovu zamjenu.

image

Sergej Šojgua i Valerij Gerasimov

Kremlin Press Office/Handout/Anadolu Agency Via Afp

Kyiv Post vjeruje da bi Gerasimov odlazak svakako bio značajan udarac Putinovoj “specijalnoj vojnoj operaciji” u Ukrajini, jer je sudeći po svemu, jedan od Putinovih najviših i najpouzdanijih vojnih savjetnika.

Bivšeg časnika koji je sudjelovao u Drugom čečenskom ratu, Siriji i upadima na Krim i Donbas 2014. godine, ruski ministar obrane Sergej Šojgu 2012. je imenovao načelnikom Glavnog stožera.

Uz želju da vrati svoj poljuljani položaj u Ukrajini, Putin je u siječnju prošle godine pozvao Gerasimova da zamijeni generala Sergeja Surovikina, koji je bio na položaju zapovjednika ruskih oružanih snaga u Ukrajini manje od tri mjeseca.

image

Sergej Surovikin

Mikhail Metzel/Tass/Profimedia/Mikhail Metzel/tass/profimedia

Međutim, Gerasimovi napori nisu uspjeli proizvesti preokret u ratu koji je Putin zahtijevao - ruske snage su bile odbačene u Bakhmutu i Avdiivku, dok je Crnomorska flota bila prisiljena napustiti svoje sjedište u Sevastopolju.

Ministarstvo obrane Ukrajine objavilo je da je "eliminirano" 368 tisuća ruskih vojnika. Značajno je da se većina tih žrtava “dogodila u vrijeme Gerasimova”, prenosi Kyiv Post.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 14:51