STRAŠNA TRAGEDIJA

Nesreća koja je Italiju zavila u crno: Oko kabine pronađene torbe i odjeća stradalih, sve se odigralo u par sekundi

Još uvijek se istražuje uzrok nesreće, a budući da je kapacitet kabina 35 putnika, problem preopterećenosti odmah je odbačen
 Handout/Vigili del Fuoco/AFP

U gradu Stresi, smještenom na obali jezera Maggiore na sjeveru Italije, u padu kabine žičare koja to mjesto povezuje s obližnjim alpskim vrhom Mottaroneom poginulo je 14 osoba, među kojima je i dvoje djece, a jedno dijete je teško ozlijeđeno i hospitalizirano je u Torinu.

Kabel je puknuo na 100 metara od posljednje visinske stanice žičare, a kabina je krenula unatrag te udarila u stup koji ju je odbacio. Kako je kazao jedan lokalni karabinjer, kabina je nakon toga pala petnaestak metara i zabila se u drvo.

- Mislim da se to sve odigralo u desetak sekundi - kazao je za Corriere Della Sera Matteo, jedan od spasilaca.

U kabini je bilo 15 osoba - dvanaest odraslih osoba i troje djece. Starije osobe su većinom Talijani ili borave u Italiji, neke osobe su izraelske nacionalnosti, a jedna je iz Irske.

image
Handout/Vigili del Fuoco/AFP

Prije posljednje visinske stanice došlo je do pucanje kabla, a njihova kabina je počela kliziti unatrag. U takvom slučaju trebale bi pomoći kočnice u nuždi, no to se nije dogodilo, piše Corriere Della Sera. Kabina je nakon pada stvorila svojevrsni krater u tlu, a svjedoci opisuju da je udar kabine od tlo zvučao kao da je eksplodirala bomba.

Zbog strmog nagiba, kabina se otkotrljala još desetak metara, a zaustavila se nakon udara u drvo. Svjedoci nesreće brzo su se uputili prema kabini kako bi pomogli unesrećenima. U kabini su pronašli petero mrtvih osoba, a među njima i jedno dijete, dvogodišnjeg Toma.

Ostale osobe koje su bile u kabini pronađene su nekoliko metara dalje, a u njenom radijusu bili su razbacani ruksaci, torbe, naočale, cipele.

Nedaleko kabine nalazio se kabel koji je popustio i puknuo, a prema riječima Giorgia Santacrocea, zapovjednika operativne jedinice karabinjera Verbania, ostali kabeli bili su netaknuti. Kapacitet kabina je 35 putnika pa je problem preopterećenosti odbačen.

image
Miguel Medina/AFP

Stručnjaci su kazali da se u situaciji kada jedan vučni kabel pukne jedino mogu pomoći kočnice, koje nisu radile kako treba.

Od jučer navečer na terenu je inspekcijsko povjerenstvo koje je naručilo Ministarstvo za infrastrukturu i promet. Povjerenstvo će utvrditi uzrok nesreće.

Operateri žičare su preko odvjetnika Pasqualea Pantana poručili da su kontrole i održavanje žičare uredni te da treba utvrditi što je uzrokovalo puknuće kabela.

Prema podacima Ministarstva za infrastrukturu i promet, generalna revizija žičare napravljena je u kolovozu 2016. godine, kontrole su se nastavile i 2017. godine te između studenog i prosinca 2020. godine. U studenom 2020. izvršene su tehničke provjere na potpornim kabelima, na kabelima za vuču i na kablu za spašavanje.

image
Miguel Medina/AFP

Marcella Severino, gradonačelnica Stresa, provela je jučerašnje popodne na mjestu nesreće. Kazala je da je vidjela kabel koji je puknuo te prepričala tvrdnje svjedoka koji su kazali da su čuli glasan zvuk netom prije nego što su vidjeli da kabina pada.

- Kabina samo što nije stigla do Mottaronea. U jednom trenutku je krenula unatrag, udarila u stup koji ju je odbacio - objasnila je Severino.

- Ovo je loše za našu zajednicu i za cijelu Italiju - kroz suze je kazala Severino.

image
Handout/Vigili del Fuoco/AFP
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:18